Богатите в ЕС не искат да плащат цената на кризата

България се превръща в камъче в обувката, смята Любомир Кючуков
Обновена: 20 юли 2020 23:03 | 20 юли 2020 22:40, Анисия Иванова
71

750 млрд. евро са предвидени от ЕС за справяне с финансовите последици заради коронавирусната пандемия. Лидерите на Европейския съюз не могат да се разберат четвърти пореден в Брюксел ден кой колко пари да получи.

Сумата за безвъзмездна помощ е намалена от 500 на 400 млрд. евро. Какви решения ще вземе Брюксел и ще успее ли Бойко Борисов да издейства помощ с изгодни условия за България?

400 млрд. евро е безвъзмездната помощ, другата част са нисколихвени заеми. Това е общ дълг, въпреки че ЕС избягва да използва това понятие", дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

А ако не се стигне до консенсус и финансова помощ, то това ще бъде по-катастрофално от самата криза, убеден е експертът. По думите му, ако ЕС не може да действа съвместно в криза, тогава излиза въпросът за необходимостта от ЕС.

"ЕС се опитва да поеме върху себе си функцията за финансиране на възстановяването. Ресурсът е огромен, но тук не става дума за пари, а за политики. Става дума за това как тези пари ще се използват. Очаквам, че компромис ще бъде постигнат, макар и много труден. Не очаквам грантовете да бъдат силно намалени", обясни Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че се е загубила спойката в ЕС и страните са тръгнали в различни посоки. Френско-германският локомотив пък е получил нов импулс преди кризата. Конструкцията определено скърца, изтъкна дипломатът.

"Бих го нарекъл бунта на богатите - те не искат да плащат цената на кризата", отбеляза Любомир Кючуков.

Той подчерта, че средствата за България няма да бъдат намалени заради политическата обстановка в страната. Но в Брюксел вече се говорело, че страната ни започва да се превръща в камъче в обувката - най-вече заради корупцията в страната.

"Основната констатация е, че България продължава да има проблеми", заяви Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента измислят формули, чрез които да могат да регулират на кого да отпускат пари и на кого да не отпускат. "Върховенство на закона" е едно от кранчетата, което ще използват за спиране на парите. Ако някъде не искат да отпуснат финансиране, ще видят липса на такова върховенство. И понеже няма начин да се измери дали има върховенство или не, това е въпрос на преценка, ще преценят, че пари за България няма да има.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очертава се богатите да станат още по-богати, а разходите по кризата да ги платят бедните
14
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 16И в ес са почти същите простотии, но има цензура и промито стадо... което е облъчвано ежедневно как там е супер, а на балканите - лошо.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10ти, хората в европа не мислят че може да има такова племе да избира мутри да го управляват и да му ръкопляскат като безмозъчни след като знаят че милиарди се разпределят сред мазните грозни български мутри
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тиквата има малко мозък, ще настоява средствата да се отпускат безусловно, защото има ли възможност за поставяне на условия, няма да получим и цент.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнат ли да свързват с плащанията с ябстрактни условия като "върховенство на закона", за които няма конкретни измерители, това означава че намерението е някои държави да бъдат отрязани от финансиране. Простата тиква, обаче очевидно не го схваща, и разправя, че ние сме "за". А съм сигурен, че когато дойде момента да получим средства за компенсиране щетите от коронакризата ще попаднем в групата на държавите в които няма "върховенство на закона".
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и Бойко Митич не иска да плаща на бедните
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко отиде с голямата кошница, а ще се върне с празни ръце.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ние нещем, мигранти, ултралиберализъм, конвенции, зелени енергии и прочие.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като разбраха как парите потъват в чекмеджето на някои мутри и хората взеха да се дърпат да дават Евро пари
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да излезе от ЕС за да се спаси. Само зарази от ЕС и после става вредна.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кчмъче не, ами цел камик, ама кво да се праи нали НАТО им трябваме да плашат Русия от морето. Дано баце не се продаде само за едно чекмедже, ами да ги изхитри нещо, нали е стар селски хитрец.
4
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
ес е причината за кризата!Ценностите на ес допринесоха да я има, а некадърността и сбъркаността на човекомразещите брюкселски тъpтеи - и да се влоши.Затова ес трябва да кърви, докато изплати щетите и болката на обикновените хора, вместо механично да "решава" проблеми преразпределяйки пари.
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още по не върви парите да идат в едно чекмедже
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още повече не върви бедните да я платят
1
1
 
21
 
! Отговори
баце преди 3 години
Какво се прави с утайката на виното .....