Четвърти ден трудни преговори и дълбоки противоречия в Брюксел

Френският президент даде лъч надежда за успех на преговорите
20 юли 2020 20:26, Анисия Иванова
31
Четвърти ден трудни преговори и дълбоки противоречия в Брюксел
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Дълбоки противоречия, маратонски срещи и лъч надежда за намиране на компромис в четвъртия ден от преговорите в Брюксел. Лидерите обсъждат плана за възстановяване от коронакризата. А нервите се нажежиха дотолкова, че дори френският президент Макрон си изпусна нервите.

Най-проблемните точки на масата на преговорите е съотношението между безвъзмездна помощ и заеми във възстановителния фонд, който е 750 милиарда евро.

Групата на така наречените пестеливи страни – Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия, се оказва най-малко склонна на компромис. Богатите северни страни предложиха грантовете от 500 милиарда да се намалят на 350 милиарда. А това е под границата, която Париж и Берлин са склонни да приемат, обобщава Bulgaria ON AIR.

А френският президент даде лъч надежда за успех на преговорите.
"Все още нищо не е постигнато и затова оставам изключително предпазлив. Вчера припомних точките, по които трябва да постигнем съгласие. Вече има дух за компромис, който се усеща. Имаше много напрегнати моменти, както и такива, които несъмнено бяха трудни, но по тях нещата се придвижиха напред", заяви Еманюел Макрон.

Лидерите трябва да приемат и бюджета за следващите 7 години.

"Надявам се, че пропастта, която остава между нас, ще бъде преодоляна, макар това да не е лесно. И на този съвет се задълбочиха разделенията между страните, по-слабо засегнати от пандемията и задлъжнелите Италия, Гърция, Испания", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

А нидерландският премиер Марк Рюте, чиято твърда позиция беше сочена като причина за отлагане на споразумението, вече е склонен на отстъпка - заговори за субсидии. Но той стана обект на сериозни нападки. Стигна се до повишаване на тона.

"Не знам каква лична причина има нидерландският премиер да мрази мен или Унгария, но той ни напада много ожесточено и според него Унгария не спазва закона и затова трябва да се накаже финансово", заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

В малките часове на понеделник френският президент Еманюел Макрон загубил търпение към непреклонните северни страни и дори ударил с юмрук по масата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКато гледам как по цял ден драскаш безмозъчни опорки, е ясно защо знаеш толкова много за безродните ***.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е онова *** Орбан защо се прави на ударен? В Унгария няма върховенство на закона това е факт и всички го знаем.От цялата история Путин най вероятно се търкаля от смях и умира от кеф
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая боко ше се върне с 0 ?
20
0
 
2
 
! Отговори
Запознайте преди 3 години
с /златния лев/-с рестарта край на политици ,пълно развиване на икономиката строите работите големи заплати ставате независима държава ниски заплати за дупетатите. Евтина храна.Евтин ток.Безплатно учебници.Безплатна медицина.Това е най важното за семействата.Или с две думи който за каквото е учил в тая сфера да работи.
19
2
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Вече отиваш на глад идея си нямаш какви капани ни гласят.0 години вървиш по ръба на бръснача и се чудиш ляво е бездната дясно е живея колкото да не умра.Остави си 2бона за погребение ,че и там има мафия.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, на мутри не дават. Мандалото лопна чадо.
17
1
 
5
 
! Отговори
Айде преди 3 години
стига вече.Евро съюза каза избивайте животни,разваляйте заводи.Сега се видя кой ликвидира България само и само да станат олигарси.А народа у ***.
16
1
 
3
 
! Отговори
Спокойно преди 3 години
Ще клекнат пестеливците, когато наш юнак им тропне по масата, викне с мощния си пожарникарски глас и ги стресне за финал с необръсната си мутра:)
15
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Колко ли са трудни, дали Сахера се е изпотил?!
14
3
 
7
 
! Отговори
А а а а! преди 3 години
Сега разбирам Борисов: Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели от Европа"Човека има талант на придворен шут - разсмива ги за да не счупят масата от тропане!
13
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Европейско знаме на протестите е същото като съветско знаме на манифестация на 24 май.Само безродните наследници на тези които тогаз са ги развявали развяват сегашните.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората не искат да работят и да плащат пари на мазни български мутри в републиката на чалгата какво толкова се чудят
11
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Яяяяя, copoc била *** дума. Да, *** е!
10
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
И какво излиза: макрон ударил по масата не заради курц, каквато фалшива новина четохме днес.А също така, че рютето и ес дават пари, ако приемеш джендъризма и ***... няма лашо - все пак те са които дават и са в правото си да искат. Думата ми е за безродните некадърни мързеливи ***, които са готови да ги вземат като висша ценност и благо.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво сближава като не може да разбере когато го питат иска ли кафе?
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какви усилия точно полага. Нали видяхме от репортажите как седи като *** сред другите и как заради снимките върти глава уж нещо казва. А тия около него, "приятелите ми", както ги нарича дори не го забелязват. Време е и най-заблудените герберски овце да прогледнат най-после.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако евроидьотите налеят пари на тая партия, съставена от крадливи комунистически копе лета, след сичките записи на Танева, след наглите про стащини на Боко, след престъпленията на Гешев, значи наистина е време да се къса с ЕС. Нито цент за ГЕРБ и Тиквата. Само куршум!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойки и чалъми пред нашите микрофонодържачки. Иначе на тези срещи го играе шут.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са Европейските знамена на протестите?Къде са знамената на Обединена Европа ---------Чакам да видя развитието на събитията...Ако европейците дадат пари на това милиционерско ко *** ле, дето ги е бес 200 и строи руски газопровод, ще се изпи кая върху евро-флага...Смрт на Боко!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с оставките на митистерите на ДПС?Май това с оставките им се оказа пунта мара?Новият Отечествен фронт:Депесари, патреотари, волеви бендзинджии, демократи-ренегати, бесепари-ренегати и разбира се пребоядисаното БКП-ГЕРП начело!Пазени от политическата полиция и медийния монопол.