България е с най-висока смъртност в ЕС, най-дълголетни - французите

Основните причини са заболявания на кръвоносната система и рак
200
България е с най-висока смъртност в ЕС, най-дълголетни - французите
Снимка: Pixabay

С 1631 смъртни случая на 100 000 души население България е страната от Европейския съюз с най-висока смъртност през 2017 г. Това сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от БНР.

След страната ни се нареждат Румъния (1488), Латвия (1485), Унгария (1470) и Литва (1418).

В другия крак на скалата с най-ниска смъртност в ЕС е Франция (838 смъртни случая на 100 000 души). След нея са Испания (844), Италия (875), Люксембург (911).

Анализът на статистическата служба сочи, че основна причина за смъртни случаи във всички страни членки са заболявания на кръвоносната система, освен Дания, Ирландия, Франция и Холандия – където това е рак.

Най-голям дял на смъртни случаи, причинени от заболявания на кръвоносната система, се наблюдава в България (66%), а най-нисък – в Дания (23%). Най-висок дял смъртни случаи от рак пък е отбелязан в Словения (32%), а най-нисък в България (16%).

Заболявания на кръвоносната система и рак са двете основни причини за смърт в ЕС, трета е болести на дихателната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
1
 
! Отговори
Chujbina преди 3 години
Kato ste tupo pleme i si izburate *** tska shte eLoshoto tepurva predstoi za bg
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЪъъъъъЕ, как колко?Целия.
171
0
 
3
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 3 години
А Сърбия и Турция колко получиха от Евразийския съюз за коронавируса?
170
1
 
3
 
! Отговори
АНТИСЕКТА преди 3 години
ВИЖДА ТЕ ЛИ НИКОЙ НЕ НИ СПАСЯВА ОТ СМЪРТНОСТТА НО НИ СПАСВАТ ОТ ИЗМИСЛЕНИЯ КОРОНКА А ОТ ИНФАРКТИ РАК БЕДНОСТ НЯМА СПАСЕНИЕ ВАЖНОТО Е ЧЕ ОТ КОРОНКИ ВИ СПАСЯВАТ ВСИЧКИ СА СЕ ЗАХВАНАЛИ МЕДИИ ДОКТОРЧЕТА ПОЛИТИЧЕТА ТЕ ЩЕ ВИ СПАСЯТ КАТО ВИ НАМАЛЯТ ПОПУЛАЦИЯТА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
169
1
 
2
 
! Отговори
Хаахх преди 3 години
Маргарин от нефт,абе вие не сте добре.Оцветявал се е с въглища но преди 100 години.До 90-те години маргарина е бил вреден,както и доста неща преди да разберат.В соца се използваше така неречения промишлен маргарин на калъпи.Който беше с връзки и се избиваха за него.И престанете и с това ГМО,по веремето на соца беше пълно с така наречените хибиридни центрове и сега още им стоят сградите.Отдавана не се използва хидрогенерирането при маргаринети.И да ви кажа има доста хора с лактозна непоносимост
168
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
ми то това с герб живот ли е, поне да не се мъчим дълго
167
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Най-висока смъртност имаме заради сърдечните заболявания, които се дължат на нездравословен начин на живот, за който българите сами са си виновни: хронични пушачи, пиячи, не спортуват, не слизат от колите, доста злоупотребяват и с други субстанции. После вкупом обвиняват други за собствената им простотия и глупост.
166
2
 
6
 
! Отговори
ДЕМОГАФФФ преди 3 години
ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ СЕ ДЪЛЖИ НА ВИСОКАТА РАЖДАЕМОСТ по времето на ЛОШИЯ СОЦИАЛИЗАМ!!!
165
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Това ще бъде ли отразено в пенсионната с-*** !
164
0
 
5
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До Анонимен 175 Преди Втората св. война германците са правели маргарин чрез синтез на каменни въглища и получените мазнини се хидролизират. Сега има и други начини.
163
3
 
13
 
! Отговори
ето това преди 3 години
Това е пример за фалшиви новини...При Лидер на Балканите,Човекът ядящ ъ..ъ.. торта Сахер, този който е най-подготвен/ за какво? всеки знае/, този който три папи са го галили по главата, Човекът еднокнижник, който с широките си гърди спря камионите с трупове и сега не сдава власта , само защото ни обича и иска да ни поведе към победата.... Не може да живеем най-малко...не, не вярвам. Ако беше при Орешарски е друго.....
162
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото имаме най-добро управление,което се грижи за здравето на хората.Защото имаме най-добро здравеопазване,нищо,че събираме капачки за кувьози.Защото се храним с най-добрата храна и купуваме най-добрите и евтини лекарства.Защото заплатите и пенсиите са ни най-високи и можем да си позволим всичко това.Защото властта изобщо не краде от нашите пари,за да имаме всичко това.Забравих да сложа кавички на тези изводи.
161
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
172, кой..... го е пуснал тоя слух че маргарина се прави от нефт, ве кухари? Маргарина е супер вреден продукт за ядене, но не се прави от нефт. Прави се от олио, с последващи много химични процеси, всички разрушаващи здравето, но не се прави от нефт! Тъ..потия..та на онези които мислят че се прави от нефт и на онези които го ядат като по-малко вреден уж от маслото, е същата!
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват че французите са най-дълголетни заради червеното вино, ама дали е така...
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Барба Ганьос и Хунтата му ще ни довършат!Ясно е за всички ,че за тези алчни и нагли типове няма нищо свято.
158
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Животът значително се е подобрил и удължил в сравнение от преди 100-150 години,и резултатът е на лице.От един-два милиарда хора,сега сме почти 8,или може би гоним 9-тката.Изхранването става по-трудно,пренаселени сме на земното кълбо вече,и Гея не може да ни изхранва вече.За това се прибягва масово по света към ГМО,а и също хранителни продукти като ,,магарин''-на,произведени от нефт.Месото/свинското като го печеш,и мирише на нафта,а в пилето почти няма протеин,то за 45-50 дни,какъв протеин?
157
2
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 3 години
До SHEFAАбе кап....т а земи си напрегни мозъка малко и прочети статията от евростат.Па вземи и прочети малко за Ото Варбург.Човека е получил нобелова награда за храната още преди 100 години.
156
1
 
7
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
Поне да бяхте и споменли че България е с най-малко заболели от рак в целия ЕС.Процента се вдига от заболявания на кръвоностаната система демек от пиене и пушене и нерви.Бъдете коректни и не спестявайте данни като ЗКПЧ.
155
2
 
9
 
! Отговори
Robinzon преди 3 години
Всъщност в началото на класацията са всички бивши соц.страни.Първите 10 в негативната класация са бившите соц.страни сега членки на ЕС.А защо ли е така.Които бяха най-бедни по времето на соца сега са първи в класацията.
154
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До маркиз Дьо ла Панкур/150Франция са здрави, защото имат много млади афроараби...