От ЕС Гърция получава €70 млрд., Кипър – 2,7 млрд.

В Атина готвят план за индустриално преструктуриране на страната
21 юли 2020 11:08, Елка Василева
28
От ЕС Гърция получава €70 млрд., Кипър – 2,7 млрд.
Кириакос Мицотакис. Снимка: архив, БГНЕС

Срещата на върха на ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха на ЕС.

"Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис, цитиран от БНР.

„Субсидиите от одобрената допълнителна програма съответстват на допълнителен план за национален проект, който е повече от 19 милиарда евро, към който са добавени около 12,5 милиарда евро заеми, за да се достигне крайната сума от 32 милиарда, за която говорихме отдавна, вече няколко месеца", каза премиерът.

Още по темата

Той заяви, че парите се отпускат при редица условия, които са "по-благоприятни" от тези за обичайните национални проекти.

Той увери, че средствата няма да бъдат пропилени. "Скоро ще представим план за индустриално преструктуриране на страната. Важният европейски капитал, който ще бъде на наше разположение, ще инвестираме в полза на всички гърци, сферата на труда, прехода към зелена икономика", каза премиерът.

От своя страна Кипър ще получи повече от 2,7 милиарда евро от многогодишния бюджет на Европейския съюз и от фонда за икономическо възстановяване, заяви президентът Никос Анастасиадис.

"Изразявам пълното си удовлетворение, защото след много дни и интензивни преговори Кипър постигна икономическите цели, които си е поставил във връзка с многогодишния план и плана за възстановяване на Европейския съюз. По-конкретно, след постигане на споразумение Кипър ще може да получи повече от 2,7 милиарда евро. Сумата от 1,451 милиарда евро ще дойде от многогодишния финансов план за 2021-2027 г., а останалата част - от фонда за възстановяване, насочен към премахване на последствията от пандемията и насърчаване на развитието на кипърската икономика“, написа Анастасиадис на страницата си във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
браво преди 3 години
на тяхния министър-председател
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новия план Маршъл с който Германия и Франция искат да изкупят Европа от Америка.Да видим обаче какво ще стане.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май яко са отрязали България заради мутрите и вместо примерно 48 милиарда евро, отпускат на мутрите 29 милиарда евро, които мутрите ще откраднат.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция има троен по голям вътрешен продукт,по голяма икономика ,по голямо население,силна армия,важно географично място.няма сравнение
19
6
 
13
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Гърция и Румъния по 70 80 а са а разликата в населението два пъти. Нещо тоя ЕС става все по крив като геврек, дано доживея да се разпадне
18
1
 
11
 
! Отговори
?$ преди 3 години
Колко жалко, толкова много милиарди, а капацитетите на тиквата, нямат достатъчно въображение как да ги изкрадат. Необходими са им още няколко месеца, а вие си протестирайте.
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
170 млрд има да връщат гърците... Как ще ги върнат? Обезсмислиха се лихвите и дълговете- има ги, но не ги търсят. Който взел, взел, а който мизерства, като нас ще мизерства и ще се хвали, че е дисциплиниран. Трябва някакъв човек с мозък да дойде и да се направи нещо нестандартно за да се излезе от тази ситуация на бедност и липса на пари и инвестиции.
16
3
 
36
 
! Отговори
daa преди 3 години
Гърция с 10 млн население-70 млрд евро, България с 7 млн население-29 млрд. И защо се хвалим че водим "успешни" преговори?
15
1
 
16
 
! Отговори
-------------- преди 3 години
Ами те гърците са с готова инфраструктура- всички магистрали са ок. И им дават почти колкото на Румъния, която е 21 милиона народ. А на нас под половината от това на Гърция. Странно е малко как точно ги дават. Няма пълна справедливост, но ние като най- бедни може би трябва да получим повече за инфраструктура поне.
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бях жител на нормална европейска държава, щях много да се забавлявам с Тиквата и поданиците му.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИкономиката им е по-голяма. За да имат едни пари смисъл, те трябва да съответстват на положението. Срамно е, че няма никакви проспекти да излезем от последно място.
12
9
 
5
 
! Отговори
Много добре преди 3 години
че ЕС са съсредоточили достатъчно средства към своята югоизточна периферия. Протестите свършиха своята работа и показаха на европейските ни парньори, че е необходимо да засилят финансирането, въпреки трудностите ако искат да противостоят на заплахите от изток.
11
5
 
23
 
! Отговори
Батман преди 3 години
После българите как няма да ходят на почивка там. А А А А нашия боко ще ми строи подпорни стени на плажовете.
10
1
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Само така : нека купона да не спира още 7 години.Ядене и пиене!!!!
9
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо на Гърция 70-млрд а на България само 29-млрд ?
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да и Гърция има 3 пъти по голяма вноска ако не и 4 пъти
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам опашките на Кулата, то и нашите 39 милиарда накрая в Гърция ще отидат.
6
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа на гърците два пъти повече пак сме прецакани и ако останат и тия на власт нищо няма да разбере народа от тия пари
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомних си предупреждението на Чекмеджето: внимавайте да не станем като Гърция!Прав е бил.Пророк!Респект!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците ако не получат пари от ЕС ще се надигнат срещу ЕС