Разбраха се! Лидерите на ЕС одобриха бюджета на съюза до 2027 година

750 млрд. евро ще бъдат отпуснати за възстановяване на икономиката
Обновена: 21 юли 2020 07:42 | 21 юли 2020 07:32, Красимир Ангелов
105
Разбраха се! Лидерите на ЕС одобриха бюджета на съюза до 2027 година
Снимка: БГНЕС

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година, съобщава БТА.

За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още по темата
Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Постигната е договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства със състоянието на върховенството на закона, потвърдиха двамата председатели.

За България са предвидени 29 млрд. евро за следващите години, съобщи премиерът Борисов.

"България взе над 1 млрд. повече. Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Шарл Мишел е изключителен приятел на България", каза още премиерът.

 "Не само се запазват средствата по кохезионната и общата селскостопанска политика, която беше нашата червена линия, особено важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото на европейското финансиране по тези две политики, като за кохезионната политика са заложени близо 18 милиарда лева“, допълни той.

200 млн. евро са отпуснати за слабо развитите райони в страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

Лидерите от Европейския съюз постигнаха споразумение тази сутрин и за пакета за икономическото възстановяване на 27-членния блок след пандемията, предлагайки 750 милиарда евро под формата на грантове и заеми за противодействие на последиците от предизвиканата от COVID-19 рецесия, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
?4.2 млрд. На година исках да напиша грешка...
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ся ще видите кон боб яде ли.... Не само няма подадат оставка, но ще се вкопчат още повече във властта. По ? 1.2млрд на година, голямо лапане ще пада, а народя па шго дуфа сополив и под вода....
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем недоразумението мухобойко
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, заразените рязко надолу!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още 29 милиарда евро ще бъдат откраднати от мутрите. Сега разбрахте ли защо мутрите не подават оставка?
59
2
 
3
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Другари, Поздравявам Ви за СедмоЛетката! По-Велика е от ПетиЛетката!! Планова Икономика в 21 век в Потъващият Съветски Союз на Эврапа!!!
58
3
 
3
 
! Отговори
браво, браво преди 3 години
Българският народ брагодари само не отпускайте парите преди да изтече мандата на Властелинът на ЧЕКМЕДЖЕТАТА, че нищо пак няма да разбереме от помощта Ви
57
1
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Безвъзмездната помощ за получените от нас пари е 30 % от 29 млрд докато в повечето останали страни тя е 50%..
56
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Само за справка, Гърция взима 70 млрд, а Румъния почти 80 млрд.. :)
55
1
 
3
 
! Отговори
баце преди 3 години
Нещо се объркахте. Боко е искал 50 милиарда, дали са му 29 за срок от 7 години. От тези 29 милиарда е мъгла колко са безвъзмездна помощ ... може би около 7 са безвъзмездни, другите 22 са заеми дето трябва да се връщат. Имам жестоки съмнения , че безвъзмездната помощ е съизмерима с вноската ни на страна член на ЕС за период от 7 години. Тия нас ни минаха с 200 мили в час, а нашия ги мина само с 200 км в час. Ама щом пресата пише, че еването е победа за нас , еми вярвайте си.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЗнаеш каквото са ти продиктували любимите ти диктатури. Пропаднал комунистически *** като теб да обсъжда законност и демокрация е като крадец да обсъжда мерки за сигурност.Иначе, успя ли да идеш на почивка, или понеже много ти знае устата си гол като пушка?
53
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 54Знам аз, много добре знам какво значи.Просто не съм пропаднал брюкселски тpол да се крия зад общи фрази...
52
0
 
4
 
! Отговори
к.46 преди 3 години
До Мъко,мъкоВ школата Симеоново не обучават пожарникарите на западен език. Но кандидатаспирантския минимум включва три изпити, единият от които е владеене на ЗАПАДЕН ЕЗИК. Не смятам, че той се изразява в мучене, което Падишахът добре изпълнява.
51
0
 
3
 
! Отговори
Строг париченконтрол преди 3 години
Да се уточним: тези 29 млр.евро са за 7 години - до 2027 г., така че на година се падат по 4,2 млрд. и герберите да не врещят, че догодина ще има нов транш. Тази годишна сума (8 млрд.лв) е достатъчна за начално поемане на дъх ако разумно се използва.Реколтата от пшеница е 1/2 от нормалната, туризмът ще премине на печалба през втората половина на август,печалбата от животновъдството ще бъде минимална, а повечето автопредприятия ще чакат тези зад граница да преминат на нормален работен режим.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТъй като си нямаш идея какво значи "върховенство на закона" предлагам да продължиш с традиционните ти неадекватни бъртвежи и не забравяй по-честичко да хвалиш любимите ти диктатури докато изпълняваш 16 часовия работен ден.
49
1
 
8
 
! Отговори
смешно е вече преди 3 години
Направо си е тъжно да гледаш колко много бавно развиващи индивиди вярват че ще получат нещо, НИЩО няма да получите, както и нищо не получихте когато беше " бума" на вируса. Всичко отива в чекмеджето на долната тиква и групичката му.
48
1
 
6
 
! Отговори
излагация преди 3 години
Как може все още да не знае чужд език, вече почти навякъде ти искат два допълнителни езика а този *** не може без преводач, излагация както винаги.
47
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 1Това ли е опорката на *** ***? Защото точно това значи "върховенство на закона".
46
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Естествено, че ще се разберат. Всички са наясно колко важен проект е ЕС, а това, че финансирането е обвързано с върховенството на закона е още по-добра новина: всякакви опити за радикализиране на разни лидери, заиграващи се с популизъм ще бъдат пресечени от корен.
45
0
 
8
 
! Отговори
L. преди 3 години
Този милиард да не отиде за субсидии на някой ТЕЦ - например варненския?