До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?

Скандинавската държава започва да се справя с COVID-19
26 юли 2020 13:45, Нели Христова
167
До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Още рано сутринта десетки цветни кърпи се появяват на брега на езерото Стуршьон в Швеция. Хората са повече от предходни години заради рестрикциите, които останалите държави наложиха на скандинавската страна. От началото на пандемията там починаха близо 5000 души при население от 10 млн. Това е един от най-високите проценти на смъртност спрямо населението в цяла Европа. Швеция е и най-зле в сравнение с останалите скандинавски страни. За разлика от нея, всички останали решиха да въведат мерки още в началото на пандемията.

Още по темата
"Може би трябваше да се грижим една идея повече един за друг", казва 31-годишният Дан Еклунд, който посещава езерото с лодката на свой приятел. Последните данни показват, че Швеция все пак се справя с удържането на вируса и броят на заразените и починалите не се увеличава рязко. Болните, които влизат за лечение в болница, също са намалели. И макар ситуацията все още да е по-лоша, отколкото в останалата част на Скандинавия, все пак подобрение има.

"Всичко изглежда добре. Вече сме там, където очаквахме да сме много по-рано", казва главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел. Той признава, че прекалено много хора починаха в старческите домове на страната, но и не е убеден, че ако бяха наложени ограничителни мерки, ситуацията щеше да е по-различна.

Каква бе стратегията на Швеция?

Още от началото на пандемията страната само препоръчваше хората да спазват социална дистанция, да работят от вкъщи там, където е възможно и да избягват градския транспорт. Единствената забрана бе за събиране на повече от 50 души, както и ограничения при посещението на старчески домове. Заведенията останаха отворени, но не можеше да се поръчва директно от бармана. Правителството описваше многократно пандемията като "маратон, а не спринт" и бе категорично, че те са избрани, за да действат по-дълго.

Този подход предизвика международни критики и дори ранните поддръжници на Тегнел по-късно се отрекоха от действията му. Аника Линде, която заемаше поста на главен епидемиолог от 2005 до 2013 г., каза пред най-големия  шведски ежедневник Dagens Nyheter, че налагането на строги мерки в началото на пандемията би спасило много животи. Но според епидемиологът Хелена Норденстед няма консенсус в шведската научна общонст, че стратегията се е провалила.

По-добри ли са шведите в спазването на дистанция?

Според модела на Андерс Тегнел сега шведите са възобновили около 30% от социалните си взаимодействия, които са имали преди началото на пандемията. А проучване, публикувано тази седмица, показва, че 87% от шведите продължават да спазват мерките за социална дистанция. Според Норденстед фактът, че шведите са имали по-дълго време да коригират поведението си отколкото държавите, които бяха блокирани, ще им помогне в удържането на втората вълна.

Но собственикът на заведение Шиар Али казва, че не всички се придържат към препоръките.Увеличават се и съобщенията за нелегално събиране на много хора в туристическите региони.

"Опитваме се да им кажем, че трябва да спазват дистанция. Но те не се интересуват, най-вече младите хора", казва Али пред BBC, чието заведение се намира на брега на Стуршьон.

Постигна ли Швеция бленуваният стаден имунитет?

Пет месеца от началото на пандемията едва 6% от шведите имат антитела срещу коронавируса. Това гласи информацията на Шведското здравно министерство. Но според Андерс Тегнел процентът е по-голям, тъй като "имунитетът бил труден за проследяване". Той цитира изследване на института "Каролинска", според което дори хората, които са дали отрицателна проба за антитела срещу COVID-19, са развили специални Т-клетки. Те също предлагат имунитет, като идентифицират и унищожават заразените клетки.

Другите шведски учени са по-предпазливи в изказванията си.

"Смятам, че това е прекалено самоуверено. Всички се надяваме, че имунитетът ще се отрази на броят на болните през есента, но не сме сигурни в това", казва Норденстед. 

Как се справя икономиката на страната?

Стратегията на Швеция не бе насочена към това да се запази икономиката, но все пак властите заявиха, че ако държат бизнесите отворени, безработицата, фалитите и загубите ще са по-малко. Според проучване на скандинавската банка SEB през периода на карантината шведите са харчели повече пари от съседите си. Но дори и това не им е помогнало - тази година икономиката на Швеция ще се свие с 5%.

Да, процентът е по-малък от този в останалите държави, ударени тежко от коронавируса, като Италия, Испания и Великобритания, но е почти равен на спада в останалите скандинавски държави. Безработицата в Швеция е скочила с 9% - процент, по-висок от този в останалите й съседки.

"Швеция, както и останалите скандинавски държави, е малка отворена икономика, която разчита главно на търговията. Така че е нормално да се справя зле, когато останалият свят е в тежко положение", обяснява проф. Каролина Екхолм, бивш заместник-губернатор на Централната банка на Швеция. По думите й ресторантите, магазините и фитнесите са останали отворени, но все още се борят за клиентела.

Най-голяма е щетата върху репутацията на Швеция

Скандинавските държави са близки помежду си, но стратегията на Швеция я отдаличи от тях. Дания, Норвегия и Финландия отвориха границите си едни за други през юни, но оставиха Швеция настрана заради големия брой заразени. Проучване на YouGov показва, че 71% от норвежците и 61% от датчаните са притеснени от шведските туристи. Процентът е по-голям дори и в сравнение с този за туристите от силно засегнати зони като Испания и Италия.

"Не мисля, че това ще се отрази на отношенията ни в дългосрочен план", казва Хелън Линдберг, старши преподавател по управление в университета в Упсала. "Но пандемията подчерта и върна стари проблеми между нашите страни."

Според нея по-голям проблем е въздействието върху по-широката международна репутация на Швеция, която се слави с висококачествено здравеопазване и грижи за възрастни хора.

"Случилото се нанесе удар върху имиджа на Швеция като хуманитарна суперсила в света. Нашият ореол беше отнет и сега имаме много да доказваме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Швеция вече е напред с имунитета, ние тепърва ще я догонваме. В края на краищата ще достигнем едни и същи резултати: Швеция по-бързо ние по-бавно. Като гледам хората, какви омърляни маски вадят от джобовете си пред магазините, не мисля, че им носят полза.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕвропеецНема да са караш на Магърчету! Он е нашиот Спасител!Комшиата зарази баба си и още й пуши апартаменту. Мойта дръжи оште...
138
0
 
1
 
! Отговори
до 142 и... преди 3 години
и останалите плиткочели расисти пълни с комплекси.Силно се надявам да сте швед пето или петдесет и пето поколение, за да пишете за имигрантите "Глупости на търкалета". Но не сте! Тъмен балкански субект, мислейки, че хванал бога за шлифера, ръси акъл, кой и защо е виновен. Ако не беше тъжно, нямаше и да е смешно, просто е и си остава злобата на роба. Жалък опит да се прикачиш, към тези които ти се иска да си, възмутено отричайки се(само на думи, разбира се) от себеподобните.....
137
0
 
0
 
! Отговори
До 141 преди 3 години
Не е лошо да се осведомиш повече, преди да поучаваш другите. Развитието на вируса не беше еднакво по време в различните схпани. У нас дойде 3-4 седмици след Италия. Така, че е прав колегата, който критикуваш, а не ти.
136
0
 
1
 
! Отговори
До 144 преди 3 години
Не е проблема в ниската култура, а в продажничеството. Никак не е случайно, че тия простотии ги пише едно към едно в руски сайтове. Но руските лакеи у нас са толкова скудоумни, че дори не са чули българската поговорка: не ме гледай какво говоря, гледай ме какво правя. А Путин наложи много по-строги мерки от нашите.
135
1
 
1
 
! Отговори
До 134 преди 3 години
Усещаш ли се колко си примитивен? Също като ***, които питат колко още ще трябва да си мием ръцете. Ако не си сменяш гащите и чорапите всеки ден и те започват да развъждат бактерии.
134
7
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
С други думи доведе до това, което Мангъров искаше да натресе в България. Добре, че не му разрешиха, макар че напоследък натам отива.
133
1
 
12
 
! Отговори
До истинска история преди 3 години
До теб И до още 30- тина .В този сайт винаги е било пълно с хора които и представа си нямат от истинската ситуация , имат си проблем с IQ, но това не им пречи да се чувстват като в долнопробна кръчма- безкрайно си крещят глупостите на воля.А починете за малко, де
132
4
 
11
 
! Отговори
До 134 преди 3 години
А пък това е най- голямата възможна глупост. Според тебе хирурзите , които винаги поне по 8 часа на ден си носят маски изобщо трябва да са изчезнали като вид.А пък за азиатците които дори в къщи си ги носят изобщо да не говорим.
131
1
 
14
 
! Отговори
До138 преди 3 години
Глупости на търкалета. Швеция не въведе официално рестрикции ,но шведите са много дисциплинирани и спазват и сега стриктно мерките . Тези които не спазваха и съответно поголовно са в статистиката за починали са имигрантите. От етническите шведи единствено тези в старческите домове бяха силно засегнати , но основна причина е че там отново работят масово имигранти . Ако има нещо от което всички шведи са наистина засегнати е стреса и факта че никъде не са приети
130
5
 
5
 
! Отговори
До Баси преди 3 години
Не е вярно, че в изброените от теб страни мерките са въведени рано - точно обратното, те много закъсняха, и затова им се случиха тия неща !
129
5
 
12
 
! Отговори
Баси преди 3 години
Ако сравним Швеция с Италия, Испания и примерно Белгия, все страни с тежки рестрикции и ограничения въведени рано, то модела на Швеция е повече от успешен. Аналогично сравнението на България с Беларус, където при осем пъти повече тестове има шест пъти по-висок брой на заразени. Смъртността в България и Беларус е като в предходните години. Това и за общата смъртност и за тази от ОРЗ.
128
0
 
3
 
! Отговори
Кривата круша преди 3 години
До мене !
127
11
 
39
 
! Отговори
Коста преди 3 години
Шайката от престъпни правителства в целия свят гледат с омраза към Швеция и нейния либерален модел за справяне с коронавируса. Мира не им дава, че те не следват манипулативните им и фашистки ограничения на свободите на гражданите. Швеция ще излезе горда и независима от тази криза, докато стадото по целия свят ще блее по пътя към втора, трета и пета вълна на заразата.
126
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БИХ ПИТАЛ НЕЩАСТНИТЕ ЛЕШОЯДИ СЕГА КАКВА Е ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА НА ШВЕЦИЯ В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ ЕС СТРАНИ???ТО Е ЛЕСНО ДА ПИШЕШ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ШИШИ, АМА СЕГА КАТО СА РАЗЧИСТИЛИ ОЩЕ 5 000 ПЕНСИОНЕРА, СМЯТАЙТЕ КВИ ПЕНСИИ ЩЕ ВЗИМАТ- КОЛКОТО ЗАПЛАТАТА НА МУТРАТА! И ЩЕ ЖИВЕЯТ ЦАРСКИ, А БЛЕЕЩИТЕ ПО ТИКВАТА ПВЕНСИИ ЩЕ "ЖИВЕЯТ" С 300 ЛВ ПЕНСИЯ!
125
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сат НШвеците са най големите овце в европа. Ежедневно ги изнасилват сомалийците и те не само им целуват краката.
124
12
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
до Истинска история "Повече безсимптомни заразени не е лошо а добро!!!"---Напротив - безсимптомните не развиват траен имунитет, така че изобщо не е "добро"ще се заразяват с ковид като настинка
123
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истинска историяДа допълня че шведите не носят памперси на устите си, защото повече вредят отколкото помагат. Дишайки чрез тях въглероден двуокис по цял ден и намествайки ги с ръце когато паднат от носа, са най-големия заразен контейнер рзпространпван чрез ръцете.След първоначалната им грешка със старческите домове, шведите само са се концентрирали да предпазят уязвимите, а са оставили заразата да се разпространява свободно при здравите хора. Колкото повече, толкова по-добре.
122
13
 
37
 
! Отговори
Истинска история преди 3 години
Статия пълна с лъжи и манипулации!Не Швеция си направи експеримент, а другите държави, пренебрегвайки всички научно утвърдени норми за справяне с вируси.Сравнително високата смъртност в Швеция, няма нищо общо с нейния подход, а престъпни действия на правителството в старческите домове във връзка с имигрантите.Икономиката на Швеция се сви с 5% заради експорта и краха в другите държави.Държавите с пълни карантини имат вече втори и трети вълни.Повече безсимптомни заразени не е лошо а добро!!!
121
5
 
26
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Ясно е истинското положение в Швеция. Имат 5697 починали от вируса -------Имат 5697 починали вирусоносители, а не "починали от вируса".