До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?

Скандинавската държава започва да се справя с COVID-19
26 юли 2020 13:45, Нели Христова
167
До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Още рано сутринта десетки цветни кърпи се появяват на брега на езерото Стуршьон в Швеция. Хората са повече от предходни години заради рестрикциите, които останалите държави наложиха на скандинавската страна. От началото на пандемията там починаха близо 5000 души при население от 10 млн. Това е един от най-високите проценти на смъртност спрямо населението в цяла Европа. Швеция е и най-зле в сравнение с останалите скандинавски страни. За разлика от нея, всички останали решиха да въведат мерки още в началото на пандемията.

Още по темата
"Може би трябваше да се грижим една идея повече един за друг", казва 31-годишният Дан Еклунд, който посещава езерото с лодката на свой приятел. Последните данни показват, че Швеция все пак се справя с удържането на вируса и броят на заразените и починалите не се увеличава рязко. Болните, които влизат за лечение в болница, също са намалели. И макар ситуацията все още да е по-лоша, отколкото в останалата част на Скандинавия, все пак подобрение има.

"Всичко изглежда добре. Вече сме там, където очаквахме да сме много по-рано", казва главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел. Той признава, че прекалено много хора починаха в старческите домове на страната, но и не е убеден, че ако бяха наложени ограничителни мерки, ситуацията щеше да е по-различна.

Каква бе стратегията на Швеция?

Още от началото на пандемията страната само препоръчваше хората да спазват социална дистанция, да работят от вкъщи там, където е възможно и да избягват градския транспорт. Единствената забрана бе за събиране на повече от 50 души, както и ограничения при посещението на старчески домове. Заведенията останаха отворени, но не можеше да се поръчва директно от бармана. Правителството описваше многократно пандемията като "маратон, а не спринт" и бе категорично, че те са избрани, за да действат по-дълго.

Този подход предизвика международни критики и дори ранните поддръжници на Тегнел по-късно се отрекоха от действията му. Аника Линде, която заемаше поста на главен епидемиолог от 2005 до 2013 г., каза пред най-големия  шведски ежедневник Dagens Nyheter, че налагането на строги мерки в началото на пандемията би спасило много животи. Но според епидемиологът Хелена Норденстед няма консенсус в шведската научна общонст, че стратегията се е провалила.

По-добри ли са шведите в спазването на дистанция?

Според модела на Андерс Тегнел сега шведите са възобновили около 30% от социалните си взаимодействия, които са имали преди началото на пандемията. А проучване, публикувано тази седмица, показва, че 87% от шведите продължават да спазват мерките за социална дистанция. Според Норденстед фактът, че шведите са имали по-дълго време да коригират поведението си отколкото държавите, които бяха блокирани, ще им помогне в удържането на втората вълна.

Но собственикът на заведение Шиар Али казва, че не всички се придържат към препоръките.Увеличават се и съобщенията за нелегално събиране на много хора в туристическите региони.

"Опитваме се да им кажем, че трябва да спазват дистанция. Но те не се интересуват, най-вече младите хора", казва Али пред BBC, чието заведение се намира на брега на Стуршьон.

Постигна ли Швеция бленуваният стаден имунитет?

Пет месеца от началото на пандемията едва 6% от шведите имат антитела срещу коронавируса. Това гласи информацията на Шведското здравно министерство. Но според Андерс Тегнел процентът е по-голям, тъй като "имунитетът бил труден за проследяване". Той цитира изследване на института "Каролинска", според което дори хората, които са дали отрицателна проба за антитела срещу COVID-19, са развили специални Т-клетки. Те също предлагат имунитет, като идентифицират и унищожават заразените клетки.

Другите шведски учени са по-предпазливи в изказванията си.

"Смятам, че това е прекалено самоуверено. Всички се надяваме, че имунитетът ще се отрази на броят на болните през есента, но не сме сигурни в това", казва Норденстед. 

Как се справя икономиката на страната?

Стратегията на Швеция не бе насочена към това да се запази икономиката, но все пак властите заявиха, че ако държат бизнесите отворени, безработицата, фалитите и загубите ще са по-малко. Според проучване на скандинавската банка SEB през периода на карантината шведите са харчели повече пари от съседите си. Но дори и това не им е помогнало - тази година икономиката на Швеция ще се свие с 5%.

Да, процентът е по-малък от този в останалите държави, ударени тежко от коронавируса, като Италия, Испания и Великобритания, но е почти равен на спада в останалите скандинавски държави. Безработицата в Швеция е скочила с 9% - процент, по-висок от този в останалите й съседки.

"Швеция, както и останалите скандинавски държави, е малка отворена икономика, която разчита главно на търговията. Така че е нормално да се справя зле, когато останалият свят е в тежко положение", обяснява проф. Каролина Екхолм, бивш заместник-губернатор на Централната банка на Швеция. По думите й ресторантите, магазините и фитнесите са останали отворени, но все още се борят за клиентела.

Най-голяма е щетата върху репутацията на Швеция

Скандинавските държави са близки помежду си, но стратегията на Швеция я отдаличи от тях. Дания, Норвегия и Финландия отвориха границите си едни за други през юни, но оставиха Швеция настрана заради големия брой заразени. Проучване на YouGov показва, че 71% от норвежците и 61% от датчаните са притеснени от шведските туристи. Процентът е по-голям дори и в сравнение с този за туристите от силно засегнати зони като Испания и Италия.

"Не мисля, че това ще се отрази на отношенията ни в дългосрочен план", казва Хелън Линдберг, старши преподавател по управление в университета в Упсала. "Но пандемията подчерта и върна стари проблеми между нашите страни."

Според нея по-голям проблем е въздействието върху по-широката международна репутация на Швеция, която се слави с висококачествено здравеопазване и грижи за възрастни хора.

"Случилото се нанесе удар върху имиджа на Швеция като хуманитарна суперсила в света. Нашият ореол беше отнет и сега имаме много да доказваме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пет месеца от началото на пандемията едва 6% от шведите имат антителаКопирам го бавно, за да може оня тъпaнap Мангъра да го прочете :)
99
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е стратегия това което Шведите направиха.Просто разбраха че не могат да се справят, така както другите и предпочетоха този тип поведение. Разчитаха на северняшкото социално дистанциране (студенокръвен егоизъм) и сметкаджийство ( ще загубим малко човешки животи на индивиди в тежест на социалната система). Всички опити да се изкара това като стратегия е замазване на истинския мисловен модел на обществото им. Краен егоизъм. Предсказвам им при следващи пандемии или ще се коригират, или изчезват
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът яко тресна Швеция. Великобритания, Италия, Испания и Швеция засега са най-засегнатите.
97
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Шведите и без да налагат кой знае какви мерки, по собствено усмотрение и съвест са спазвали социална дистанция и пак закъсаха яко. 5000 на 10м са много жертви. А комунистите, дето слушат Джангър-Мангър, че такъв вирус няма, че ако има до юни ще отмине и трябва стадно-*** имунитет и са на принципа: "Такъв вирус няма, значи няма какво да се пазя и да спазвам дистанция" , та да очакваме есента да сме първи по % заразени/умрели
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От всички фабрики с които контактува нашето производство, нито една не бе затворена.От всички магазини които посещавам, затвори само малък семеен, за две седмици, през които се организира по по безопасен начин.Пътища също нямаше затворени. Всеки работен ден си пътувах с декларация, и дори два пъти заредих родителите си с стоки от битова необходимост.Мола като магазин, ще го преживея. Също и без заведения за определен период мога.
95
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2020, която още не е свършила, от Ковид в света умират над 16 мил (26.07.2020), а в България, понеже се взеха мерки 338 (26.07.2020).Сега сравни написаното с Свинския грип от 2009г. И отчети, че пандемия не се обявява само по статистика или предварителни числа, и е плод на обработена от мин. висшисти на определени позиции, които са поели отговорността да се противопоставят на епидемии застрашаващи организираното човешко общество, като се стремят на база знания и опит да изпреварват събит
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2009 г от свински грип в света умират близо 18500 души, а не 600000 души. В България починалите от грип (не само свински грип) през 2009 са 0,3 човека на 100000 души население, т.е. 21 човека плюс-минус 3 човека.
93
9
 
13
 
! Отговори
Ss преди 3 години
А дали наистина са умрели от ковид19??? Как зомбираха 7,8 млрд. души като подкупиха учени и с медиите. Браво... перфектно социално инжинерство...браво!!!
92
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те шведите и баларус са глупави!но незнам на кой правят тук по 5000 теста на ден,не познавам и мои роднина няма и на приятели също,тия тестове безплатни ли са ? кой плаща 120 лв
91
2
 
5
 
! Отговори
От въздуха преди 3 години
Спазвайте дистанция, носете маски и ако сте със слаб организъм...чао.
90
6
 
7
 
! Отговори
дедо Поп преди 3 години
Гледайте парада у Масква!Има го в ЮТУБ.Нито един войник от хилядите с маска срещу коварния вирус,само зомбираната публика маскирана.Руската армия вирус не лови я щот са напред в роботизирането!Приятно гледане!
89
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през 2009 г от свински грип в света умират близо 600 000 души, в България 4 000 , но никой не затвори пътищата , магазините и фабриките , знаете ли защо , защото тази постановка с корона вируса не е за защита на хората, нали не сте толкова наивни ,че да си мислите,че някое правителство в света е загрижено за хората, всичко е икономически интереси , търсеше се начин да се докара икономическа криза с цел рестарт на световната икономика и театъра с корона вируса сега е много добра постановка . за да не кажете,че говоря празни приказки , вижте таблицата в ю-туб където дават онлайн '' заболелите ''
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нийой не вярва в тая измислица това е поредната измислица на Бойко и на запада
87
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма корона,вирус
86
6
 
15
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
България да сочи с пръст Швеция е все едно миризлив и крадлив цигanиH да държи сметка на нобелов лауреат.
85
16
 
9
 
! Отговори
Да бе, да преди 3 години
Починали на 1 милион населениеШвеция - 564 човекаНорвегия - 47Финландия - 59Ама хич не са сбъркали в Швеция....
84
12
 
12
 
! Отговори
Аман! преди 3 години
Абе каквото и да пишете, маска не слагам. Пречи ми. Ако ме хване вирусът, ще си го изкарам и хич не ми дреме. Ама можело да заразя друг. Ами този, другият, що не се пази, щом не ще да се заразява? Не съм тръгнал да му кашлям в лицето. Просто се държа НОРМАЛНО, както всички - и вие, и аз, допреди тази истерия.
83
10
 
15
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Срещу шведите да тичаме, не мижем да ги стигнем и след двеста години. Изумително смешно е да им даваме акъл за каквото и да било.
82
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция е седма в света по починали заради вируса на човек от населението след Сан Марино, Великобритания, Андора, Испания и Италия. Белгия, която я слагат на второ място в света е там, заради начина на отчитане на смъртните случаи, а фактически са на около 17-20 място. Сан Марино е с под 34000 население и 42 починали, а Андора е с малко над 77000 население и 52 починали Във Ватикана досега нямат починал, но ако почине един човек ще имат два пъти повече починали на човек от населението от Швеция
81
3
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Това са журналистически глупости!Има някакви които не са се обърнали към лечебно заведение, може би по домове за стари хора, макар че и там би следвало да има документация за установени оплаквания поне от сестра. Тези случай в Италия, бяха от стари хора гледани от болногледачки.В болница, симптоматиката и изследванията гарантират че ковид е вилнял.