До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?

Скандинавската държава започва да се справя с COVID-19
26 юли 2020 13:45, Нели Христова
167
До какво доведе стратегията на Швеция срещу коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Още рано сутринта десетки цветни кърпи се появяват на брега на езерото Стуршьон в Швеция. Хората са повече от предходни години заради рестрикциите, които останалите държави наложиха на скандинавската страна. От началото на пандемията там починаха близо 5000 души при население от 10 млн. Това е един от най-високите проценти на смъртност спрямо населението в цяла Европа. Швеция е и най-зле в сравнение с останалите скандинавски страни. За разлика от нея, всички останали решиха да въведат мерки още в началото на пандемията.

Още по темата
"Може би трябваше да се грижим една идея повече един за друг", казва 31-годишният Дан Еклунд, който посещава езерото с лодката на свой приятел. Последните данни показват, че Швеция все пак се справя с удържането на вируса и броят на заразените и починалите не се увеличава рязко. Болните, които влизат за лечение в болница, също са намалели. И макар ситуацията все още да е по-лоша, отколкото в останалата част на Скандинавия, все пак подобрение има.

"Всичко изглежда добре. Вече сме там, където очаквахме да сме много по-рано", казва главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел. Той признава, че прекалено много хора починаха в старческите домове на страната, но и не е убеден, че ако бяха наложени ограничителни мерки, ситуацията щеше да е по-различна.

Каква бе стратегията на Швеция?

Още от началото на пандемията страната само препоръчваше хората да спазват социална дистанция, да работят от вкъщи там, където е възможно и да избягват градския транспорт. Единствената забрана бе за събиране на повече от 50 души, както и ограничения при посещението на старчески домове. Заведенията останаха отворени, но не можеше да се поръчва директно от бармана. Правителството описваше многократно пандемията като "маратон, а не спринт" и бе категорично, че те са избрани, за да действат по-дълго.

Този подход предизвика международни критики и дори ранните поддръжници на Тегнел по-късно се отрекоха от действията му. Аника Линде, която заемаше поста на главен епидемиолог от 2005 до 2013 г., каза пред най-големия  шведски ежедневник Dagens Nyheter, че налагането на строги мерки в началото на пандемията би спасило много животи. Но според епидемиологът Хелена Норденстед няма консенсус в шведската научна общонст, че стратегията се е провалила.

По-добри ли са шведите в спазването на дистанция?

Според модела на Андерс Тегнел сега шведите са възобновили около 30% от социалните си взаимодействия, които са имали преди началото на пандемията. А проучване, публикувано тази седмица, показва, че 87% от шведите продължават да спазват мерките за социална дистанция. Според Норденстед фактът, че шведите са имали по-дълго време да коригират поведението си отколкото държавите, които бяха блокирани, ще им помогне в удържането на втората вълна.

Но собственикът на заведение Шиар Али казва, че не всички се придържат към препоръките.Увеличават се и съобщенията за нелегално събиране на много хора в туристическите региони.

"Опитваме се да им кажем, че трябва да спазват дистанция. Но те не се интересуват, най-вече младите хора", казва Али пред BBC, чието заведение се намира на брега на Стуршьон.

Постигна ли Швеция бленуваният стаден имунитет?

Пет месеца от началото на пандемията едва 6% от шведите имат антитела срещу коронавируса. Това гласи информацията на Шведското здравно министерство. Но според Андерс Тегнел процентът е по-голям, тъй като "имунитетът бил труден за проследяване". Той цитира изследване на института "Каролинска", според което дори хората, които са дали отрицателна проба за антитела срещу COVID-19, са развили специални Т-клетки. Те също предлагат имунитет, като идентифицират и унищожават заразените клетки.

Другите шведски учени са по-предпазливи в изказванията си.

"Смятам, че това е прекалено самоуверено. Всички се надяваме, че имунитетът ще се отрази на броят на болните през есента, но не сме сигурни в това", казва Норденстед. 

Как се справя икономиката на страната?

Стратегията на Швеция не бе насочена към това да се запази икономиката, но все пак властите заявиха, че ако държат бизнесите отворени, безработицата, фалитите и загубите ще са по-малко. Според проучване на скандинавската банка SEB през периода на карантината шведите са харчели повече пари от съседите си. Но дори и това не им е помогнало - тази година икономиката на Швеция ще се свие с 5%.

Да, процентът е по-малък от този в останалите държави, ударени тежко от коронавируса, като Италия, Испания и Великобритания, но е почти равен на спада в останалите скандинавски държави. Безработицата в Швеция е скочила с 9% - процент, по-висок от този в останалите й съседки.

"Швеция, както и останалите скандинавски държави, е малка отворена икономика, която разчита главно на търговията. Така че е нормално да се справя зле, когато останалият свят е в тежко положение", обяснява проф. Каролина Екхолм, бивш заместник-губернатор на Централната банка на Швеция. По думите й ресторантите, магазините и фитнесите са останали отворени, но все още се борят за клиентела.

Най-голяма е щетата върху репутацията на Швеция

Скандинавските държави са близки помежду си, но стратегията на Швеция я отдаличи от тях. Дания, Норвегия и Финландия отвориха границите си едни за други през юни, но оставиха Швеция настрана заради големия брой заразени. Проучване на YouGov показва, че 71% от норвежците и 61% от датчаните са притеснени от шведските туристи. Процентът е по-голям дори и в сравнение с този за туристите от силно засегнати зони като Испания и Италия.

"Не мисля, че това ще се отрази на отношенията ни в дългосрочен план", казва Хелън Линдберг, старши преподавател по управление в университета в Упсала. "Но пандемията подчерта и върна стари проблеми между нашите страни."

Според нея по-голям проблем е въздействието върху по-широката международна репутация на Швеция, която се слави с висококачествено здравеопазване и грижи за възрастни хора.

"Случилото се нанесе удар върху имиджа на Швеция като хуманитарна суперсила в света. Нашият ореол беше отнет и сега имаме много да доказваме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
15
 
! Отговори
69 преди 3 години
разликата между нас и тях е че живеят с по 10 години средно повече, а иначе който иска да си стои вкъщи и да не излиза, да си пазарува сутрин рано, да си работи хоум офис и да се надява че работодатекят му няма да му намали заплатата
79
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белгия си признаха, че всеки починал над 80 години са го писали като починал от Ковид-19 и реално починалите ит вируса са наполовина по-малко, което е по-малко от Швеция.
78
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И коя точно част от икономиката ние разбихме, а шведите спасиха?А да погребалния бизнес, как не се досетих.
77
1
 
4
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Ельоменат,слабичко:Паркинг Хижа Плевен през "Кабела" най тежкия и стръмен маршрут в 8:10 потегляне ,точно в 16:00 бяхме обратно в колата.Като горе от 13:00 до 13:30 хапвахме и пихме по една ракия.Има какво да се желае при теб още.Поздрави.
76
3
 
15
 
! Отговори
Ко преди 3 години
Белгия с мерки при 11 млн. население близо 10 000 загинали от вируса и над 62 000 заразени. Защо Швеция да е най- зле? Медийни пропаганди.
75
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А преди демокрацията какво имахме русофилче глупаво?200лв заплата/3лв за $.Лихвоточки.Вноски за кола. Режим на тока. Празни магазини.Затворени граници. Пикая ви на комунизна уридливи русофили.Дано изпукате час по-скоро.
74
8
 
8
 
! Отговори
до нищо преди 3 години
Шведите ще си живеят както преди медийната фалшива истерия,а у БГ тарикатите ще лапат мухите и ще чакат другарката Меркел от ЩАЗИ заеми да им даде.
73
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че какво ни е на пътя по който тръгнахме?В най тежките месеци когато още не се знаеше много за спецификите на вируса се стегнахме и подготвихме за сегашното положение.Доценти и професори обясняваха на *** *** пъти едно и също, но всеки по умен от зеленчук, разбра много за това какво да прави и как да се пази, за да минимизира щетите. Болниците се подготвиха, предпазни средства си произвеждаме, медикаменти си снабдихме.Дозата мобилизация на едно общество е крайна, и това е отчетено.
72
3
 
19
 
! Отговори
Борисчо преди 3 години
И ние ще стигнем до техните числа, просто ще е отложено във времето и с разбита икономика
71
10
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Стратегията на Швеция доведе до това те да имат над 11 пъти и половина повече смъртни случаи от България на човек от населението, въпреки неадекватните мерки в България.
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не се сбъркали. Самото общество си е виновно. Не е нужно някой да излезе по телевизията и да ти кажа приехме закон трябва да спазваш. То може да го прави всеки и без закон. Ама като сте комплексари, които винаги се правят на знаещи и без страшни... Си носите кръста. В България в момента е пълна анархия, плажовете са пълни, почти на всякъде мерките са занижени или никой не ги спазва. Въпрос на време е да гръмнем.
69
17
 
17
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ясно е, че в Швеция сбъркаха и това се доказва от голямият брой починали и заразени, а последиците от вируса са сериозни за възстановилите се. На фона на съседните подобни на Швеция държави - Финландия и Норвегия, грешката на Швеция се вижда още по-добре.
68
7
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Абе шведите си избраха техния път. Поздравления и уважение. Добър ли е избора или не е, времето ще покаже.Ние какъв път избрахме? Лутаме се от пълно затваряне до анархия и 5 месеца след началото нито НОЩта, нито Министерството, нямат никакъв план или алгоритъм какво да правят ако ситуацията се промени в някаква определена посока.А от нас се очаква да изпълняваме някакви мерки на принципа "проба-грешка". Абе що не си... !!!
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Методиев Борисов.Агент на дс и член на БКП.Държи бкп книжката си до 1995.С пари на бкп започва мутренски бизнес. Става президент на сик. Премахва физически неудобните си опоненти. Командва наркотрафика в страната. Особено каптагона. В доклад на цру е обявен като особено опасен с най високо ниво тревога.
66
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се покри Комуниста мутра Бойко Методиевич Борисов.Члена на БКП. Мутра и мафиот. Поръчков убиец, наркотрафикант. Сводник.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркил иска съвет и помощ от Борисов за ковида.
64
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са останали без работа на черноморието да се преквалифицират, да открият фирми за доставка по интеренет и да станата джефбезоси с милиарди, да продават маски, купуват маска за 8 стотинки и я продават за 7 лева и правят печалби, при капитализма и демнокрацията винаги има начини умбите и кадърните да забогатеят, но тези просто ги мързи да положат усилия да забогатея, затова са без работа.
63
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Швеция не спазва мерки? Я пак? Ако в Стокхолм се държиш както в София се държат повечето, ще те изядат с парцалите. Просто там никой не чака държавата, щаба, Бойко, Мойко или който да е, да му каже какво да прави. В това е разликата между нас и тях. Затова, когато ни натиснаха имахме по 20 на ден, а сега когато ни поотпуснаха се радваме и на 200. Всичко си зависи от хората.
62
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До 57Не е вярно това, което твърдиш"В Швеция 99% от жертвите са в старчески домове и са хора с имигрантски произход."Вярното е, че има по-голям процент заразени, а не починали сред емигрантите, но повечето заразени и починали да си шведи. Да, много от починалите са от старческите домове в Швеция, но те са много под 99%.
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ви бърка вас Шведите, нито са ви съседи, нито братя. Това да не ви е футболен мач. Каква е тая злоба. Все едно много ви пука за хората. Има десетки хиляди гладни хора в България. Грижете се за тях.