"Ковидиоти": След хилядния протест в Германия са ужасени

Полицията разтури демонстрацията заради неспазване на правилата: маски и дистанция
3 авг 2020 22:00, Елка Василева
401
"Ковидиоти":  След хилядния протест в Германия са ужасени
Снимка: архив, БГНЕС

Без маски, плътно един до друг: хиляди демонстрираха в Берлин срещу ограничителните мерки. Политиците са шокирани от безотговорното им поведение. Шокираща е и лъжата на организаторите за "над 1 милион демонстранти".

Хиляди излязоха тази събота по улиците на Берлин. Не носеха маски, не спазваха никаква дистанция. Мнозина политици са шокирани от безотговорното поведение на демонстрантите и сега настояват за още по-строги мерки и безвъпросно спазване на ограниченията. А твърденията, че броят на демонстрантите надвишавал 1 милион, са просто безогледна лъжа, пише Дойче веле.

"Налудничави"

Кметът на Берлин Михаел Мюлер остро атакува демонстрантите с обвинението, че не се интересуват от фактите и излагат на опасност здравето на други хора.

А берлинската сенаторка по здравеопазването Милек Калайджъ нарече протестите „налудничави“.

Още по темата

Както е известно, полицията разтури демонстрацията тъкмо защото протестиращите отказваха да спазват задължителните правила: маски и дистанция. В резултат от настъпилите сблъсквания бяха ранени 45 полицаи, трима от които постъпиха в болница.

Възможно ли е изобщо да се протестира във времена на пандемия? Този въпрос (който, впрочем, е особено актуален и в България) предизвика оживена политическа дискусия след демонстрацията в Берлин.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан написа в Тwitter: „Да, дори във времената на коронавируса демонстрациите трябва да са възможни. Но не по този начин“. А министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер предупреди, че броят на новозаразените отново се покачва и затова не бива да се либерализират мерките срещу разпространяването на заразата. Мнозина вече се отнасят твърде лекомислено, подчерта още Зьодер, който води твърд курс за спазване на мерките и в момента е един от най-одобряваните политици в Германия. Към „лекомислените“ Зьодер причислява именно привържениците на заговорническите теории и призоваващите към либерализиране на мерките - все хора, които не вярват, че има пандемия.

А съпредседателката на ГСДП Саския Ескен дори нарече берлинските демонстранти „ковидиоти“ и предупреди, че тези хора поставят под заплаха както досегашните успехи в борбата срещу вируса, така и съживяването на икономиката, на образованието и на цялото общество.

Политици от повечето утвърдени партии в Германия се обявиха категорично против такъв тип опасни демонстрации. Такива протести са особено опасни и за полицията, защото демонстрантите не носят маски, припомнят специалистите.

Но опасност имаше не само за полицаите: в събота на мушка се оказаха и редица журналисти. Имаше няколко атаки срещу телевизионни екипи, а част от крайнодесните демонстранти не допуснаха приближаването на журналисти. Представителите на медиите бяха атакувани с призиви да си свалят маските и с агресия срещу свободата на словото.

Повод за много критика дават и информациите за числеността на демонстрантите. Полицията съобщава, че в сутрешните часове на изходния пункт в източната част на Берлин са се събрали около 17 000 демонстранти, а на митинга броят им е достигнал 20 000. В същото време в социалните мрежи масово се разпространява твърдението, че демонстрантите били 1,3 милиона. То се върти в близо 120 групи във Facebook, част от които са известни като крайнодесни или като убежище на привържениците на заговорнически теории. В тези групи се разпространява и лъжата, че самата полиция била потвърдила 800 000 участници в демонстрацията.

Нищо общо с истината

Тези лъжи се споделят хилядократно в мрежата, включително и от политици от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В групите, откъдето идва твърдението за над 1 милион участници, често пъти се прави и сравнението с масовото участие в берлинския “Парад на любовта“ през 2001 година, когато в столицата наистина излязоха над 1 милион танцуващи млади хора.

Редица журналисти, експерти и наблюдатели оценяват числата, изнесени от полицията, като реалистични. И дума не може да става за стотици хиляди, камо ли за 1 милион души, защото такава многочисленост щеше да парализира цялото движение в града, припомнят те.

С помощта на софтуера MapChecking може да се извърши доста надежден анализ на кадрите от демонстрацията. Този анализ също показва, че дори при известно преувеличение числото едва ли може много да надхвърли 20 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
9
 
14
 
! Отговори
даа преди 3 години
Дойче веле е медия на Илюминатите-сатанисти. От DW само лъжи и дезинформация.
255
6
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Хаха Катай щял да напазарува фирми.Ще напазарува колкото му позволят.Във Франция например всички важни предприятия са с държавно участие вето и тн.За Америка да не говорим.Щял да напазарува.Азиатците са пътници имат огромни населения за които просто няма да има скоро нито храна нито жизнено пространство.А с туристи никой нищо не е превзел.
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко да заприличат на балканска държава и велето скача на бой- сакън не сте видели, че и брои демонстрантите... съсипват ролята на немците на учители по каквото ви падне и наставници на дивите източни европейци! Следващият път може помощ от Брюксел да искат!
253
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само младия премиер с харема безпартиен може да бие ГЕРБ на избори
252
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен277..-малко ме развесели твърдението ти...На Тръмп му трябвали по-малко трупове,за да спечели изборите..?!?!Щатите са страната с най-много "жертви на ковида"!!!!..Не му дреме на Тръмп за разни пандемии и подобни...Той знае много добре,че американеца се интересува само от пари и бизнис,а който се разболял,разболял се..Умрелия си е умрял..Та аз пропуснах да отбележа долу,че изключвам Щатите от твърдението си.За всички останали обаче то е вярно!БЕЗ "консп. теории" и подобни щур
251
12
 
10
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
До Поручик РжевскиЩо, чума ли трябваше да пламне? Или холера? Тебе по-малки бедствия не те кефят ??Ами помоли Фигуранта направо да пусне армията срещу мирните граждани, щото са много търпеливи и не се поддават на улични провокатори. Направо да обяви война на избирателите, нали е главнокомандващ? И под конвой да избират БСП със 99.99 %, кво чакате още? Я бързо у лево!!!
250
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"***": След хилядите приети талибани, нормалните хора в Германия са ужасени
249
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 274 ПроСоТо "защото са перфектното средство за владение на "масите" - На Тръмп му трябват успехи с епидемията и колкото се може по-малко трупове, за да спечели изборите. Изобщо не му е нужно да затваря когото и да било.Карантинните мерки са крайна необходимост и само сриват рейтингите на политиците. Така че никой политик няма интерес по такъв начин да владее "масите". Хайде, стига с тези коннспиративни теории, наистина сте налудничави ***
248
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 266"Разстрелът е най-доброто средство срещу такива като тебе."-Пак да питам, защото редакцията (кой знае защо) го изтри: Лично ли ще ме разстреляш и ако -да, кога и къде? Да знам, да се подготвя!БТВ: Редакцията, след като отговора ми не ви харесва, не мислите ли, че породилото го изказване е призив за саморазправи и е незаконно? Защо приемате, че само отговора ми е нереден?
247
2
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен263о,има мерки драги,има!..Има карантина,има изисквания за доброволни тестове,има ЗАДЪЛЖЕНИЯ на някои места да се носят маски,има всяване на тотална паника и страх,има заплахи и предупреждения че ако не седим мирни,тежките ограничения ще се върнат,а те ще се върнат,защото са перфектното средство за владение на "масите"...Има и друго..И това е НАВСЯКЪДЕ по света!..
246
2
 
19
 
! Отговори
do 265 преди 3 години
никой не твърди че вирус няма, просто всички мерки са супер пресилени и вече на много хора не им пука! При свинския грип що нямаше никакви мерки? Само в САЩ за 1ва год. от него са умрели между 150-650 хиляди. (средна възраст на умрелите под 65. Средната на корона е над 65, в повечето страни е 79! без коментар, и обикновен грип да беше сиг. 50% от тия пак са пътници
245
1
 
6
 
! Отговори
* преди 3 години
Китай си ликвидира Хонг-Конгския проблем с един замах и разшири територията си. Сега чадата на ККП с куфари пари чакат да видят кои западни бизнеси ще докопат. Недвижимост, инфраструктура...всичко е на тепсия. Поднебесната ще бъде над всички. Централните банки също пазаруват компании на борсата. Неомарксиситите пък, възторжено ликуват, че капитализмът се разорява. И си мислят че Китай ще ги възнагради с нещо в Новия Свят.Продажни политици от всички десени са под натиск да участват в тази грандиозна измама. Левите са най-възторжени, когато са на власт (в опозиция пеят други напеви).
244
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом DW твърди, че организаторите лъжат, значи организаторите са казали истината.
243
1
 
7
 
! Отговори
* преди 3 години
Хората умело ги хвърлят да се карат има или няма вирус. "Корона" вирус (простуден вирус) има от стотици години, той е носител на различни рибонуклеинови вериги. Непрекъснато се появяват нови такива. 98% от заразените нямат или имат меки симптоми. Следователно въпросът за обсъждане е: има ли смисъл да се разрушава световната икономика заради една вариация на простуден вирус? Кой печели от това? До момента - Китай, силите наследници на Коминтерна и централните банки! Всички правителства стават все по-големи длъжници на банките. Дребният бизнес също. Компаниите асоциирани с Китай - печелят.
242
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а защо протестите на черните от мин месец бяха ок, въпреки че никой не носеше маска ??
241
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионерИ после пенсията ще ти я плаща Толуп ага, от собствения си джоб? Нали?Еййй, одъртявате, а акъл - все толкова, че и по малко!Да цитираме Баш Джипкаджията: "Да му го набиеш с кеф..."Ама то - акъл, само се налива....
240
2
 
2
 
! Отговори
до 266 преди 3 години
Разстрелът е най-доброто средство срещу такива като тебе.
239
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, това е официалната "истина", разбира ме! А може ли да ни осведомите и за неофициалната? Ей така, да си направим сами изводите.Или... Не е политкоректно...
238
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой от невярващите във вируса не е мераклия за имтензивното, но виж за коментарите е първи.Хайде отворковци, идете в интензивното да докажете, няма вирус, ръкувайте се с някой болен да покажете, че няма вирус.
237
8
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
До Анонимен-236Не.Пръснала ги е от разстояние,с водни оръдия,които ги имаме и в България!Не знам защо полицията не ги ползва?За нула време катуните ще отидат в реката!