"Ковидиоти": След хилядния протест в Германия са ужасени

Полицията разтури демонстрацията заради неспазване на правилата: маски и дистанция
3 авг 2020 22:00, Елка Василева
401
"Ковидиоти":  След хилядния протест в Германия са ужасени
Снимка: архив, БГНЕС

Без маски, плътно един до друг: хиляди демонстрираха в Берлин срещу ограничителните мерки. Политиците са шокирани от безотговорното им поведение. Шокираща е и лъжата на организаторите за "над 1 милион демонстранти".

Хиляди излязоха тази събота по улиците на Берлин. Не носеха маски, не спазваха никаква дистанция. Мнозина политици са шокирани от безотговорното поведение на демонстрантите и сега настояват за още по-строги мерки и безвъпросно спазване на ограниченията. А твърденията, че броят на демонстрантите надвишавал 1 милион, са просто безогледна лъжа, пише Дойче веле.

"Налудничави"

Кметът на Берлин Михаел Мюлер остро атакува демонстрантите с обвинението, че не се интересуват от фактите и излагат на опасност здравето на други хора.

А берлинската сенаторка по здравеопазването Милек Калайджъ нарече протестите „налудничави“.

Още по темата

Както е известно, полицията разтури демонстрацията тъкмо защото протестиращите отказваха да спазват задължителните правила: маски и дистанция. В резултат от настъпилите сблъсквания бяха ранени 45 полицаи, трима от които постъпиха в болница.

Възможно ли е изобщо да се протестира във времена на пандемия? Този въпрос (който, впрочем, е особено актуален и в България) предизвика оживена политическа дискусия след демонстрацията в Берлин.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан написа в Тwitter: „Да, дори във времената на коронавируса демонстрациите трябва да са възможни. Но не по този начин“. А министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер предупреди, че броят на новозаразените отново се покачва и затова не бива да се либерализират мерките срещу разпространяването на заразата. Мнозина вече се отнасят твърде лекомислено, подчерта още Зьодер, който води твърд курс за спазване на мерките и в момента е един от най-одобряваните политици в Германия. Към „лекомислените“ Зьодер причислява именно привържениците на заговорническите теории и призоваващите към либерализиране на мерките - все хора, които не вярват, че има пандемия.

А съпредседателката на ГСДП Саския Ескен дори нарече берлинските демонстранти „ковидиоти“ и предупреди, че тези хора поставят под заплаха както досегашните успехи в борбата срещу вируса, така и съживяването на икономиката, на образованието и на цялото общество.

Политици от повечето утвърдени партии в Германия се обявиха категорично против такъв тип опасни демонстрации. Такива протести са особено опасни и за полицията, защото демонстрантите не носят маски, припомнят специалистите.

Но опасност имаше не само за полицаите: в събота на мушка се оказаха и редица журналисти. Имаше няколко атаки срещу телевизионни екипи, а част от крайнодесните демонстранти не допуснаха приближаването на журналисти. Представителите на медиите бяха атакувани с призиви да си свалят маските и с агресия срещу свободата на словото.

Повод за много критика дават и информациите за числеността на демонстрантите. Полицията съобщава, че в сутрешните часове на изходния пункт в източната част на Берлин са се събрали около 17 000 демонстранти, а на митинга броят им е достигнал 20 000. В същото време в социалните мрежи масово се разпространява твърдението, че демонстрантите били 1,3 милиона. То се върти в близо 120 групи във Facebook, част от които са известни като крайнодесни или като убежище на привържениците на заговорнически теории. В тези групи се разпространява и лъжата, че самата полиция била потвърдила 800 000 участници в демонстрацията.

Нищо общо с истината

Тези лъжи се споделят хилядократно в мрежата, включително и от политици от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В групите, откъдето идва твърдението за над 1 милион участници, често пъти се прави и сравнението с масовото участие в берлинския “Парад на любовта“ през 2001 година, когато в столицата наистина излязоха над 1 милион танцуващи млади хора.

Редица журналисти, експерти и наблюдатели оценяват числата, изнесени от полицията, като реалистични. И дума не може да става за стотици хиляди, камо ли за 1 милион души, защото такава многочисленост щеше да парализира цялото движение в града, припомнят те.

С помощта на софтуера MapChecking може да се извърши доста надежден анализ на кадрите от демонстрацията. Този анализ също показва, че дори при известно преувеличение числото едва ли може много да надхвърли 20 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВескоАми аз да те просветля тогава. В момента мерки няма. Има само препоръки за миене на ръцете и носене на маска в магазина за да не си разпиляваш навсякъде слюнките по повърхности които другите хора ще докосват. Ако тези елементарни хигиенични мерки кото даже не са задължителни, а са смо препотъки, те карат да протестираш, явно си някакъв космически гений.
235
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 275Сравнението ти е толкова т ъ по,че не мисля да го коментирам
234
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 273Явно на теб ти трябва разпоредба да си миеш ръцете.Аз си ги мия и без да ми казват.
233
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 272""Хора умират всеки ден от какво ли не"То по тая логика дай да не взимам никви мерки срещу нищо. Защо държим убисйците в затвора пир условие че хора така или иначе умират всеки ден? Защо въобще имаме болници при услове че хора умират всеки ден?
232
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 275Това с ходенето до интензивното е толкова тъпо и и изтъркано,че няма на къде.Никой нормален няма да контактува с болен от независимо какъв грип.Плюс това да си чувал за вирусен товар???Единствените реално застрашени за медиците на първа линия.Защото може да поемат много голям вирусен товар и това да ги разболее.На улицата и в магазина няма как да го получиш.
231
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 275"Никой не отрича съществуването му."Грешиш. Много хора го отричат. Има даже хора които отричат съществуването на вируси изобщо."Не може вирус който се кара при 80% от заразените безсимптомно да е чумата на века."Кой го изкарва чумата на века? Заведенията с отворени. Градския транспорт работи. Няма вътрешни кпп-та. Какво толкова ревеш? Нищо няма д ати стане ако почнеш да си миеш ръцете.
230
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** оти те треперещи от страх от вируса...Никой не отрича съществуването му.Отрича се преувеличената му опасност.Не може вирус който се кара при 80% от заразените безсимптомно да е чумата на века.Хора умират всеки ден от какво ли не.Нещо да кажете за човека на 40години умрял от инфаркт,защото чакал теста за корона да излезе и го държали в инфекциозното...Дали на близките им е по-леко,че не е умрял от корона...
229
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НОМЕР2"Показване само на едната страна, без да се даде думата на другата!"И каква е позицията на другата страна? Нямат проблем да им внесът милиони миризливи африкански май_му_ни ама са против миененто на ръцете и неразнасянето на зарази.
228
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не вярва, че има вирус, да си държи мнението за себе си. А ако не му харесва това, да отиде доброволец в имтензивното да докаже, че няма вирус.
227
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"*** са не тези, които не спазват мерките, понеже все още притежават мозък"Значи да не си миеш ръцете знаи че имаш мозък?
226
8
 
3
 
! Отговори
Косто преди 3 години
Това като Костовити и Радевите протестери: Викат - ние сме 120 000 души само тази вечер :D Те реално нямат и 10 000 :D И после на изборите под 4% за Костовите ***! :D Реакция: Били фалшифицирани изборите :D Е то колко трябва да се фалшифицират, та от мечтаните от тях 20-30% - да са на 4% от гласуващите (под 2% от народа - 120 хиляди за цяла България - от 6 000 000 гласоподаватели). И тия 120 хиляди Костовисти, искат да дават тон на 5 880 000 Българи! :D НЯМА КАК ДА СТАНЕ, ДРАГИ МИ ФАНТАЗьОРИ
225
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионер"не случайно Гришо е взел 1200 лв от Бил Гейст да се пише болен"Не са 1200, а поне 120 000; и не са от Бил Гейтс, а от местния му васал Домусбей ага, който всъщност първи повлече крак с тази нова пиар мода да се разболява за три дни и да оздравява за два.
224
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Възможно ли е изобщо да се протестира във времена на пандемия? Този въпрос (който, впрочем, е особено актуален и в България)"Може да не се протестира, ако живееш в Северна Корея. В останалите страни това се нарича демокрация. Ако авторът възнамерява да използва вируса като претекст никога да не се протестира, тогава да си хваща багажа и да ходи при Ким.
223
5
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
В момента битуват две крайности:1. Тези, които твърдят, че това е много опасен вирус, животът трябва да спре, всички да се карантинираме в къщи, да работим от къщи, да излизаме само в краен случай, постоянно с маски или цяло защитно облекло2. Тези, които твърдят, че няма вирус и всичко е конспирация и т.н.А Истината както винаги е някъде по средата и ни предстои да се разберем къе точно е средата !!!Вирус има и той е много опасен за някои, но за мнозинството е безопасен !!!
222
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които отричат вируса да им се отнема правото на медицинско обслужване.Със закон.------Добре.Няма да нося маска и да плащам здравни осигуровки и съм съгласен.
221
4
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
До пенсионер - Грешиш!Гришата е взел минимум 120 000 $ бимберока за това да се постне болен!
220
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отричането на вируса, трябва да се наказва с моментален разстрел и нищо по-леко.Иначе няма спасение за хората, спазващи правилата и ограниченията.
219
11
 
10
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Дойче - Зеле е платена медия, рупор на платената пропаганда и фалшивите новини! Там няма репортери, а писарушки и всички кадърни хора отдавна са напуснали тази медия!
218
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киеидоидите и тук си акат на спокойствие. Досега такива да ги бяха проснали с белезници където им е мястото за антидържавна и антихуманна дейност.Така е, прав е колегата, само разстрелът му е майката за тези.
217
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Всички, които отричат вируса да им се отнема правото на медицинско обслужване. Със закон."Аз съм съгласен. Обаче и всички *** с хипохондрични пристъпи да бъдат намордчени с постоянна маска и въдворени в стерилна бяла стая с меки стени - разбира се, за тяхна лична сигурност, а и за спокойствие на нормалните граждани. Имаме ли обществен договор?