"Ковидиоти": След хилядния протест в Германия са ужасени

Полицията разтури демонстрацията заради неспазване на правилата: маски и дистанция
3 авг 2020 22:00, Елка Василева
401
"Ковидиоти":  След хилядния протест в Германия са ужасени
Снимка: архив, БГНЕС

Без маски, плътно един до друг: хиляди демонстрираха в Берлин срещу ограничителните мерки. Политиците са шокирани от безотговорното им поведение. Шокираща е и лъжата на организаторите за "над 1 милион демонстранти".

Хиляди излязоха тази събота по улиците на Берлин. Не носеха маски, не спазваха никаква дистанция. Мнозина политици са шокирани от безотговорното поведение на демонстрантите и сега настояват за още по-строги мерки и безвъпросно спазване на ограниченията. А твърденията, че броят на демонстрантите надвишавал 1 милион, са просто безогледна лъжа, пише Дойче веле.

"Налудничави"

Кметът на Берлин Михаел Мюлер остро атакува демонстрантите с обвинението, че не се интересуват от фактите и излагат на опасност здравето на други хора.

А берлинската сенаторка по здравеопазването Милек Калайджъ нарече протестите „налудничави“.

Още по темата

Както е известно, полицията разтури демонстрацията тъкмо защото протестиращите отказваха да спазват задължителните правила: маски и дистанция. В резултат от настъпилите сблъсквания бяха ранени 45 полицаи, трима от които постъпиха в болница.

Възможно ли е изобщо да се протестира във времена на пандемия? Този въпрос (който, впрочем, е особено актуален и в България) предизвика оживена политическа дискусия след демонстрацията в Берлин.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан написа в Тwitter: „Да, дори във времената на коронавируса демонстрациите трябва да са възможни. Но не по този начин“. А министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер предупреди, че броят на новозаразените отново се покачва и затова не бива да се либерализират мерките срещу разпространяването на заразата. Мнозина вече се отнасят твърде лекомислено, подчерта още Зьодер, който води твърд курс за спазване на мерките и в момента е един от най-одобряваните политици в Германия. Към „лекомислените“ Зьодер причислява именно привържениците на заговорническите теории и призоваващите към либерализиране на мерките - все хора, които не вярват, че има пандемия.

А съпредседателката на ГСДП Саския Ескен дори нарече берлинските демонстранти „ковидиоти“ и предупреди, че тези хора поставят под заплаха както досегашните успехи в борбата срещу вируса, така и съживяването на икономиката, на образованието и на цялото общество.

Политици от повечето утвърдени партии в Германия се обявиха категорично против такъв тип опасни демонстрации. Такива протести са особено опасни и за полицията, защото демонстрантите не носят маски, припомнят специалистите.

Но опасност имаше не само за полицаите: в събота на мушка се оказаха и редица журналисти. Имаше няколко атаки срещу телевизионни екипи, а част от крайнодесните демонстранти не допуснаха приближаването на журналисти. Представителите на медиите бяха атакувани с призиви да си свалят маските и с агресия срещу свободата на словото.

Повод за много критика дават и информациите за числеността на демонстрантите. Полицията съобщава, че в сутрешните часове на изходния пункт в източната част на Берлин са се събрали около 17 000 демонстранти, а на митинга броят им е достигнал 20 000. В същото време в социалните мрежи масово се разпространява твърдението, че демонстрантите били 1,3 милиона. То се върти в близо 120 групи във Facebook, част от които са известни като крайнодесни или като убежище на привържениците на заговорнически теории. В тези групи се разпространява и лъжата, че самата полиция била потвърдила 800 000 участници в демонстрацията.

Нищо общо с истината

Тези лъжи се споделят хилядократно в мрежата, включително и от политици от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В групите, откъдето идва твърдението за над 1 милион участници, често пъти се прави и сравнението с масовото участие в берлинския “Парад на любовта“ през 2001 година, когато в столицата наистина излязоха над 1 милион танцуващи млади хора.

Редица журналисти, експерти и наблюдатели оценяват числата, изнесени от полицията, като реалистични. И дума не може да става за стотици хиляди, камо ли за 1 милион души, защото такава многочисленост щеше да парализира цялото движение в града, припомнят те.

С помощта на софтуера MapChecking може да се извърши доста надежден анализ на кадрите от демонстрацията. Този анализ също показва, че дори при известно преувеличение числото едва ли може много да надхвърли 20 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
7
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Германец му кажи и това е достатъчно. Коренните Германци са меко казано отвратителни, а тези с парите те гледат като някакъв червей. Прости са като задни частои на човек
195
8
 
7
 
! Отговори
знаем бе преди 3 години
интересното е когато в началото на зимата ковид-а удари вентилатора и всичко стане мазаво кво ще *** ***?
194
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧИТАТЕЛТебе *** вече от километри те познавам. И ти си пишеш само едно и също от месеци наред. И да - за справка, Швеция е на 31-во място по заболеваемост в света, далеч далеч зад Италия, Испания, Великобритания, Германия, Франция и тн. (говорим за Европа без изобщо да става дума за Щатите и Южна Америка), които ходят с маски, спазват дистания и какви ли не още малоУМ ия.Стига сте повтаряли едно и също до припадък, не са много *** които още ви вярват. И да -БРАВО НА ГЕРМАНИЦТЕ!
193
1
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
''Полицията разтури демонстрацията заради неспазване на правилата: маски и дистанция''.Защо не покажете как полицията разтури демонстрацията?Обявявате само броя на ранените полицай,а не пишете че има над 130 арестувани протестиращи!
192
5
 
5
 
! Отговори
личи им отдалеч преди 3 години
Комунизмът винаги доказва себе си Науката за тях е нещо намерено в чуждия двор Който раздава дипломи на всеки появил се резултатът е стадото пропада в пропастта след харизания водач
191
17
 
23
 
! Отговори
Свети Георги преди 3 години
Платена статия, платени коментатрои, опитващи се да насаждат изкривено обществено мнение... И думите подмениха по Оруелски. *** са не тези, които не спазват мерките, понеже все още притежават мозък, а именно тези, които са дълбоко приспани и правят каквото им каже телевизора, защото отдавна е заменил сивото им вещество. Понеже всичко, което се случва е "истина", а тя не се страхува от критики, очаквайте този коментар да бъде скорострелно изтрит.
190
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в България направят партия на ковидиддиотите начело с Мангъров и Радев ще спечелят изборите от раз. Само те могат да бият ГЕРБ на избори.
189
14
 
32
 
! Отговори
Ранчи преди 3 години
Ако един човек се интересува от своето здраве и благополучие ще носи маска и ще спазва дистанция просто от уважение към себе си и другите. Това са предпазни и превантивни мерки, дори и без пандемия. Аз съм за тези мерки, протести по време на пандемия и всеобща криза говори за голяма безотговорност и неуважение както към себе си, така и към другите. Право е да се протестира, но не в най-неудачното време. Човек сам трябва да преценява с главата си какво е вярно и какво не. Благоразумие!!!
188
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България ковид *** са много повече,много прости хора има у нас,прости като гъби
187
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А У НАС ФЕЛФЕБЕЛА И *** УМИШЛЕНО ТЛАСКАТ ХОРАТА ДА СЕ ЗАРАЗЯВАТ,ПФУУУ,РОДООТСТЪПНИЦИ
186
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България е пълно с откачалки, като тези. По кръчми, чалготеки и прочие пиянски сборища е пълно с такива, някои даже пишат и тук в днеса.Какво ги чака хората, които спазват ограниченията заради откачалките, просто ме ми се мисли....На такива, които отричат всичко в такъв тежък момент за здравната система и държавата, трябва със за към да им бъде отнето правото на медицинска помощ и директно да бъдат вкарвани в моргата, иначе не виждам спасение.
185
6
 
11
 
! Отговори
* преди 3 години
Тази епидемия, започна от Китай и сложи край на милионните неспирни демонстрации в Хон Конг. Хората бяха тръгнали на живот и смърт да се борят против тоталното, преждевременно и незаконно присъединяване към комунистически Китай. Сега ги смачкаха. Западът трябваше да направи нещо, не само да порицава, но не пое риска да отваря война. Това беше голяма победа за КПК.Сега надеждата е в Германия, дано се очисти от неомарксизма който трови целия свят!
184
13
 
17
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Колкото и да се упражняват тук всякакви словоблудци - болестта съществува и взема жертви. Без мерки жертвите са десетки пъти повече, за справка Швеция.Образованите хора разбират и спазват мерките, други без образование и професия, протестират, защото друго не могат. Ще протестират, докато търпението на останалите се изчерпи, и тогава ще дойде голямата метла. За да можем да живеем и работим на чисто.
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писахте ли нещо за Райнсберг как новодошлите на талази пииждат да бият германците?
182
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната е вирос, никакъв вирус не е. Ебола е вирус -> 60% умират.
181
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирос е по-фалшив от кацането на луната. И ковидоитите го разбраха дори в Германия
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 251.КОРОНАВИРУС, ВИРУС СЪС У АНЕ СЪС О ВИРОС ЕНТЕЛЕГЕНЦИО!!!!
179
9
 
15
 
! Отговори
Резистанс преди 3 години
Браво на немската съпротива.
178
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледай ги гнусните медии наричат *** нормалните хора!!!!И от какво заразяване ви е страх, бе...нали протестиращите били малко????
177
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** са либерастичните отпадъци, днк останки, които затвориха почти целия свят. Хората които си искат нормалния живот обратно, са нормалните