Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи

Служителите им ще работят така и след пандемията
7 авг 2020 11:07, Петя Славова
19
Големите фирми в Германия предпочитат работа от вкъщи
Снимка: pexels.com

Много германски компании биха искали служителите им да продължат да работят от вкъщи след отслабването на пандемията от коронавирус, дори големи производители, сочи проучване, цитирано от ДПА.

В производствения сектор, който включва машиностроене, химическа промишленост и автомобилостроене, само една от четири компании са имали служители, които редовно работят от вкъщи преди пандемията според оценка на Центъра за европейски икономически проучвания (ZEW). Сега вече те са 50%, предава "Монитор".

Според проучването около 37% от анкетираните компании планират да продължат да позволяват работата от вкъщи след отслабването на пандемията.

Както в производствения сектор (56% от анкетираните компании), така и в сектора на информационните технологии (75% от анкетираните компании) предимно по-големите компании с над 100 служители очакват за постоянно да организират дистанционно работата си.

В проучването са обхванати 1765 компании, 775 от производствения сектор и 990 от информационно- технологичния.

Промените в информационно-технологичния сектор са по-изразени, отколкото в производствения.

Дори още преди кризата почти половината компании в информационно-технологичния сектор използваха дистанционната работа, тъй като има много повече дейности, при които може да се проявява гъвкавост за работното място, каза експертът от Центъра за европейски икономически проучвания Даниел Ердсик. Сега близо две трети от компаниите планират да използват „хоумофиса“ дори след кризата.

Общо всяка трета компания посочва, че е инвестирала в нови технологии в краткосрочна перспектива, за да внедри работата от вкъщи през кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
П.С. Не мисля същото за дистанционното обучение на децата - училището има много повече функции от това да налее някакви знания в главите на децата. За тях е задължително да бъдат на училище ВЪВ училището. Но за работа, няма никаква нужда. Вярно е, че ще намалее социалния живот на хората, но сега ако единственият ви социален живот е свързан с работата, значи по принцип нямате социален живот. Намерете си приятели, излизайте, има живот и извън офиса. И той е доста по-хубав.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата от вкъщи е много добро решение на много проблеми 1) намалява консумацията на бензин, т.е. градското замърсяване 2) спестява на хората тия 2 часа придвижване на работа (или повече за големите европ. столици) и всъщност можеш през тях да си почиваш или да правиш каквото си искаш 3) няма нужда хора с грипо-подобни симптоми да ходят зорлем да заразяват колегите си 4) намалява разходите за поддръжа на офисите. 5) намалява стреса. Всички печелят. Но се иска самодисциплина. И соц. живот.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа от в къщи.... какво е това животно и къде живее?Я стига пръдни, работа от в къщи НЕ Е работа, а порнография, РАБОТАТА се РАБОТИ с ръце, разум и не от в къщи!
16
1
 
5
 
! Отговори
no name 2 преди 3 години
Същото е и с дистанционното обучение на децата.За кратко време е вариант, ама в дългосрочен план ще имаме едни обездвижени, несоциализирани деца с влошено зрение от зяпане в монитор цял ден.Училището освен за придобиване на знания е и начин за социализиране на децата,нищо не може да замени реалното общуване с връстници и учители.Те и без това по цял ден зяпат в таблети и телефони, а сега и обучението им е пак чрез монитори.Ще си отгледаме едни антисоциални зомбита
15
2
 
4
 
! Отговори
no name преди 3 години
В дългосрочен план работата от вкъщи ще се отрази много зле на социалния живот на хората. Ще се превърнем в едни роботи. Идеята на раб.място е да отидеш да свършиш една работа,да пообщуваш с колеги и да се прибереш у дома да почиваш, като се отърсиш от стреса на раб.ден.А сега всичко се върши от дивана.С кого общуваш на живо?Ами ако живееш сам и рядко се срещаш с приятели, тогава ходенето до офиса ти е едно разнообразие,комуникация с живи хора, не с монитор.Негативните ефекти ще са пагубни
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акъл имат хората
13
0
 
4
 
! Отговори
Ко преди 3 години
Пети месец плед компа в къщи, скучно, но безопасно.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eми ше има и такива в кланици и такива в къщи на лаптопа, това е положението! За всяка работа си има някой, който ще я свърши. Кво дебелите *** на ИТ-та, айде *** дай на селяка със средно да ти инсталира компа у вас с интернет и всичко и да видим!?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах как хората,които наистина работят, тези от производството, ще работят от къщи. А и не само от производството. Как един лекар, полицай или пожарникар, ще къщи? Изключително важната за обществото " работа в офиса", където обикновено работят дъщерята или любовницата на шефа, може и да се върши и от фитнес или фризьорския слаон. Стига там да има интернет.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно вярно е че големите и не само големите предпочитат администрацията да работи от дома си. Просто защото коефициентът на полезна дейност е същия а се спестяват средства по този начин които по принцип се изразходват в офисите. Казвам го от опит.
9
1
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Няма хора бе! Търсим под дърво и камък. Даваме огромни заплати и няма! Никой от тези дето отиват в кланиците не може да цъка. :(
8
11
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Само ИТ фирми! Милите ИТ-та! Седят на дебелите си ***, цъкат, но получават огромни заплати! В същото време милиони хора по света работят в кланици/отблъскваща, трудоемка и неплатена добре работа/,за да могат тези ИТ-та да плюскат, други сглобяват коли, трети строят на пек и студ жилища, също неплатени добре и в невъзможност да работят дистанционно! Няма справедливост! Но, ако утре Интернет по някакъв начин се срине, тези ИТ-та няма да са полезни с нищо!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Големите фирми в Германия ...." за какви фирми иде реч??? Сещам се за едни супер големи фирми като "Мерцедес", "БМВ" и още много други, и те ли предпочитат работа от къщи? Тъй, че като преписвате общи приказки влагайте поне малко мисъл.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 1 Е и ние вече сме хоум, след като минахме 14 дни карантина и имаше 2-*** заразени. Държавната ИТ фирма е
5
4
 
9
 
! Отговори
Kiro преди 3 години
От вкъщи може да порабоиш за няколко дена, но за постоянно няма начин. Зависи и от тработата, но ако беше възможно отдавна да са изпосъкратили офисите на фирмите.
4
2
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Коя е тази ИТ фирма? Аз досега не съм чул за такава фирма, даже напротив - всички казват, че ще работят дистанционно поне до края на годината. Служителите се ориентираха и вече се изнесоха от София - кой по околните села, кой по морето, кой по родния град. Брокерите в София обаче естествено не са чували за такова нещо и цените растат, хахахах!
3
3
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
предимно по-големите компании с над 100 служители. Това по немските стандарти си е малка фирма. За по-голяма се брои с персонал от над 250 човека.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много без нито едно има, едни проценти без да се знае колко са големи фирмите. Поредната празна статия, преписана отнякъде.Между другото, какво ни интересуват германските фирми? Напишете за българските или само с превод на западна преса се занимавате
1
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А пък голямата ИТ фирма в България ни върна в офиса на 01.юни,за да се заразим...