Туристическият сезон в Европа вече не може да бъде спасен

Загубите за сектора са огромни
16 авг 2020 12:07, Нели Христова
47
Туристическият сезон в Европа вече не може да бъде спасен
Снимка: БГНЕС

Туристическият летен сезон в Европа може би вече е неспасяем.

Според CNN има ранни индикации, че опитите да се рестартира туризма и да се привлекат отново пътуващите в различни туристически дестинации, не водят до успех. А това води до риск за работните места на хиляди хора и намалява шанса за бързо възстановяване от икономическата криза.

По данни на най-големият туроператор TUI резервациите за юли и август са се сринали с 81%. Базираната в Германия компания притежава круизни кораби, пет авиолинии и повече от 400 хотела. За нея работят 70 хил. души, а за първите три месеца тя регистрира загуби от €1.1 милиарда. И въпреки че ограниченията паднаха, ваканционните продажби за зимата са намалели с 40%, а за следващото лято TUI намали капацитета си с 1/5

Компанията, която взе заем от 2,9 милиарда евро от германското правителство, не очаква бизнесът да се върне към нормалната си работа преди 2022 г. Подобно на много други фирми, тя все още не може да прогнозира финансовите резултати за тази година.

Но ситуацията, в която се намира TUI, отразява до огромната степен несигурността, която все още заобикаля бъдещия път на вируса.

Множество отделни региони в Европа бяха поставени под карантина заради увеличаващия се брой на болни от COVID-19. Списъкът с държавите, чиито граждани подлежат на 14-дневна карантина, расте. Международната асоциация по въздушен транспорт обяви, че полетите са били с 50% по-малко в сравнение с тези през 2019 г, въпреки че границите бяха отворени. През първите 4 месеца от годината Европа наблюдава 44% спад в пътуванията, гласят данни от European Travel Commission.

А това далеч не са добри новини за региона, който направи всичко възможно да си върне туристите. Сега близо 7 млн. работни места в сферата на туризма и пътуванията са изложени на риск. С близо 1 млн. повече от тези през юни, според данни на IATA.

Загубите на TUI са последния знак за това как пандемията унищожи сектора. Без "спешни координирани действия" сред основните правителства, пътуванията и туризмът се очаква да претърпят "необратими щети", според Световния съвет за пътувания и туризъм. Сега индустрията прогнозира, че ще бъдат загубени около 197 милиона работни места в световен мащаб, а приносът към глобалния БВП ще намалее с 5,5 трилиона долара  - 62% спад в сравнение с 2019. Най-много, 18,3 милиона, от загубените работни места ще бъдат в ЕС.

Прогнозата се влошава бързо. През април WTTC прогнозира загубата на около 100 милиона работни места и 2,7 трилиона щатски долара за БВП. Ескалацията на кризата според тях се дължи до голяма степен на продължаващите ограничения при пътуванията в световен мащаб, като й карантинните мерки. "Объркващите международни мерки за карантина и тестване отблъснаха много хора от пътуването като цяло през пиковия летен сезон на 2020 г. Правителствата трябва да координират действията си и да работят ръка за ръка с частния сектор, за да съживят пътуванията и туризма, за да можем да възстановим работните места и да помогнем за възраждането на световната икономика", заяви изпълнителният директор на WTTC Глория Гевара.

Тази седмица WTTC изпрати писмо, подписано от повече от 100 лидери в туристическата индустрия до ръководителите на икономиките от Г-7, както и Австралия, Южна Корея и Испания, призовавайки за съвместна реакция и очертаване на мерки за съживяване на туризма. Те включват задължително носене на маски във всички видове транспорт, тестване и проследяване на контактите и премахване на карантината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още март месец казах че който си прави сметки за летен сезон е ***.Испания и Франция ще съжаляват че отвориха курортите.В ранната есен ще са на хаша от април и десетина хиляди новозаразени на ден.Чували за трупове ще им трябват.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е пречиствателен, един вид...
33
1
 
6
 
! Отговори
не е ли очевидно !? преди 3 години
До Анонимен 42т.н. епидемия е флагрантно фалшиване е ли очевидно че целта е да се срине икономиката !?юдо-масоните не можаха да сринат икономиката с еко-данъци и за това измислиха епидемиятане виждаш ли как нападнаха Лукашенко и Швеция за това че отказаха да унищожат държавите си
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се знаеше това още от началото на епидемията.Само не мога да разбера за какво беше цялото това "упражнение за луди" - ниско ДДС, 35 евро на седалка, помощи, грантове и тн. ?!?
31
5
 
7
 
! Отговори
Бай Тошо преди 3 години
ТуризЪмът е една пръдня.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаете ли последната новина.ШИШИ е забогатял с 21 милиона за една година.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ко ша напраи катай освен да залее света с нискокачествените стоки произведени къде по лиценз къде окраднати кво?
28
3
 
7
 
! Отговори
Do 37 преди 3 години
Точно така, новата европа и сащ ще е китай обаче. Защото евроатлантическите джендърчета свикнаха само да лапт високи заплати и да не бачкат. Дивият капитализъм отмина в европа, сега е по зле от социализма - дотации, държавни помощи, субсидий, квоти и тн..
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
COVID19,ще върне света към нормалността.Ще изчезнат измислените бизнеси, като този.Ще изчезнат измислените професии, " работа в офиса" ,служещи основно за да могат малките к...ки, да си легализират доходите от чичаците. Света се се върне към добрият стар производствен капитализъм, който направи САЩ и Европа велики и който е в основата на съвременната цивилизация.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от години искам на екскурзия, смятам поне до Румъния да отида скоро или догодина. За другаде ще видим..
25
2
 
15
 
! Отговори
Тулуп преди 3 години
Гешеф се крие да отмине бурята Баце също не казва нищо за пачките и кюлчетата
24
0
 
27
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
За собствениците на туристическите компании - гиганти, не ми е мъка. Мъка ми е за милионите работещи в тези компании, които ще останат без работа. Храна, наеми, медикаменти - всичко поскъпва.
23
20
 
8
 
! Отговори
Мед. лице преди 3 години
Само Мангъров, Нинова, Славчо-чалгата и протестиращите не са разбрали опасността от К19.Радев....също,но понеже е глуповат генерал...му е простено.
22
3
 
21
 
! Отговори
x преди 3 години
Ковидът ще изчисти доста сектори на икономиката. Ще останат най-нужните и най-приспособимите.
21
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и да - когато и да изчезне този тумор масовият туризъм, все ще е късно. Едни едеоти разсипват природата и самобитността на приказни места, за да дойдат други едеоти да се тъпчат с копита насам-натам на парвенюшкия принцип и да се залъгват, че им е много интересен и пълноценен кухият животец.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер. Сега много европейска работна ръка се очертава. Може да връщат емигрантите кой откъде е. И край със социалните помощи
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Те включват задължително носене на маски във всички видове транспорт, тестване и проследяване на контактите и премахване на карантината."Ето затова няма да ви стъпим, фашиcти мръcни!
18
7
 
11
 
! Отговори
Лошо преди 3 години
Бабки и лелки ходиха в Египет да правят варгали с по 3-4 млади африкански елементи,но сега са на краставици...
17
11
 
20
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Който чете на други езици, да прочете в нета как се е появил сегашният тип масов туризъм, първо в Щатите след войната, а после всички са почнали да предлагат , кой каквото има! През другата част от историята, не е имало масово ходене без цел. Пътувало се е да се учи, по работа, миграция..., а туризъм е било в района. Не съм против пътуванията, но съм против агенциите дето пренасят като овце насам, натам.
16
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ау, едни нищоправячи останаха без възможността да не правят нищо. Трагедия. За най-ненужната и необразована част от населението...