ЕС готов да наложи нови санкции на Беларус

Съюза обмисля дали да засягат и Лукашенко
19 авг 2020 21:39, Красимир Ангелов
27
ЕС готов да наложи нови санкции на Беларус
Снимка: БГНЕС

ЕС е готов съвсем скоро да наложи санкции на мнозина, отговорни за насилието и подмяната на резултатите от президентските избори в Беларус, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след днешната извънредна видеоконференция на европейските държавни и правителствени ръководители.

Мишел отбеляза, че в хода на подготовката на санкциите предстои да се прецени ролята на президента на Беларус Александър Лукашенко. ЕС е съпричастен с хората в Беларус и не приема безнаказаността, посочи Мишел.

Още по темата
Изборите не бяха свободни и честни, не отговаряха на международните изисквания, не признаваме обявените резултати. Гражданите на Беларус имат право да определят своето бъдеще. Насилието срещу мирните протестиращи бе потресаващо и е неприемливо, осъждаме тази жестокост и настояваме за пълно разследване, добави той.

Мишел отбеляза необходимостта от силно гражданско общество и независими медии, отбеляза БТА.

Призоваваме властите в Минск да намерят мирен изход, всички трябва да подкрепят този процес, добави председателят на Европейския съвет. Той изрази задоволство, че след вчерашния му разговор с руския президент Владимир Путин Кремъл заявява, че не подготвя военна намеса в Беларус. Мишел уточни, че е настоял пред руския държавен глава решението в Беларус да бъде намерено с национален диалог и без външна намеса.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че ЕС не цели толкова да бъде посредник в търсенето на мирен изход, а по-скоро да се отворят вътрешни комуникационни канали в страната. Така Фон дер Лайен внесе оттенък във вчерашната заявка на говорител на Европейската служба за външна дейност, че ЕС е готов за посредничество.

Хората в Беларус искат промяна, впечатлени сме от тяхната смелост. Те излязоха на мирен протест, а отговорът на властите бе неприемливо насилие. Готови сме да подкрепим мирното предаване на властта в Беларус, посочи председателят на ЕК.

По нейните думи комисията ще осигури на Беларус 53 милиона евро, като основната част от средствата ще послужат за борба с епидемията от COVID-19.

Фон дер Лайен уточни, че ЕС ще внимава средствата да подкрепят гражданите, а не управниците. От посочената сума два милиона евро ще бъдат в помощ на жертвите на насилието на държавните власти, а един милион - за гражданското общество и независимостта на медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Готови сме да подкрепим мирното предаване на властта в Беларус"---------------------------През февруари 2014 г. лидерите на Германия и Франция клетвено произнасяха същите думи пред Янукович, относно Украйна. Нали си спомняте какво се случи после?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, полячетата съвсем ще я окъсат с ябълките...
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УчуденЗатуй им е най-трудно с интернационал-комунист пропагандата при бившите соц-страни в ЕС, защото който веднъж е вкусил свободата след комунист-интернационализма им трудно може да бъде преметнат пак. Хубавото е че и тези дето не са му яли попарата се осъзнават вече! Въпреки МСМедиите и подобни.
19
0
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
За Беларус ясно! Но защо за страната ми която обичам от цялото си сърце и която е в ЕС, не беше направено нищо, за да имаме нормални демокрация, пазарна икономика и многопартийна система. Стигна се до там, че протестиращите сега дори да свалят сегашното правителство, просто ще докарат друга издънка на ДС/БКП поради липса на избор! Защо Брюксел ги прие с вината и мезетата и назначи на постове там? За да служат на поредния им Интернационал-Комунизъм ли? E, няма как да стане при гърмяни зайци
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Санкциите трябва да се засилят и заРушкотоЗло тоже.
17
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
A тази гарга кой и на какви избори е избрана и како каква се изявява точно???
16
4
 
6
 
! Отговори
до хемус преди 3 години
Просто има разлика в протестите, в Беларус хората искат да са като нас, а тук протестираме защото явно искаме да сме на тяхно място. И е нормално да не намират смисъл да ни подкрепят...
15
2
 
10
 
! Отговори
Бурлеска преди 3 години
Съюзът на корумпираните осъжда последния диктатор - някаква бурлеска стана.
14
4
 
11
 
! Отговори
Йово преди 3 години
Така според чиновниците в ЕС. Има насилие от страна на полицията над протестиращите искащи оставката на Лукашенко. ЛУКАШЕНКО = ДИКТАТОР. Има насилие от страна на полицията над протестиращите искащи оставката на Борисов. БОРИСОВ = ДЕМОКРАТ.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви санкции са даване на 56 милиона евро на Беларус?Санкции чрез даване на пари. Това не са санкции, а платен преврат.
12
7
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Значи протестите в държава извън ЕС са по-важни от протестите в държава член на ЕС!Егати лицемерието!
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените, успокойте се, Лукашенко е пътник!:)))))
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз отделя средства от бюджета си за финансиране на преврати в чужда държава.Опозиционерите ще вземат парите,ще станат мултимилионери и ще изчезнат като Гуайдо.Народът на чуждата държава ще страда от гражданска война, подпалена от ЕС.Като Сирия, като Либия, като Ирак, като Венецуела.
9
3
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Путин ви предупреди, и французи и германци.Ако не са си направили правилните изводи ще ядат хурката.Русия няма да изгуби Беларус, за нещо на света! Там са разположени стратегически обекти отговарящи за следенето на всичките натовски подводни и надводни кораби, а също така и система за ранно предупреждение за ракетна атака. Заводите в Беларус произвеждат важни компоненти за руската отбрана и техника.Лукашенко е *** да връзване, ама руснаците ще го оправят!
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Беларус има кой да се грижи.Вие от запад се погрижете за България,че останахме последни в ЕС.
7
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Не вярвам сами да си таложат санкции.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 71460Правилно, ще поискат отваряне на процедура по импийчмънт на ***.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са превъртели! Какво ще санкционираш? Бизнесът на Белорус беше да продава преработен в страната евтин руски нефт. Путин спря тая работа и рече, че вече далаверата ще е на пазарни цени и белоруската утопия приключи.
4
5
 
14
 
! Отговори
Кид Шелин преди 3 години
Фашисти !!!
3
5
 
17
 
! Отговори
71460 преди 3 години
Следваща точка е от дневния ред на ЕС е посветена на протестите срещу беззаконието, корупцията, социалните несправедливости и полицейщината в България, нали! Защото събитията в България са сериозен тест за рефлексите на общността спрямо вътрешните й проблеми.