Ръст на болните от коронавирус, какви мерки предприема Европа?

Страните не бързат да ограничават движението и да затварят граници
20
Ръст на болните от коронавирус, какви мерки предприема Европа?
Снимка: БГНЕС

Европа се изправя пред увеличаване на заразените от коронавирус, но липсва особено желание за ограничаване на движението, което помогна на региона да контролира пандемията след първоначалния ръст на заразените през март и април, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Икономиките пострадаха от кризата през второто тримесечие и правителствата отчаяно искат да насърчат бързото възстановяване. Германският канцлер Ангела Меркел призова европейските лидери да работят заедно, за да се избегне подновяване на ограничителните мерки.

„Искаме да избегнем затварянето на границите отново на всяка цена, но това предполага, че трябва да действаме координирано“, заяви Меркел по време на посещение на френския президент Еманюел Макрон в лятната му резиденция на брега на Средиземно море.

Увеличаването на случаите на заразени през последните седмици се смята, че е причинено от социалните събирания и пътуванията. Мерките за ограничаване на пандемията се фокусират върху конкретни инициативи, като например затваряне на нощните клубове, изискване за носене на маски на публични места и поставяне под карантина хора, които се връщат от тежко засегнати райони, като на отделни места има и изискване за предоставяне на отрицателен тест. Засега мерките все още не показват голям ефект.

Ето и ситуацията в големите икономики в Европа.

Германия

Заразените в Германия се увеличиха с повече от 1000 за четвърти пореден ден в петък, покачвайки се с 1586. Въпреки че това все още е далеч под върха от близо 7 хил. през пролетта, Меркел тази седмица изключи всякакви стъпки за разхлабване на ограниченията, докато пандемията не е под контрол.

„Правителството ще трябва да налага глоби на хората, които пренебрегват хигиенните и социалните правила за дистанциране“, заяви Меркел.

Германия изисква хората, които се връщат от тежко засегнати райони, да бъдат поставяни под карантина за две седмици или да предоставят отрицателен тест.

Държавният институт „Робърт Кох“ обяви редица региони в Европа, включително повечето в Испания, за рискови зони. В четвъртък той добави към списъка два крайбрежни региона в Хърватия и част от Румъния, докато Люксембург и три други румънски региона вече не се разглеждат като рискови.

Германия започна да облекчава ограниченията на 20 април, когато магазините получиха разрешение за възобновяване на бизнеса. Учениците се завръщат в училищата, но с мерки за дистанциране и хигиена.

Франция

Франция отчете рекордните 4771 нови случая в четвъртък – ниво, което не е достигано от средата на април. Сега маски трябва да се носят в оживени райони на открито в Париж и Марсилия. Ница въвежда общо носене на маски от четвъртък сутринта, а Толуза я последва от петък.

Макрон изключи поредното национално блокиране, като заяви, че отговорът на страната трябва да бъде „ускоряване на ваксините, гарантиране на достъпа им и осигуряване на най-добър здравен отговор предвид това, което знаем“, каза той пред списание Paris Match.

Тестът, проследяването, изолирането на заразените и разширяването на носенето на маски, когато е необходимо, също са от ключово значение, а при необходимост може да се приложат целеви локални ограничителни мерки, обясни още Макрон.

Франция започна последователно да облекчава ограниченията от 11 май и отвори отново туристическите обекти при строги хигиенни изисквания.

Поради възобновяването на ръста в броя на заразените, някои курорти са затворили плажовете си през нощта, нощните клубове все още са затворени и забраната за събиране на повече от 5000 души е удължена до края на октомври.

Италия

Италия също наблюдава ръст в броя на новите случаи, макар и по-ограничено, отколкото на други места. В четвъртък страната отчете 845 нови случая, което е и най-големият ръст след 16 юни.

Правителството затвори нощните клубове и направи носенето на маски задължително от 6 сутринта до 6 вечерта на всички места, включително улици и площади, където могат да се събират тълпи.

След почти два месеца Италия започна да излиза от блокирането си на 4 май, когато около 4 милиона души се върнаха на работа.

Испания

Испания отново се очертава като епицентър на епидемията на континента. Страната регистрира 3349 нови случаи на заразени в четвъртък в сравнение с 3715 ден по-рано, като това е най-големият брой след 23 април.

Испания прекрати извънредното си положение на 21 юни, като влезе във фаза, която правителството нарече „нова нормалност”. Но една след друга различни държави отправят предупреждения за пътуване, нанасяйки нов удар на испанския туризъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
5
 
! Отговори
Божоле преди 3 години
Да намалят данъка на алкохола и коронта ще изчезне. Гаранция Франция.
10
1
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Чакайте сега малко... миналата седмица беше преписана статия от DW, в която се обясняваше колко тежко били положението в Германия, преди това пак DW обясняваше как политиците в Германия били ужасени от събирането на 1 милион хора на митинг, въпреки че според тях се събрали само 2-3 хиляди; сега пак DW отново реши да ни плаши колко тежко било в Германия, поради което... мерките вече били разхлабвани?Дали полиотиците не са ужасени защото хората вече не вярват на манипулациите им?
9
4
 
27
 
! Отговори
Ковидинтелелтиалец преди 3 години
Всички които говорят за пандемия волно или неволно подкрепят сценария на т.нар. елити и обслужващия ги персонал. Коронавируси може и да има, но опасна пандемия от тях няма и това го знае всеки нормален човек, които си е включил мозъка на режим мислене!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнавируса не се лекува с пар цали по лицето наречени маски, а със сериозна медицина.Явно е че световната медицина само прибира парите на данъкоплатеца и нищо не произвежда.Пандемията е предизвикана от биологична епидемия и света е в шах.Къде са "службите" прибиращи милиарди от "нищо правене"?!?!
7
4
 
12
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 3 години
От само начали ви каза, няма да видите нормален живот докато не се ваксинирате. До тогава цирк и помпане на цифрите. Всичко е за пари. Освен това населението е много трябва да се намали. Да но не всички умират от короната, затова идват ваксините.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И нека ваксинирането (чипиране) на стадото започне...СЕГА!!
5
3
 
12
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Я да се разкарате с тези щуротии.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"забраната за събиране на повече от 5000 души" ее като рекат, та отсекат! Направо драконовски мерки! И плажовете затворени пред нощта! Сигурно и клубовете затварят през деня - ей на това му викам сериозна работа.
3
7
 
22
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Нищо няма, всичко е лъжа. Плащат СЗО.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная как е в Европа, но в Гърция искат да си с маска на плажа.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, няма ръст, а спад. Като цяло, активните случаи по света бяха достигнали 7 милиона, сега са 6.2 милиона. В България бяхме над 5000, сега слизат към 4000 активни.