Износът на вино от Италия достигна най-ниското си равнище от 30 г.

През 2019 г. приходите на Италия от вино са били 6,4 млрд. евро
23 авг 2020 13:23, Ния Христова
11
Износът на вино от Италия достигна най-ниското си равнище от 30 г.
Снимка: Pixabay
Износът на италианско вино е достигнал най-ниското си равнище от 30 години, тъй като коронавирусът е свил търсенето. Това съобщи италианската асоциация на селскостопански производители Колдирети (Coldiretti), цитирана от Франс прес.
 
През тази година износът е намалял с 4 процента, след като вирусът принуди ресторантите в Италия и по света да затворят, а местните производители и износителите изпаднаха в затруднено положение.
 
Потреблението на италианско вино в Китай, където за първи път беше регистриран COVID-19 през декември, е потънало с 44% в периода януари-май, сочат данните на италианската статистическа служба Истат.
 
Във Франция потреблението на италианско вино е намаляло с 14 на сто, а във Великобритания, където роля играе и несигурността около Брекзит, е спаднало с 12 на сто, допълва БТА.
 
Износът за Германия и САЩ, където в бъдеще влияние може да имат и наказателните мита, е останал стабилен за разглеждания период, като има лек спад от 1%, посочва Колдирети.
 
Виното е основно селскостопанско перо в износа на Италия за САЩ, като експортът възлиза на 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) годишно.
 
През 2019 година приходите на Италия от вино са общо 6,4 милиарда евро.
 
По думите на председателя на Колдирети Еторе Прандини близо 40% от производителите изпитват затруднения заради кризата с коронавируса и трябва бързо да бъдат подкрепени износителите, както и да бъдат намалени разходите.
 
През юни италианското правителство прие разпореждане, с което се позволява около 70 милиона бутилки вино, които са излишък, да бъдат превърнати в дезинфектанти, за да се намали недостигът.

11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виното е антифриз.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Измислен сектор като туризма развлекателната индустрия киното и тн.
7
1
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
Английско вино!....Абе ти добре ли си ..тук няма климат за гроздето да узрее тоя за английско вино говори...няма такова животно...англия не произвежда вино...всичко е внос...я посочи марка английско вино?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я кажете защо в Калифорния няма ток, как се стигна до това в най богатия щат, център на либерализма и всичко прогресивно да няма ток като в третия свят
5
3
 
9
 
! Отговори
BRAWO преди 1 месец
Италианското , Френското и Английското Вино отдавна губи позиции в Света .
Падението им започна от ЕС Субсидиите за Земеделците , всички Мафиоти отвориха Винарни и Виното започна да се прави от Спирт от Захарна Тръстика , а не от Грозде .
Ценителите на вина знаят това .
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За разлика от Италия, износът на вино от Русия и по-точно от Краснодарския край се увеличава със всяка изминала година. Предстои ръст на износа на вино от Крим.
3
1
 
2
 
! Отговори
пианист-тъпанджия преди 1 месец
Аз се чудя защо напоследък не мога да намеря любимото ми монтепулчано
2
4
 
5
 
! Отговори
Анти коронист преди 1 месец
Тия короноидиоти сами си унищожиха икономиката за десетилетия напред само и само за да вземат няколко милиарда евро от ЕС заради коронаспектакъла, който разиграха през пролетта!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре да се застудява, че ми писна да си пия виното в тази жега.