Дават им €1200 на месец - какво биха правили хората, ако не трябва да работят?

В Германия стартира социален експеримент, който ще продължи 3 години
31 авг 2020 21:53, Елка Василева
149
Дават им €1200 на месец - какво биха правили хората, ако не трябва да работят?
Снимка: архив, БГНЕС

Германия стартира социален експеримент: безусловен базов доход от 1200 евро месечно. Целта: да се разбере дали с тези пари хората ще живеят по-добре. Дали ще станат по-спокойни и по-смели? Или пък по-мързеливи?

Интересът е огромен: само за една седмица за участие в пилотния проект "Безусловен базов доход" са кандидатствали над 1,5 милиона души. В него обаче ще бъдат включени само 1500 от подалите заявка. И то едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец в продължение на три години. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение, пише Дойче веле.

Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля.

Още по темата

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро, т.е. на година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година. Проектът се финансира от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на вече близо 150 000 души.

Ще живеем ли така по-добре?

Ако всички граждани получават месечно определена сума пари без никакви условия, много от проблемите им ще бъдат решени. В това са убедени инициаторите на проекта от сдружението с нестопанска цел "Моят базов доход". Когато не мислят постоянно как да изкарват пари, за да оцелеят, хората ще станат по-свободни, по-креативни и по-щастливи, смятат от сдружението.

Но дали това ще се докаже в практиката? Точно това е и целта на експеримента: да даде отговор на този въпрос. "Искаме да разберем какво ще направят хората с тези пари. Дали ще ги харчат, или ще ги спестяват. Дали ще спрат да работят, или пък ще намалят работното си време. Дали ще станат по-социални, дали ще даряват повече на хора в нужда", казва ръководителят на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания. "Въз основа на тестове ще можем да разберем и друго: дали стресът е намалял, дали благодарение на безусловния базов доход хората са станали по-спокойни", казва още Шуп.

В Германия дебатът за безусловен базов доход се води вече от години и е идеологически оцветен. В същността му стои въпросът какво биха правили хората, ако не им се налага да работят.

Много от противниците на идеята я смятат за утопия на леви фантазьори, които искат да мързелуват на гърба на обществото. Привържениците ѝ обаче виждат в нея решение на много от сегашните и бъдещи проблеми. Те са убедени, че базовият доход ще подобри социалната среда: хората ще имат повече време за възпитанието на децата си, за грижи за болни и възрастни близки, за съседска взаимопомощ. Освен това те смятат, че може да се разработят модели за бъдещето, когато заради напредващите дигитализация и автоматизация класическите работни места ще стават все по-оскъдни.

Юрген Шуп се надява експериментът да даде отговор и на други важни въпроси. Например на този: Как ще се отрази това на иновативността и предприемчивостта на хората? "Възможно е, когато хората получават базов доход, да станат по-смели и да се посветят на самостоятелна дейност или да променят нещо в професията си", казва той.

Кои отговори няма да научим?

Експериментът обаче няма да даде отговор на редица важни въпроси. Например: Накъде ще тръгнат цените, когато всички получават безусловен базов доход? Дали болните и нуждаещите се хора тогава няма да разполагат с по-малко пари, отколкото сега? И с колко ще трябва да бъдат повишени данъците, за да бъде финансирано начинанието?

"Нашето изследване няма да реши редица въпроси, свързани с базовия доход. Но ще даде отговор на централния за мен въпрос: Как парите променят хората",  казва Шуп. Критици на проекта обаче смятат, че три години не са достатъчни, за да се правят подобни заключения.

Подобни експерименти са провеждани вече във Финландия и Канада. Финландското изследване трябваше да покаже как ще се отрази безусловният базов доход на трудовия пазар, но резултатите от него са нееднозначни. В Канада пък проучването, което беше финансирано с обществени средства, беше набързо прекратено от политиката - именно заради високите разходи.

И в Германия липсва достатъчно политическа подкрепа за безусловния базов доход. Засега нито една от големите партии не го е подкрепила. А министърът на труда Хубертус Хайл и министърът на финансите Олаф Шолц, и двамата от Социалдемократическата партия, вече дори се обявиха строго срещу идеята за безусловен базов доход.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
6
 
! Отговори
Finа преди 3 години
Аз имам малко пророчески способности и за тях шефа беше чувал. Вчера обясняваше как за нас мързелите се грижат, дават ни заплата и в бъдеще към нея можело да се прибави ей такива пари като в статията (преди това тия пари можело все пак да ги намалят в заплатата и така дохода ни щял да бъде пак същия). Аз го погледнах с моя смущаващ поглед тип Ванга и го проклех: "На една средна заплата да останеш!". Тоя се паникьоса и цял ден стоеше до мен и ме молеше да оттегля проклятието.:::)))
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
116Ако са 1000 човека, да, няма да е за наем и храна само. Ако са 1000000, хлябът и наемите ще поскъпнат до небето. Когато хазяин иска 1000 наем, но желаещите нямат тия пари, ще, не ще, ще дава и за 600 да се наеме. Когато всички имат поне по 1200, защо да не поиска 1200? Това вече се видя в САЩ в Калифорния- социарният щат, дето фалира.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
119,Почти си прав. По-скоро в случаа ще спрат и те да работят, за да не са изиграни. Инфлацията се видя в Калифорния. Заради помощите наемите станаха безбожни и на стойност над цялата помощ, а в Лос Анджелис по булевардите е пълно с палатки на неработещи, бизнесът масово се изнася и т.н. Ефектът е ***- парите са изработено или обещание да се изработи и Х стока стои срещу У пари. При скок на У без Х цената на Х скача. Важи и обратното. Но в случая говорим за плащане без изработено.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Други вече спряха опитите по средата, защото се оказа, че хората нямат грам стимул да работят и търсят работа. Но пък всеки може да опита. Тук все още е експеримент със заплащане за участие като лабораторна мишка. Лично аз не очаквам по-различен ефект- работещите ще работят като досега повечето, част работещи и всички безрацотни към момента няма грам да си търсят работа и ще обясняват, че няма нищо, което да отговаря на това, което заслужават. Ако мине не 2, а 20 години, ще е 90% вкъщи.
91
4
 
14
 
! Отговори
Св преди 3 години
Значи ще увеличават до известна степен бройката на взимащите такива ББД. Добре. Ама хлебаря ще каже, тоя цял ден ще се бара и ще дойде да ми плати 1 лв. за хляб дето от снощи съм го замесил и не съм спал да му го изпека. Свинара ще каже, цяла година рина ла..на тоя да дойде наготово. Я да направя аз хляба 100 лв. и пържолата 500 лв. щото иначе и аз ще легна да ми дават. Инфлацийка му викат на това даване :).
90
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха хаАко някой взима пари туй не значи, че ще ги харчи за ядене, за наем и за топло. Ще ги прахосва и пак ще е без пари.
89
1
 
22
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Идеално за черните търтеи!
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквото правят и шведите като вземат социалните помощи без да работят - размножават се
87
11
 
2
 
! Отговори
Сашко преди 3 години
От руснаци във Варна гъмжиНалитат отвред като степни оси.Шумни, кресливи,подпийнали даже,а няма кой две думи в стих да им каже.Решавам аз да сторя товаи както винаги на своя глава."Нали сме "Гейропа", ги питам. Що дирите тук?Нима Сибир за вас не е юг?Кокорят се диво, залитат, но отвръщат в хор:"Потому что здесь для нас почивка, одмор!"А солист ухилен фалцет извисява:"И здесь хорошо! И солнце нас сгрява!Слънце ли? Няма тук за вас "хорошо"Нали сме "Гейропа" и вам здесь не дано.Тук няма почивка за вас, натрапници същинеканени гости в нашите европейски къщи.Във Ва
86
2
 
16
 
! Отговори
Корена на думата преди 3 години
работа е РАБ, т.е. РОБ - само робите и добитъка РАБотятюдо-масонския елит и марионетките им не работят - работим само ние - безправните роби !!!
85
1
 
3
 
! Отговори
До преди 3 години
И на Гешев не му е работа да вкарва. Той е обвинителя! Други вкарват.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата от СИК също се е запътила към затвора. Или към боянските.
83
1
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Идеалисти, но и Аз се записах защото живея в Герчания. Дано да имам късмет да съм сред избраните.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След почти 28 години щателно планиране на възнесението си, Драгня не успя да се наслади на трудно спечелената си власт и прекарва последните две години и половина в битки срещу местната съдебна система, за да запази свободата си, и срещу президента Клаус Йоанис, опозицията, Европейската комисия и опонентите в собствената му партия, за да запази своята власт, като се превърна в най-презирания човек в Румъния. След два дни той загуби всичко, силата си и свободата си. "Г-н. Драгня е история в Румъния", както побърза да заяви един от заместник-председателите на СДП, преди официалното обявяване на
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението на Върховния съд да осъди Ливиу Драгня, лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) на три години и половина затвор, бележи най-ниската точка в румънската политика. Драгня, който не е само ръководител на управляващата партия, но и председател на Камарата на депутатите, третата най-висока позиция в държавата, е най-могъщият политик, изпратен в затвора в Румъния през последните 30 години. Той е и първият румънски политик, чието лишаване от свобода се празнува по улиците.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съд в Румъния осъди най-влиятелния политик в страната на три години и половина затвор за корупция. Осъдителната присъда на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня идва след присъда от 2018 г., свързана с назначаването на двама партийни членове в държавна агенция.Техния Борисов. В България кога.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не, не ми е работата това. Чакам Гешев да вкара.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
93, ти вкарвла ли си сенатор в затвора?Аз не...все още.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бг съда и прокуратурата са зависими от властта.Тук не сме америка дето и сенатор може да вкараш в затвора.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишман-Знайко,Престъпление е това, което съда определи като такова като окончателно решение, т.е. издаде присъда. Така е по закон.И баба знае да се прави на съдник в нета.