Семейства, екстремисти, конспиратори – кои са "антикорона" протестиращите от Берлин?

Интересното е, че те нямат почти никаква причина да излязат по улиците
1 сеп 2020 21:00, Нели Христова
92
Семейства, екстремисти, конспиратори – кои са "антикорона" протестиращите от Берлин?
Снимка: БГНЕС

В събота близо 38 хил. души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса. Обстановката бе хаотична - семейства с деца вървяха редом с крайнодесни екстремисти. Някои държаха плакати, на които пишеше "Премахнете тези робски маски", други развяваха знамена на мира. Едни крещяха "Ние сме народа!", а други молеха президента на САЩ Доналд Тръмп и колегата му от Русия Владимир Путин "да освободят Германия". Насред всичко това група хора носещи "Райхсфлаг" - черно, бяло и червено знаме, използвано за основа на нацисткото знаме, се опитаха да нахлуят в Райхстага.

Това бе ужасяваща ескалация на напрежение в поредица от протести срещу реакцията на страната към пандемията от коронавирус, която започна през април.

Още в първите месеци на епидемията в страната се появиха протести срещу мерките. Те имаха различен успех. Понякога се събираха едва 250 души, друг път - 3000. В началото на месеца обаче нещата се промениха - на улицата излязоха над 30 хил. души. Но тези демонстрации са мистерия. Едно от най-странните неща относно организирането им е, че почти няма за какво да се протестира. Повечето мерки, които дори не бяха толкова строги, колкото в други страни членки на ЕС, вече са вдигнати.

Тогава кои са протестиращите? Кое ги кара да излязат на улицата? И дълго ли ще останат там?

Централна фигура на протестите е Майкъл Болвег, предприемач от Щутгарт, който управлява софтуерна фирма. Той е и създател на Querdenken 711 - Querdenken означава "странично мислене", а 0711 е кодът на Щутгарт. Именно тази организация е регистрирала по-голямата част от протестите досега, включително и този в събота, пишат от The New York Times.

"Днес съм тук, пред вас, защото не ми харесва светът, който федералното правителство ми предлага. Свят, в който властват контролът, ограниченията и страхът", казва Болвег пред протестиращите. И макар че той не отрича, че има вирус, активистът е на мнение, че той не е толкова страшен, колкото правителството казва, че е. "Няма никаква пандемия", категорично заявява той пред тълпата.

Очевидно Болвег вярва в конспиративните теории. Той дори цитира набиращата популярност група QAnon, чиито последователи вярват, че пандемията е измислица, а светът се контролира от педофили и Доналд Тръмп ще ги спаси от тях: "Там, където отиваме като един, отиваме всички". Говорейки за президента на САЩ, Болвег заяви също, че се е надявал "Тръмп да ги спаси", но сега е разочарован от лидера, който вече призовава за носене на маски.

Но Болвег е само върха на айсберга. Част от протестите бе и Кен Джебсен, бивш водещ от общественото радио, който беше уволнен заради антисемитски забележки и след това стана известен ютубър. Той заяви, че вирусът е "троянски кон", предназначен да "направи държавата и лобистките компании още по-мощни, а гражданите още по-безсилни".

Друг активист, който често е цитиран от протестиращите, е Волфганг Водарг, лекар и бивш член на парламента на социалдемократите. Той твърди, наред с други неща, че новите ваксини ще променят хората "генетично" и описва медийното отразяване на пандемията като част от усилията да се облагодетелства "алчната" фармацевтична индустрия.

Общото между протестиращите е, че те не вярват в опасността, която COVID-19 представлява. Понякога вижданията им не са толкова лоши. Една от активистките в Хамбург заяви, че не вярва в тежестта на коронавируса, защото не вижда препълнени болници и хора, които колабират на улицата. Но подобни възгледи, подхранвани с лъжи и конспиративни теории, стават наистина опасни и привличат представители на крайнодесните политики.

Крайнодесни екстремисти подкрепиха големите протести през август, като дори организираха и превоз за онези, които имаха желание да участват в тях. Лица, като десния екстремист и антисемит, ютубърът Der Volkslehrer (Народният учител), държаха речи на някои събития, на които дори присъстваха служители от крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия". На протеста в събота обаче нещата стигнаха прекалено далеч - крайнодесните екстремисти бяха повече от всякога и по-агресивни. Кулминацията беше опита за нахлуване в сградата на парламента.

Според експерта Симон Теуне, масово хората на протестите нямат общо с крайнодесните екстремисти, а са силно засегнати от икономическата криза, предизвикана от коронавируса. Според нея става дума за обикновени хора, които са загубили работата си и са от средната класа с малко над средното образование.

Туене твърди, че протестиращите не са обединени в желанията си и в недоволството си. "Според мен, както те, така и лидерите им, ще изчезнат съвсем скоро. Липсва им дългосрочно политическо движение и обща цел", казва експертът.

Но би било грешно тези протести да се нарекат "незначителни". Зад тази странна сбирка на граждани, конспиратори и крайнодесни екстремисти се крие убеждението, че те са открили скрита истина, която е била игнорирана или пренебрегвана подло - същият импулс, който подхранва популистките движения по целия свят. А според Туене, това може да доведе до ескалиране на насилието.

И не само - в дълбочита тази тревога говори за липса на доверие в правителството и в традиционните медии. Технологията също играе важна роля: Протестите вероятно не биха били възможни без затворената среда на Telegram каналите и групите WhatsApp. Те биха били немислими и без алгоритъма на YouTube, който продължава да ви показва все повече видеа за конспирации след като сте изгледали дори и само един клип на Волфганг Водарг.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Същото е и в САЩ преди 3 години
До Същият от Германияюдо-масонския елит унищожи и САЩ !!!след гнусния корона цирк поне 60% от Американците са без работакорупцията е СТРАШНА !!!демокрация и свобода на словото вече няма юдо-масонския нео-либерализъм е най-голямото зло за цялата история на човечеството !!!
60
0
 
2
 
! Отговори
те са Нормални хора преди 3 години
които не искат да носят парцали на лицата си за удоволствие на юдо-масонския глобален елит и жалките им политически марионетки
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът полудява, усещате ли?
58
1
 
12
 
! Отговори
Същият от Германия преди 3 години
Скоро се пенсионирам и ще имам време да отворя Блог или да стана кореспондент на някоя неконтролирана и независима медия, където свободно да коментирам с ФАКТИ и анализирам за българския читател действителността в Германия. Много сънародници все още бленуват по една Германия, която отдавна не съществува. Искам да им представя новата действителност, такава каквато е, за да изоставят някои илюзорни представи за страната, в която предимно живея от повече от 40 години.
57
1
 
9
 
! Отговори
Друг от Германия преди 3 години
Понеже Германия ми е до болка позната, написах само личните си директни впечатления от демонстрацията и големия митинг на 29.8., стараеки се да бъда реалистичен и дам само ФАКТИ. ИЗТРИВАНЕТО на всички мои коментари (в които не съм обидил никого) показва ЗАВИСИМОСТТА и НЕЗРЯЛОСТТА на журналисти и АДМИНИСТРАТОРИ на този сайт.И германските системни медии са същите - ОЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА ЗАЩО ДЕМОНСТРИРАХ в Берлин.
56
0
 
0
 
! Отговори
А+++ преди 3 години
Там са викали -скандирали Путин Путин ....а Тръмп и близко не е бил ,що лажат тези ...,?
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** за каквото и да пише винаги е стилистично, а сега и съдържателно е претоварена!Тя чете и пише (макар и с дефицити) нещо като функционално неграмотна журналистка, а сега и даже по зле!
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Интересното е, че те нямат почти никаква причина да излязат по улиците"Гръмни се, *** ли си, Мели ли си...
53
4
 
31
 
! Отговори
Лъжата корона преди 3 години
Статията е пълна пропаганда и лъжа. Не 38 хил. , а около 2 милиона!!! От снимките от високо се вижда, че е бил масивен протест!!! И не са "екстремисти, конспиратори" , а обикновени хора , които не искат да им бъдат потъпквани правата под фалшив предтекст.
52
0
 
16
 
! Отговори
Руко преди 3 години
Вчера бг не ви ли е срам ?
51
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицията ги разрита набързо.
50
1
 
25
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Забелязвате ли че писарушките вече престанаха да показват източника, когато е DW? Характеризират се с безсмислени спрямо контекста думи, само и само с цел да се всява паника и много обичат думата "ужасяващ", както и цитирането на "експерти".
49
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези на мегдана са източно германските 80 %.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги арестуват бе нали имат права и свобода на словото и НПО-та що са арестувани .Във Русия или Беларус като кажеш, че няма вирус и никой не те арестува.
47
6
 
29
 
! Отговори
Фалшивата епидемия преди 3 години
унищожи народите на европаюдо-масонските фондаций коитоорганизираха този погром трябва да бъдат унищожени заедно с копумпираните си политически марионетки европа трябва да се освободи от терора на евреиската мафия на Ротшилд
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Господ иска да затрие някого, му взема акъла.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емигранти от цял свят ви отнемат жизненото пространство и се плодят, докато вие-европейците си мислите, че управлявате света.Жалки сте! Некадърни по-серковци, които не можете сами да си поддържате отходните места.Ванга беше права, че този континент ограбвал целия свят векове наред най-накрая ще си плати с последното поколение.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Суровините, лекарствата, дрехите, обувките, храната, автомобилите, всичко е производно от някой друг на ***-далчетата-европейци.Какъв им е КПД на разглезените безделници?
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадни безделници! Времето на Европа изтича.
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато китайци, турци и други им изкарват прехраната, защо да не си веят пат-ките по мегдана?!Хубавото е, че тези са толкоз нека-дърни, че няма да оставят поколение след себе си.Арийската раса също отива на бунището на историята заедно с всички европейци.