Правителствата трябвало да контролират източниците на замърсяване

Меглена Антонова с коментар за екологичната обстановка в Европа
Обновена: 9 сеп 2020 15:23 | 9 сеп 2020 09:03, Ния Христова
0
 
Над 400 хил. души в Европейския съюз всяка година умират преждевременно в резултат на замърсяване на въздуха. Това стана ясно от доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген. Какви мерки могат да се вземат за подобряване на околната среда? Меглена Антонова от природозащитната организация "Грийнпийс" коментира темата.
 
"Докато нямаме целеви мерки за намаляване на замърсяването, то ще продължи. ЕС разглежда различни аспекти на околната среда и човешкото здраве. Има различни видове замърсяване. Вижда се подобрение, но то е недостатъчно", заяви Антонова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че източниците на замърсяване на околната среда са различни.
 
"Когато виждаме кои са източниците на замърсяване, може да се види, че те невинаги са локални. Има източници на замърсяване, които пътуват стотици км, докато стигнат до замърсяването на даден град например. Общината има своите правомощия. Националните и европейски политики обаче също са важни. Нещата, които се решават в ЕС, имат влияние на национално ниво. Източниците на замърсяване не могат да се контролират от общините, а от националните правителства", коментира още експертът.
 
Антонова изтъкна, че подходът към решаването на проблемите, които се свързват с опазването на околната среда, трябва да бъде комплексен.
 
"Европейските лидери казват, че се стремят към зелено бъдеще, но определено има неща, които те трябва да подобрят. Макар че тези мерки, които трябва да се предприемат, ни се струват непосилни, те не са достатъчни за решаването на проблемите. Има европейски програми за качеството на въздуха - в тях се вижда, че има много неща, които може да се подобрят", допълни тя.
 
Според нея основният въпрос е как се оползотворяват финансовите помощи, които идват от ЕС. Антонова подчерта още, че това зависи от националните правителства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари