ЕК с първи доклади за върховенството на закона във всяка от 27-те

Йоурова не каза дата за отмяна на механизма за проверка
10 сеп 2020 13:54, Елка Василева
49
ЕК с първи доклади за върховенството на закона във всяка от 27-те
Вера Йоурова. Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от 27-те държави в Европейския съюз.

Това съобщи заместник-председателят на комисията Вера Йоурова пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Пред тях Йоурова представи оценка на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния, предаде БНР.

Като отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта, Йоурова подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите.

Още по темата

"За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017-а година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки", каза Вера Йоурова на въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка над България ще бъде свален.

По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че българите протестират за европейска България.

"Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика. Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е по-скъпо - демокрацията, българската демокрация, или господин Борисов", каза Йончева.

Още обвинения срещу управляващите в България отправи евродепутатката от Радикалната левица Клеър Дейли, която заяви: "Или сте некомпетентни, или сте подчинени на Борисов".

Йоурова отхвърли тези обвинения и заяви, че си върши работата в условията на пълна прозрачност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
На червенотиквениците не им харесва, че България върви добре - те искат да е зле, за да недоволства народът, и да им излезе отново шанс да се намърдат във властта ! Точно към това са насочени всичките им действия, а един от методите им е постоянно и гръмогласно да очернят собствената си страна пред чужденците, и най-вече пред ЕП ! По-долни и задкулисни твари просто няма !
38
0
 
4
 
! Отговори
В общ план преди 3 години
Йоурова каза, че България се движи в правилната посока , и че трябва да продължава все така ! Освен това припомни, че кредитният ни рейтинг е много добър !
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯКОЙ ПО ДОЛУ РЕЧЕ, ЧЕ СВОБОДНО ПАДАМЕ, Я ДА ВИДИМ КАК СЕ СВИВА ИКОНОМИКАТА СРЕДНО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СПОРЕД ЕВРОСТАТ ЗА АПРИЛ/ЮНИ- 14.1%, А В ЕВРОЗОНАТА 15%, В БЪЛГАРИЯ 8.7%- КАКВО ДА КАЖАТ ТИЯ ОТ ЕВРОПА ВЯРВАТ НА ЦИФРИ И МАТЕМАТИКА НЕ НА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ И ЗЛОБНИТЕ ОЧИЧКИ НА БАБА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА. КОЯТО ОБВИНИ, ЧЕ И ЕНП КРАДАТ И ЗАТОВА ЗАЩИТАВАТ ББОРИСОВ.
36
2
 
2
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Алоооооо, това което се случи - понеже хората имаме интернет. Тая Йоурова я разкостиха евродепутатите и почна да мънка. Сцепиха я.И понеже долу един галлфон се изказа неподготвен ЕНП не са застанали единодушно, а е бил подкрепен от партията на... ОРБАН. И те са искали ЕНП да бранят Борисов до откат. Туск обаче е казал не. Вече почва да им пари под газот.
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като пишете за мненията на Радикалната Левица в Европейския Парламент, пишете и за другите. Евродепутатите от ЕНП са имали голямо събиране в Брюксел:С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ са застанали зад ГЕРБ - напълно ги подкрепят и очевидно са пренебрегнали тотално позициите на Раданкъневци, нищо, че се водят от техните.
34
4
 
4
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
за 31. Кажи де! Ти писа нещо, но всъщност нищо не каза. А може би живееш на друга галактика и не знаеш че т.н. държава се намира в състояние на свободно падане.И предлагаш, всички да тръгнем за Брюксел и да хвалим ... Но какво да хвалим и пред кого?Та най-сладкодумният българин изгори керосин за милиони за да ходи ежеседмично до там, да се движи по червения килим и да обяснява (език?) на другите как ние се движим към заветната цел. Сега пък го викат в ЕП но той им отказа. Парламенти не обича1
33
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/31кога ми цъфнат налъмите. каквото в ес, това и в България.Други въпроси?
32
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/33каквото е в ес, това е и в България.Какво ривеш?!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв напредък в борба с корупцията в БГ?То борба с корупцията няма, тя за напредък говори.Най- много да осъдят някой катаджия за 20 лв. рушвет. Ама това не е по високите етажи.Голямо лицемерие, голямо нещо.
30
8
 
9
 
! Отговори
Да кажа преди 3 години
Най-големият позор за страната и народа ни са инфантилно плачещите на колене пред вратите на ЕК чичови червенотиквеничковчета, измислящи си какви ли не поводи, за да очернят България ! За да престанат с това унизително поведение, трябва да бъде разкрита на всички истината за тяхното лицемерие и фалшивата им театралност ! Гейове да бяха, щяха да се държат по-достойно !!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога Европейската комисия ще премахне Тоталитарната държава в България?
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладки европейски приказки за наивници и глупци !
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво върховенство може да има в Режима който използва двойни и тройни стандарти за всеки един закона се прилага рзлично сега от каква националност си България в миналото на чия странна е била.Много демагогски звучи "върховенството на заонна".
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението на кризата е едно. Незабавна оставка и съд за корумпетата, побойниците, които не стига че диплят евроценностите в чекмеджето, но и заповядват българи да млатят безогледно българи!О С Т А В К А!
25
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Майорае нали станахме 27ми член на ес, кво ривеш?!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но за сметка на това сме първи по смъртност.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На последно място сме, нали!
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС и ЕК много добре знаят за всички подвизи на Тиквата! Въпросът е, че ги устройва. Това, че българите заминаваме в небитието не ги вълнува особено.Спасението на давещите се, е в ръцете на самите давещи се.
21
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Йончева и някаква Радикалналната левица. Спирам до тук. "Левичар" да ти казва?
20
14
 
7
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Ще плачете вие прости и загубени оплетени в лъжи и мания за величие неуспели да излязат от орбитата на Русия и продали страната само и само да са добре во главе с разединителя Радев и БСП/БКП/, която искаше България да стане 16 република на бившия СССР, която фалира държавата и открадна парите на хората.А колкото до Милиончева Импексова Рада Дълбоката и сие "Волът като рие пръстта му пада на врата".