ЕК с първи доклади за върховенството на закона във всяка от 27-те

Йоурова не каза дата за отмяна на механизма за проверка
10 сеп 2020 13:54, Елка Василева
49
ЕК с първи доклади за върховенството на закона във всяка от 27-те
Вера Йоурова. Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от 27-те държави в Европейския съюз.

Това съобщи заместник-председателят на комисията Вера Йоурова пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Пред тях Йоурова представи оценка на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния, предаде БНР.

Като отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта, Йоурова подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите.

Още по темата

"За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017-а година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки", каза Вера Йоурова на въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка над България ще бъде свален.

По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че българите протестират за европейска България.

"Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика. Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е по-скъпо - демокрацията, българската демокрация, или господин Борисов", каза Йончева.

Още обвинения срещу управляващите в България отправи евродепутатката от Радикалната левица Клеър Дейли, която заяви: "Или сте некомпетентни, или сте подчинени на Борисов".

Йоурова отхвърли тези обвинения и заяви, че си върши работата в условията на пълна прозрачност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
14
 
14
 
! Отговори
Пишат се глупости, преди 3 години
обвинява се на едро.Защо не вярвам на протестърите и на ренегати катоЙончева?Защото хвърлят мега приказки,но без доказателства.Искат дакажат,че ББ е толкова умен,че лъжи ЕС и комисиите му,ОЛАФ и другитеслужби на ЕС,а те не разбират и пълнят каца без дъно.Цял народподкрепял протестите,а виждаме няколкостотин палячовци,които цапат,мърсят,рушат обществения ред и хулиганстват.Ако ги няма телевизиите,протестът ще умре,но те подклаждат платеното от другиго реалити за даси пълнят програмите.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пише ли вътре за решенията на ес, ес съда и ецб, определени от немския конституционен съд като незаконни?Един приятел пише домашно за лицемерието на ес и брюксел, та затова питам.
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ирландия, не се е изказвала за България. По-скоро, член на комунистическата партия в Ирландия се изказа. Йончева също се изказа. И какво от това, тия и без това са само за подигравка. Помня и Найджък Фарадж се изказваше така, преди да стане известен в България. Даже Слави Трифонов му пускаше клипове.
16
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18юли2008г- Еврокомисията спира над 500 000 000 евро за КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ НА БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ/ТОГАВА УПРАВЛЯВАХА БСП, И БЯХА ОТНЕТИ АКРЕДИТАЦИИТЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ АГЕНЦИИ ПО ПРОГРАМИТЕ ИСПА, ФАР И САПАРД ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ- И ТОВА Е САМО ЗА 1 Г И ПОЛОВИНА- БГ Е ПРИЕТА В ЕС НА 1 ЯНУАРИ 2007Г. АЗ ПИТАМ ЗАЩО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА НЕ ПОДАДЕ ДО СЕГА ФАКТИТЕ ЗА ТИЯ "КРАДЦИ'' НА ОЛАФ, БГ ПРОКУРАТУРА...А ТВЪРДИ ЧЕ ЕНП ГИ ПРИКРИВАТ ЗАЩОТО И ТЕ КРАДЯЛИ...
15
4
 
6
 
! Отговори
МКII преди 3 години
До ПроСоТоАма ти много си си повЕрвал бе, кeлeш! Даже днес си започналпо-отрано с ракията и бирата. Явно си превъзбуден от "въстанието".
14
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До MKIIщех да та подмина,но видях,че си използвал думата "амок"....симпатяго,да беше проверила преди това какво е "амок" и "има ли той връзка с коментарите на ПроСоТо"...ще ти е от полза занапред,за да не се излагаш...толкова много..
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доклада е писан от бивш журналист от Капитал, под диктовката на бойкикиев. Вижте статията в Труд от преди няколко дни.
12
8
 
14
 
! Отговори
Оставка мутри преди 3 години
Поредната подигравка с Българския народ.
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората по улиците в София искат да знаят ... и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите."Клеър Дейли
10
4
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Ако нещо в държавата не е наред, то проблема е в материала. С този материал, който и да управлява, не може да изгради качествена държава. Това, което е държавата в момента е максимума, който е възможен, с оглед качеството на наличния материал. В този смисъл, може да се приеме, че всичко е наред.
9
9
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
чудат са тия от ЕК как да ЗАМАЖАТ работата.....Все пак Тиквата е техен лакей в нашата Територия...От друга страна българите НЕ МОГАТ ДА ГО ТЪРПЯТ ПОВЕЧЕ....та доста "засукан казус"..-Въпроса пред тях е:-Дали да спасят лакея си,или да защитят "ЦЕННОСТИТЕ",които ни НАТРАПИХА....Е,в такъв случай САМО "Щурма на Бастилията" може да разсече "Гордиевия възел"...но,ще поживеем,ще видим..А може пък и да не поживеем ,нито пък да видим..?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голямата критика е дошла от радикалната левица на Ирландия и Елена Йончева. Това ако е снемане не доверие.
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато завариш крадец в имота си, е нормално да го подгониш с тояга, и ако го настигнеш да му пръснеш крадливата чутора!България е нашият имот, на всички нас!Дано да можете да бягате бързо гербавите!
6
7
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Европейските чиновници предадоха България на мутрите и мафията, толкова години само гледат как се граби народа и нищо?! И сега пак се правят на луди...
5
8
 
24
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Ирландия остро се изказа срещу България, защо не пуснете нейната статия?
4
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавата власт си отива - остри критики в Европа, едрите индустриалци скочиха на режима, няма кворум в парламента... това е политическа криза от всякъде!
3
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България имаме върховенство на Рапона и.закон на джунглата.
2
10
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Върховенството на закона според Българската конституция е свързано и с разделение на властите, както и с независимостта на Главния прокурор, нещо което този чиито съветници ходят да извършват саботажи в Метрото и се проверяват от Прокуратурата за нерегламентирани връзки със съмнителни бизнесмени и държавна измяна, още не е понял ... !!!
1
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един жесток удар по режима на Борисов - механизмът за сътрудничество и проверка остава, иначе казано: ЕК НЯМА ДОВЕРИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ!Същевременно румънската евродепутатка Рамона Стругариу отправи остри критики към режима на Борисов, сравнявайки го с този в Беларус, и разобличава употребата на жестоко полицейско насилие над протестиращите граждани