Все по-малко българи вярват във ваксинирането

Тенденцията се вижда и в други европейски страни
13 сеп 2020 14:30, Петя Славова
139
Все по-малко българи вярват във ваксинирането
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намалява броя на българите, които вярват в ползата от ваксинирането. Това показва международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави. Според изследването, като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизация, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу коронавирус, предава "24 часа".

Смята се, че това се дължи на усилията на различни антиваксърски движения, които основно работят през интернет. В Африка и някои части на Азия, където глобалната мрежа не е достъпна толкова масово, процентът на доверието е далеч по-голям.

Още по темата

През 2015 г. у нас 35.42% са смятали, че ваксините са безопасни, докато миналата година вече са 29.79%. Броят на българите, които определят имунизациите като напълно вредни, пък се е увеличил от 3.35 на 3.87%.
В Румъния обаче броят на одобряващите ваксините скача от 43 на 61%, а във Франция от 9 на 30.

Като цяло Европа отстъпва в класацията по доверие към тях и няма нито една страна от ЕС, която да е първа в десетка. В нея са страни като Уганда, Бангладеж, Либерия, Индия, Сирия и Узбекистан, в които между 81 и 87% от гражданите смятат, че поставянето на ваксина е добро нещо. Според изследователите в тези държави през последните години е имало доста положителни примери за справяне с опасни болести чрез масово ваксиниране.

На другия полюс са страни като Япония, Русия, Албания, Китай и Турция, в които две трети от населението все още смята, че имунизирането крие рискове.

Учените продължават да проучват тенденциите, тъй като предполагат, че пандемията от коронавирус променя много динамично нагласите по въпроса и вероятно ще има държави, в които ще се наложи да се полагат допълнително усилия, за да се извърши необходимото масово ваксиниране срещу COVID-19.

Във Великобритания например през март едва 5% са казвали, че не биха се ваксинирали срещу коронавирус, докато през юни са вече 15 на сто, което учените отдават на намаляващия брой смътни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където ваксините са си свършили работата, хората престават да вярват в тях, особено по-проcтите. Обратното, където ваксините имат още много работа да вършат, хората вярват в тях.
85
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, наистина е странно. Този избор е напълно лишен от научни доказателства. Но да си теглят последствията.
84
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по малко хора вярват във ваксините,това преведено значи все повече хора не вярват в лъжите на световния ж и д и отхвърлят сатанисткия план на жидо-масонския (елит) за поробване на хората
83
3
 
3
 
! Отговори
Тъй като преди 3 години
съм 180 кг, си слагам по две ваксини всяка есен.
82
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Къде се намира БангладеЖ?
81
5
 
21
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво все повече хора разбират ,че юдомасонската *** се стреми да унищожи повечето хора ,а които оцелеят да превърнат в безполови джендърски слуги.Не на ваксините !Бил Гейтс да си я забие ваксината отзад!
80
5
 
22
 
! Отговори
До къде преди 3 години
Я докарахме. В България вече за много хора, ваксина вече е *** дума. Разбира се планът на бил гейтс много допринесе. Ако до миналата година се намираха баламурници да се ваксинират срещу грип, тази година намаляха. Още повече безплатна. Безплатно е само сиренето в капана на мишката. Освен маски, социална дистанция, дезинфекция не се търси никакъв начин за изход от ситуацията.
79
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 91Какви летящи вируси? Съвсем се изчомбихте, овце.
78
5
 
19
 
! Отговори
Здравен атеизъм преди 3 години
Ами като съвременната медицина и фармакология се превърна в религия и излизат разни генералпрофесори по телевизора да лъжат като дърти ц***и, естествено е да има невярващи.
77
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово ваксиниране??Абе я на м***a ви в п****а !Ваксинират се само промити мозъци и нездравословно мислещи.Тенденцията от няколко години е масово да се избягват ваксини. Като почнете от фитнес залите, спортистите и маниаците на здравословната храна, и завършите онлайн с инфлуенсърите и конспиративните теоретици и индивидуално мислещите - никой няма да се ваксинира срещу фалшивия грип ковид-19 !
76
7
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
Ти така и така си си заразен и вируса е полепнал по твоята маската от теб. Все забравяте, че маската пази околните.
75
8
 
9
 
! Отговори
За щастие преди 3 години
В България се прави най-добрата БЦЖ ваксина. Австалийците направиха проучване за нея, че върши добра работа и имунизираха лекарите на първа линия с БЦЖ. Нашите НОЩници, само броят заразени и починали и чакат от вън някой да им каже, че яко ще се мре. Така да не си изполват главите и дипломите да са им на трупчета и да не предприемат нищо по същество. Замислете се само.
74
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият "аргумент" на ковидиoтите срещу маските е в размера на вируса, но явно им е трудно да схванат, че вируса не лети сам, а е част от някакви капчици, които маската задържа доста успешно.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че поне не всички от онези 80% са ковидиoти.
72
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ковидиoтите така и не разбраха, че никой засега не ги ката да носят маски винаги и навсякъде? Явно не им достига умствен капацитет, който при тях трябва да е на нивото на онези животни, с които наричат нормалните хора. Не носел маска докато тича в парка, боже, боже, че кой носи там маска и кой е казал, че там трябва да се носи маска. Разбира се, като хване вируса горчиво ще съжалява, че не е слагал маска в магазина, в обществения транспорт или някъде другаде, където е проявил дeбилизма си.
71
6
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
До Анонимен - "някои извесни онколози" в свят "лежащ изцяло в зло" са нещо като Бил Гейтс и обезателно евреи. А Боян Мага е станал известен в цяла Европа не защото е лекувал, а защото е наричал официалната догма - лъжа.
70
5
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
И кво стана с катуните по центъра?:):):)
69
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е, че когато някой с Ковид-19 кихне срещу вас, неговата маска ще ви предпази обикновено на 70-90%, с може и повече, ако е от по-високо ниво. Ясно е и че вашата маска също малко ще ви предпази, обикновено на 15-20%. Сумарно двете маски водят до доста високо ниво на предпазване. Проблемът тук е в ковидиoтите без маски.
68
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато се изнамерят ваксини, поне ползвайте маски, за да не заразите всички около вас, ако кихнете. Един вид колективно опазване. Само ковидиoтите не вярват, че маските предпазват.
67
6
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
На всенародното въстание част 3 въстаниците ше бъдат около 15 човека:):):)Бойкикев,Румен Петков,Лупи,Костя,Гошо Руския Боец,Еленко Божков,Светльо Трайков,Отходното Трио,Райна Княгиня Мая Костинбродска и Фигуранта на Решетников:):):):)