Все по-малко българи вярват във ваксинирането

Тенденцията се вижда и в други европейски страни
13 сеп 2020 14:30, Петя Славова
139
Все по-малко българи вярват във ваксинирането
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намалява броя на българите, които вярват в ползата от ваксинирането. Това показва международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави. Според изследването, като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизация, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу коронавирус, предава "24 часа".

Смята се, че това се дължи на усилията на различни антиваксърски движения, които основно работят през интернет. В Африка и някои части на Азия, където глобалната мрежа не е достъпна толкова масово, процентът на доверието е далеч по-голям.

Още по темата

През 2015 г. у нас 35.42% са смятали, че ваксините са безопасни, докато миналата година вече са 29.79%. Броят на българите, които определят имунизациите като напълно вредни, пък се е увеличил от 3.35 на 3.87%.
В Румъния обаче броят на одобряващите ваксините скача от 43 на 61%, а във Франция от 9 на 30.

Като цяло Европа отстъпва в класацията по доверие към тях и няма нито една страна от ЕС, която да е първа в десетка. В нея са страни като Уганда, Бангладеж, Либерия, Индия, Сирия и Узбекистан, в които между 81 и 87% от гражданите смятат, че поставянето на ваксина е добро нещо. Според изследователите в тези държави през последните години е имало доста положителни примери за справяне с опасни болести чрез масово ваксиниране.

На другия полюс са страни като Япония, Русия, Албания, Китай и Турция, в които две трети от населението все още смята, че имунизирането крие рискове.

Учените продължават да проучват тенденциите, тъй като предполагат, че пандемията от коронавирус променя много динамично нагласите по въпроса и вероятно ще има държави, в които ще се наложи да се полагат допълнително усилия, за да се извърши необходимото масово ваксиниране срещу COVID-19.

Във Великобритания например през март едва 5% са казвали, че не биха се ваксинирали срещу коронавирус, докато през юни са вече 15 на сто, което учените отдават на намаляващия брой смътни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Принципът тук е *** - не вярваш, докато сам не се опариш, а като ти се случи и на теб, се чудиш как си могъл да бъдеш толкова прoст. Не само с ваксините е така, а с всичко.
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нелепо е да се сравнява коронавирусът с грипът.
64
7
 
15
 
! Отговори
Бг Мама преди 3 години
Точно в интернет можеш да откриеш информация която се премълчава и крие от официалните меди!!Точно интернет отвори очите на хората по света за истината!!
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То веднъж се умира от пневмония.
62
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След тежък бронхит през зимата на 2007 - 2008 г. по съвет на доктора ми си сложих противогрипна ваксина. Вече 12 години го правя всяка есен и карам сравнително леко гриповете. Убеден съм, че ваксините ми помагат и съмненията ми към тях отдавна минаха.Всеки трябва да решава сам за себе си. Това е личен избор. не съветвам никой да си поставя без консултация с лекар.
61
8
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Днес ше ходим ли на протест?:):):)Катуни,палатки,оставки?:):):)Току що се връщам от една убийствена тридневка на Говедарци и върнах обратно в София 3 кила селски розови домати и малко домашни яйца:):):):)След малко ше хода до Парадайс да вида един приятел и ше взема да ги оставя на входа на метростанцията за некой катунар да ги мета по центъра:):):):)*** ше има ли неизбежна оставка?А?:):):)
60
5
 
13
 
! Отговори
Защо преди 3 години
След като се доказа, че БЦЖ ваксината върши добра работа срещу ковид не се използва масово. Освен това е проверена във времето и не е скъпа. А сетих как ще се нагушат милиардерите без скъпи и непроверени ваксини. Същото е с лечението на ковид. От тук и следва извода, че в цяла ковид истерия има нещо мноого гнило.
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВАКСИНА ЕФЕКТИВНА НЯМА КАКТО ПРИ СПИНА 40 години вече!
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интернет помага на нацията ни да изпростее.
57
3
 
6
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Do 63, грипът е вирус а те не се лекуват с антибиотици. Само в България се взима антибиотик за всичко.
56
6
 
2
 
! Отговори
тъпи гяурчета преди 3 години
прости,прости това са те болторустанците
55
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си над 70 и не си сложиш ваксина, това си е чисто самоубийство.
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да ги правиш такива някои неща се научават по трудния начин.
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се учудя, ако вследствие на тези вярвания, хората, които не вярват във ваксините, рязко намалеят.
52
9
 
8
 
! Отговори
Petar, NY преди 3 години
Нормално, все повече българи оглупявят, все повече не вярват във ваксини.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече българи не вярват в страшността на вируса....
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има някакъв минимум от ваксини, с които всеки трябва да е ваксиниран. Отделно има друг минимум от ваксини според географския регион. Въпросът е този минимум да не се разширява излишно, както и да не се пропусне някоя необходима ваксина.
49
1
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
За холера и тиф също има ваксини. Объркал си се.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бях малък са ми били ваксини, против шарка, хепатит и т.н...Не съм хванал нито една сериозна болест, освен грип и подобните му, може би се дължи на тях, може и до ген да е, но не съм лекар за да преценя :)
47
5
 
19
 
! Отговори
Баба ми преди 3 години
Почина миналата година на 104 г, без нито една ваксина в живота си и без пиене на хапчета, освен аспирин, но много рядко. Разбира се нямаше особени заболявания и се лекуваше с народна медицина, ако я заболи нещо.