Все по-малко българи вярват във ваксинирането

Тенденцията се вижда и в други европейски страни
13 сеп 2020 14:30, Петя Славова
139
Все по-малко българи вярват във ваксинирането
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намалява броя на българите, които вярват в ползата от ваксинирането. Това показва международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави. Според изследването, като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизация, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу коронавирус, предава "24 часа".

Смята се, че това се дължи на усилията на различни антиваксърски движения, които основно работят през интернет. В Африка и някои части на Азия, където глобалната мрежа не е достъпна толкова масово, процентът на доверието е далеч по-голям.

Още по темата

През 2015 г. у нас 35.42% са смятали, че ваксините са безопасни, докато миналата година вече са 29.79%. Броят на българите, които определят имунизациите като напълно вредни, пък се е увеличил от 3.35 на 3.87%.
В Румъния обаче броят на одобряващите ваксините скача от 43 на 61%, а във Франция от 9 на 30.

Като цяло Европа отстъпва в класацията по доверие към тях и няма нито една страна от ЕС, която да е първа в десетка. В нея са страни като Уганда, Бангладеж, Либерия, Индия, Сирия и Узбекистан, в които между 81 и 87% от гражданите смятат, че поставянето на ваксина е добро нещо. Според изследователите в тези държави през последните години е имало доста положителни примери за справяне с опасни болести чрез масово ваксиниране.

На другия полюс са страни като Япония, Русия, Албания, Китай и Турция, в които две трети от населението все още смята, че имунизирането крие рискове.

Учените продължават да проучват тенденциите, тъй като предполагат, че пандемията от коронавирус променя много динамично нагласите по въпроса и вероятно ще има държави, в които ще се наложи да се полагат допълнително усилия, за да се извърши необходимото масово ваксиниране срещу COVID-19.

Във Великобритания например през март едва 5% са казвали, че не биха се ваксинирали срещу коронавирус, докато през юни са вече 15 на сто, което учените отдават на намаляващия брой смътни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се върнат Холера,Тиф,Полио,Дифтерия, Коклюш и всякакви Смъртоносни болести ще повярват във ваксините------ За холера и тиф ваксини нема, бре! Това са друг вид болести.
45
5
 
13
 
! Отговори
Направиха и преди 3 години
Невъзможното да сменя позицията и да стана антиваксър. Това е бизнес за мноого пари, щом бил гейтс стои в дъното на нещата.
44
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като почнат масово да мрът децата Ще Повярват ! това младото поколение мн прУсто бе кадърните и умните избягаха ,тук останаха само толууупи и чалгари
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Тогава ще сте живи само вие "богоизбраните ваксинирани"
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кел файда ако една ваксина те предпази от грип или шарка, но ти натресе няколко автоимунни заболявания до живот.
41
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се върнат Холера,Тиф,Полио,Дифтерия, Коклюш и всякакви Смъртоносни болести ще повярват във ваксините , ама първо ще изпукат много деца ама на прусти хора как да го обясниш ?
40
1
 
2
 
! Отговори
до Азимов преди 3 години
Чул си нещо, може би си чел нещо (а може би не), но така или иначе нищо не си разбрал.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера вечерта вечерта се пробирам и гледам двама младежи във входа си бият венозно ваксина.Викам си:Брей колко интелигентни млади хора, които вярват на ваксините.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека първо се ваксинират онези в НС, МС, и семействата им!
37
9
 
8
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
За сметка на това, все повече българи вярват, че съдбата им е предопределена от Говорящ еврейски дух, живеещ в облаците.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви, ваксинирайте се, и децата ви също! Така аз ще мина между капките и ще си живея в свят без ретарди.Подкрепям правото ви да се ваксинирате, дори ще се боря за правата ви.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Биг Брадър и Биг Фарма мислят изцяло за вас и за вашето здраве! Не сте ли разбрали още? Те искат вие да сте здрави, богати и свободни.
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съществува "грип"Това е годишното чистене на организма от токсините. Колко са тъжни овцете които си бият ваксини ...все едно да ваксинираме жените против менструация ха-хаЗа ковидтъпнята няма да говорим, трябваше да кръстят измамата Химера или Енигма, защото никой не е виждал болен все ощеТова мнение ще бъде изтрито след 3,2,1 ...
33
0
 
1
 
! Отговори
S преди 3 години
Бангладеж!?
32
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-малко българи остават с мозък!Простакът вярва,че го чипират,морят,печелят от него!Простакът вярва,че ваксините са само за грип!Простакът не си направи труда да се ограмоти за принципа на действие и спасените животи от ваксините против инфекциозните заболявания.За тетанус,паралич,полиомелит,морбили,рубеола,заушка няма да отварям перо !
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами лесно е, като се ваксинират 60-70% от варващите на кови ваксината, другите които не вярваме няма да има така и така нужда да се ваксинираме, щото стадния имунитет ще е налице ;)
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе щом Бил Гейтс, чийто бизнес е производство на компютри, изведнъж реши да прави ваксини...И утрепа сумати и народ в Индия..Случаеност??Има нещо гнило в бизнеса с ваксините. По-добре далеч от тях.
29
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Дяволът Йехова го иска така: Всички да не искат и всички да се ваксинират. Но и това е от отдела Агитация и Пропаганда, истината е друга. Ще се ваксинира само бялата раса, ако се дърпа, ще й се пусне по питейната вода живак.
28
21
 
11
 
! Отговори
Деси преди 3 години
А и моето семейство и моите приятели и приятелите на моите приятели подкрепяме ваксините и се ваксинираме всяка година и сме вечно здрави. Ако иската да сте вечно здрави - ваксинирайте се. Хайде стига моля ви се с тези антиваксърски конспирации.
27
6
 
3
 
! Отговори
Пиян - залян преди 3 години
Щом др. ПУТИН вярва , значи е истинска , не случайно се е ваксинирал ! Но ние мислим като аборигените , или каквото каже ам. посланик !