Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз

Ще бъде създадена агенция за биомедицински изследвания
16 сеп 2020 16:25, Елка Василева
25
Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще създаде своя собствена агенция за биомедицински изследвания и догодина ще свика световна здравна среща на високо равнище, в опит да се подготви по-добре за бъдещи пандемии. Това съобщи днес в речта си за състоянието на съюза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от световните агенции.

Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз, тъй като страните членки се справиха с пандемията от COVID-19 неорганизирано. Трябва да гарантираме, че новата програма "ЕС за здравеопазване" ще устои на изпитанията на времето, каза тя.

Фон дер Лайен каза, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

"И тъй като това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера (Джузепе) Конте и италианското председателство на Г-20 ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия", заяви тя в първата си годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в Европейския парламент.

Това ще покаже на европейците, че ЕС ги защитава, подчерта Фон дер Лайен.

Първата част от речта на председателката на ЕК беше посветена на ситуацията с пандемията, която по думите й, "не показва тенденция към отслабване".

Фон дер Лайен предложи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система.

Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за "постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден", каза председателката на ЕК, цитирана от БТА.

В първата си реч за "Състоянието на Съюза" Фон дер Лайен подчерта, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар. "Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата", подчерта тя. Фон дер Лайен добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне.

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен отправи също така остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство, като каза, че в Европейския съюз "няма място" за райони като обявените в Полша "зони, свободни от ЛГБТ".

"Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ+ общността. Ще подкрепя взаимното признаване на семейните отношения в ЕС: ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни", допълни Фон дер Лайен.

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа.

"Време е да изградим един истински антирасистки съюз, осъждайки расизма, но също и действайки", каза Фон дер Лайен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ+ общността."Фон дер *** ще поясни ли какво означава това да засили правата на ЛГБТ+ общостта? Може да се тълкува по много начини.на нормалните.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Против съм това са нови бюрократи на държавна хранилка, а ползата от тях ще е мижава.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пропускате едно Н в името й