Кой е виновен за климатичните проблеми? Отговорът е прост - всички

Няколко графики ни показват каква е реалността, допринесла за Глобалното затопляне
Обновена: 16 сеп 2020 20:21 | 16 сеп 2020 20:00, Нели Христова
48

"Не мисля, че науката знае нещо за климата", това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на посещението си на Западното крайбрежие, което вече седмици наред е разкъсвано от пожари. Според лидера глобално затопляне няма. "Ще стане по-студено, ще видите", казва той, когато го молят да не пренебрегва науката и твърди, че вината за огъня, погълнал част от Америка, е на падналите дървета и листа.

Но пожарите са само част от проблема - горещите вълни не само в Америка, но и в Европа, стават все по-тежки, а множество хора умират. Огромни части от ледници се рушат, стопяват се завинаги. Екстремни природни феномени се появяват всеки ден в новините. Отговорът на въпроса кой или какво е виновно за това на пръв поглед изглежда прост, но всъщност ситуацията е много по-сложна. Ето няколко графики, които да хвърлят повече светлина върху това, защо светът е стигнал до прага на бездната.

Кого да обвиним?

Ако въпросът е, кой излъчва най-много парникови газове в света, то най-големият виновник за глобалното затопляне е Китай. Азиатската страна излъчва толкова емисии, колкото САЩ, цяла Европа и Русия взети заедно, според графиките на Global Carbon Project. 

А ако се запитаме, кой е регионът, който излъчва най-много парникови газове, отговорът е все още Китай.

Но според данните на Global Carbon Project емисиите в останалата част на Азия, която включва Япония, Южна Корея, Турция, Саудитска Арабия, Пакистан и много други държави, рязко се увеличават през последните години и дори задминават ръста на Китай. Европа бележи спад на излъчваните емисии.

Отговорът на въпроса кой излъчва най-много парникови газове на глава на населението обаче не е Китай. Виновни за най-много вредни емисии, с огромна разлика от Европа и Китай, са американците. А ако дотук Европа се спряваше добре, то тя е отговорна за най-много парникови газове, които са в атмосферата от дълго време. Според Our World in Data за второто място се борят Северна Америка и Азия.

Данните на Our World in Data разкриват, че най-замърсяващата индивидуално държава е Америка, която излъчва почти двойно повече емисии сравнена с Китай. САЩ са отговорни за 399 милиарда тона CO2 или 25% от глобалните емисии, а Китай - 200 милиарда тона, 12,7% от глобалните емисии.  Страната, която върви най-бързо в правилната посока е Европа.

Горивото, което е допринесло най-много за Глобалното затполяне през 21 век са въглищата, следвани от нефта и природния газ. Икономическият сектор, който вреди най-много, е този на отоплението и електричеството с цели 30%. Той е следван от транспорта - 16% и производствата - 12%.

Какво ни показват данните от графиките?

Историята, която ни разказват тези графики, е добре позната на онези, които следят глобалното затопляне от дълго време. Промишленото развитие с изкопаеми горива започна в ЕС, след това пристигна в Северна Америка и тъкмо когато течеше в Китай, светът разбра, че това развитие ще дестабилизира атмосферата и потенциално ще разруши биосферата. Нещо повече - количеството парникови газове, които вече са в атмосферата, означава, че оставащият въглероден бюджет на човечеството е опасно нисък. Моделът ни на развитие с доказан успех се оказа изключително опасен, пишат от VOX.

Това е суров удар за Китай, както и за Индия, Виетнам и други страни, които се опитват да издигнат своите граждани до нивото на богатство и комфорт, предоставяни на тези на Запад. В същото време най-вече нововъзникващите икономики са изправени пред най-големите рискове от изменението на климата.

В тази бъркотия се оказва, че всички са виновни за промените в климата. Северна Америка и ЕС трябва да признаят своята историческа отговорност за емисиите. Те изразходват по-голямата част от бюджета ни за въглеродни емисии, развивайки се по начин, който сега е извън границите на милиардите бедни хора по света. В замяна на това щастие, което са постигнали, те са задължени да помогнат на развиващите се световни икономики да преминат към устойчиво развитие и да увеличат своята устойчивост на климатичните промени.

А Китай, Индия и други развиващи се страни трябва да осъзнаят, че те са на мястото на климатичния двигател през следващия век и че за всяка печалба благодарение на изкопаемите горива, те печелят още повече страдания по-късно през века.

В крайна сметка разговорът за отговорността води там, където водят всички климатични разговори: Единствената надежда да избегнем катастрофалните щети е повечето държави да се декарбонизират толкова бързо, колкото са способни, независимо от тяхната история и съперничество. Електричеството трябва бързо да се декарбонизира, да се отърве от въглищата, отоплението и транспортирането трябва бързо да се електрифицират, за да се освободят от петрола и природния газ.

Богатите страни трябва да се мобилизират, за да намалят разходите за чисти енергийни технологии чрез изследвания и широкомащабно внедряване, развиващите се страни трябва да работят възможно най-усърдно, за да заменят чистите технологии, когато се вземат решения за дългосрочна индустриална политика и инфраструктура. А тези с ресурси трябва да помогнат на тези с по-малко средства да се подготвят за бурния век, който идва.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми преди няколко години ниагарският водопад замръзна.Никога не съм вярват че тези стотици хиляди тонове вода движещи се с доста висока скорос могат да замръзнат но те замръзнаха..И на фонът на замръзналият водопад с 3 метрови преспи сняг и затрупаните къщи на хорицата пак се появиха некви извънземни да обясняват как видите ли тая жега се дължи *** глобалното затопляне..То хубаво вземат наркотици лошо няма ама чак да се докарат да не могат да осъзнаят малко дори реалността си е направо срамота
19
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
Я НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ!!!ЗАРАДИ КОРОНА ВИРУСА ОЗОНОВИТЕ ДУПКИ СЕ ЗАТВОРИХА И ЩЕ СА НУЖНИ ГОДИНИ ЗА ДА ВЛОШИМ КЛИМАТА ОТНОВО!!!ТЕМАТА ЗА КЛИМАТА Е НАПЪЛНО МАЛОВАЖНА ДОКАТО СВЕТА Е ОБХВАНАТ ОТ КОРОНА ПРОСТОТИЯТА!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водната пара е най голямия парников газ, слънцето е най гплямия фактор за температурата на земята. В бъдеще ще става по студено. А лявата перверзия дето иска комунистически контрол, феодализъм и саможерване са силата която развява страх чрез всякакви методи, вируси, глобални затопляния, перверзия, хомо права и всички неща с които спират нормално развотие на човечеството!
17
0
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това, което DW не ви казва е, че планетата преминава през 3 циклични изменения на температурата и те нямат нищо общо с CO2. Най-малкия циъл е 37 години. средния с 700-800 години, и третия е виновен за възникването на ледниковия период, който вече продължава десетки хиляди години. А това с CO2 е пълна измама - благодарение на нея мошеници като Ал гор печелят стотици милиони долари.
16
1
 
10
 
! Отговори
еколог финландец преди 3 години
Пълен булшит. Става дума за едни големи пари които точат от публиката дето им се радва. Набиват го на публиката със 300 за кеф на богаташите.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и така един ден *** и скорпионите ще са господстващите видове на планетата какво значение има дали това ще стане по рано или по късно.
14
0
 
11
 
! Отговори
J преди 3 години
Зелените са другата патерица на Коминтерна. Теорията на Гор е разбита на пух и прах, "хокей стик" графиката му не се случи, точно обратното: температурите започнаха да падат когато трябваше да тръгнат по парабола и 2012 да сме изпържени... а Грета е замлъкнала напоследък понеже Швеция е имала прохладно лято. С други думи, не реанимирайте тези глупости. "Карбонова" световна валута НЯМА да има! Ако сте инвестирали в Карбоновата Борса, изтеглете си парите и пийте чаша студена вода.
13
3
 
7
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Очевадно е, че не Всички са Виновни, а Китайските К0мундета са Виновни!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и Доналд Тръмп ви казва, че "глобалното затопляне" е една лъжа - значи е така
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грета Туненберг и глобалистите са виновни за това трябва да се обложат със зелен данък и данък въздух и вода.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам една колежка, ей голяма активистка, то капачки то разделно. Обаче се скъсва да пътува със самолет иии ей като и посочих с тия самолети колко замърсява и направо и спрях тока.
9
0
 
7
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Комунистите са виновни!
8
1
 
20
 
! Отговори
Биков преди 3 години
Е нали публикувахте вече подробна статия по въпроса. Виновни са пърдящите крави.
7
1
 
19
 
! Отговори
Лакърдии за трилиони преди 3 години
Видният канадски физик и "климатичен дисидент" Денис Ранкорт каза преди няколко години, че "средната глобална температура е толкова смислен израз, колкото и средният телефонен номер на Ню Йорк". И изтъкна, че нито един от стъкмените насила модели на "антропогенните затоплисти" не съответства на събраните досега данни, но ООН и финансовите спекуланти си ги пробутват, защото има да се пренасочват трилиони към "зелените" измами. Познайте кой ще печели от тях. За другите - мизерия.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай отделя повече емесии от САЩ и Европа взеети заедно, а само ЕС ще си унищожи икономиката под надзора на бюрпкратите.
5
1
 
4
 
! Отговори
xcc преди 3 години
Костов е виновен!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са хората това са циклични промени дължащи се на изместването на полюсите на земята, вулканичната активност, активността на слънцето и други.
3
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Климатичните промени са един необратим процес, който с годините се ускорява все повече и повече от човешката дейност.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всички сте грешници, покайте се!"Така се държи населението в поза партер, "не се обаждай и не искай нищо, защото си изначално виновен". В този смисъл това е новата религия, с която искат да ни смажат. Само мантри "дайте да дадем" - като милиардерите слязат от частните си самолети, затворят си заводите и започнат да се изхранват с лов и събирателство в гората, тогава ще им повярвам.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има ли климатичните проблеми? Според авторитетно научно изследване, климатът на нашата планета преди 50 млн години е бил значително по-топъл. Тогава средната годишна температура е била с 16 градуса по-висока от средната в момента.