Кой е виновен за климатичните проблеми? Отговорът е прост - всички

Няколко графики ни показват каква е реалността, допринесла за Глобалното затопляне
Обновена: 16 сеп 2020 20:21 | 16 сеп 2020 20:00, Нели Христова
48

"Не мисля, че науката знае нещо за климата", това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на посещението си на Западното крайбрежие, което вече седмици наред е разкъсвано от пожари. Според лидера глобално затопляне няма. "Ще стане по-студено, ще видите", казва той, когато го молят да не пренебрегва науката и твърди, че вината за огъня, погълнал част от Америка, е на падналите дървета и листа.

Но пожарите са само част от проблема - горещите вълни не само в Америка, но и в Европа, стават все по-тежки, а множество хора умират. Огромни части от ледници се рушат, стопяват се завинаги. Екстремни природни феномени се появяват всеки ден в новините. Отговорът на въпроса кой или какво е виновно за това на пръв поглед изглежда прост, но всъщност ситуацията е много по-сложна. Ето няколко графики, които да хвърлят повече светлина върху това, защо светът е стигнал до прага на бездната.

Кого да обвиним?

Ако въпросът е, кой излъчва най-много парникови газове в света, то най-големият виновник за глобалното затопляне е Китай. Азиатската страна излъчва толкова емисии, колкото САЩ, цяла Европа и Русия взети заедно, според графиките на Global Carbon Project. 

А ако се запитаме, кой е регионът, който излъчва най-много парникови газове, отговорът е все още Китай.

Но според данните на Global Carbon Project емисиите в останалата част на Азия, която включва Япония, Южна Корея, Турция, Саудитска Арабия, Пакистан и много други държави, рязко се увеличават през последните години и дори задминават ръста на Китай. Европа бележи спад на излъчваните емисии.

Отговорът на въпроса кой излъчва най-много парникови газове на глава на населението обаче не е Китай. Виновни за най-много вредни емисии, с огромна разлика от Европа и Китай, са американците. А ако дотук Европа се спряваше добре, то тя е отговорна за най-много парникови газове, които са в атмосферата от дълго време. Според Our World in Data за второто място се борят Северна Америка и Азия.

Данните на Our World in Data разкриват, че най-замърсяващата индивидуално държава е Америка, която излъчва почти двойно повече емисии сравнена с Китай. САЩ са отговорни за 399 милиарда тона CO2 или 25% от глобалните емисии, а Китай - 200 милиарда тона, 12,7% от глобалните емисии.  Страната, която върви най-бързо в правилната посока е Европа.

Горивото, което е допринесло най-много за Глобалното затполяне през 21 век са въглищата, следвани от нефта и природния газ. Икономическият сектор, който вреди най-много, е този на отоплението и електричеството с цели 30%. Той е следван от транспорта - 16% и производствата - 12%.

Какво ни показват данните от графиките?

Историята, която ни разказват тези графики, е добре позната на онези, които следят глобалното затопляне от дълго време. Промишленото развитие с изкопаеми горива започна в ЕС, след това пристигна в Северна Америка и тъкмо когато течеше в Китай, светът разбра, че това развитие ще дестабилизира атмосферата и потенциално ще разруши биосферата. Нещо повече - количеството парникови газове, които вече са в атмосферата, означава, че оставащият въглероден бюджет на човечеството е опасно нисък. Моделът ни на развитие с доказан успех се оказа изключително опасен, пишат от VOX.

Това е суров удар за Китай, както и за Индия, Виетнам и други страни, които се опитват да издигнат своите граждани до нивото на богатство и комфорт, предоставяни на тези на Запад. В същото време най-вече нововъзникващите икономики са изправени пред най-големите рискове от изменението на климата.

В тази бъркотия се оказва, че всички са виновни за промените в климата. Северна Америка и ЕС трябва да признаят своята историческа отговорност за емисиите. Те изразходват по-голямата част от бюджета ни за въглеродни емисии, развивайки се по начин, който сега е извън границите на милиардите бедни хора по света. В замяна на това щастие, което са постигнали, те са задължени да помогнат на развиващите се световни икономики да преминат към устойчиво развитие и да увеличат своята устойчивост на климатичните промени.

А Китай, Индия и други развиващи се страни трябва да осъзнаят, че те са на мястото на климатичния двигател през следващия век и че за всяка печалба благодарение на изкопаемите горива, те печелят още повече страдания по-късно през века.

В крайна сметка разговорът за отговорността води там, където водят всички климатични разговори: Единствената надежда да избегнем катастрофалните щети е повечето държави да се декарбонизират толкова бързо, колкото са способни, независимо от тяхната история и съперничество. Електричеството трябва бързо да се декарбонизира, да се отърве от въглищата, отоплението и транспортирането трябва бързо да се електрифицират, за да се освободят от петрола и природния газ.

Богатите страни трябва да се мобилизират, за да намалят разходите за чисти енергийни технологии чрез изследвания и широкомащабно внедряване, развиващите се страни трябва да работят възможно най-усърдно, за да заменят чистите технологии, когато се вземат решения за дългосрочна индустриална политика и инфраструктура. А тези с ресурси трябва да помогнат на тези с по-малко средства да се подготвят за бурния век, който идва.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е вярно!!!Отговорът е ***,но не е за просто днес.Не ми давай наклон
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато науката се избута за сметка политиката на печалбата, резултатиете са плачевни.Ето за това сме виновни, а не за промените в климата. Човешката дейност е с незначителен принос в процеса, ако въобще има някакъв...Драстични промени в климата е имало и когато човекът е отсъствал изобщо от живота на Земята, както и когато количеството и дейността му са били незабележими.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако карате кола, помислете колко кила сте. Рядко виждам слаб шофьор, а това е абсолютно сигурно че води до сърдечни заболявания!"Тук бъркаш. Движението само по себе си няма да накра някой да отслабне. Истината е в храната. Ходене 1км е 58ккал. Значи ако някой изплюска един шоколад отгоре, трябва да мине 10км днес, че да го изгори.Ако им сметнеш сумарно муането, то те трябва да вървят по 50км на ден, за да изгорят излишъка от плюскането, което просто не е реалистично.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА през зимата?Ами по възрастните хора?Ще карате тротинетки и ще се блъскате като малки деца?
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе лошо ли е да се махнат автомобилите от градовете и да се заменят с тротинетки и велосипеди? Улиците са станали непроходими! Отляво и отдясно паркирали, се средата промъква един. Ако карате кола, помислете колко кила сте. Рядко виждам слаб шофьор, а това е абсолютно сигурно че води до сърдечни заболявания! Властиете трябва да правят повече за освобождаването на градовете от коли! Да се плаща яко за паркиране по улиците! И не паяк, а скоба и тлъст фиш. И ще влезнат доста пари в бюджета!
35
0
 
1
 
! Отговори
Танев преди 3 години
Виновна е самата Земя, нейната цикличност. Затоплянето е както външно - Слънцето и останалия Космос., така и вътрешно - нарастване на Обема и Енергията на ЧМагмата. Цикълът на Земята е далече по кратък, отколкото ни посочват физиците.
34
0
 
3
 
! Отговори
Пен преди 3 години
Някой беше споменал и за изместването на полюсите. Там данък няма ли да се плаща ? Няма ли да водим борба с изместването на полюсите ? :))
33
0
 
5
 
! Отговори
Пен преди 3 години
Политиците и от глобално затопляне ли разбират вече ? Всичко стана глобално вече , вируси , затопляне , бедност, пълен контрол над хората.......... Важното е да се носят маските и да се взимат милиарди заеми , както и да се дават милиарди за борба със затопляния , вируси , извънземни и така нататък! :))
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така всички? Виновни са индустриално развитите държави. Но не тези с индустрия от 40 години, а с тези с индустрия от 100 - 150 години.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са Арабите, Китайците и Нег.ри.те, които се въдят като мравки и са станали милиарди. И затова, за да се оправи климата, трябва да ги треп.ем както мравките и както алчните японци в Хирошима и Нагасаки.
30
0
 
1
 
! Отговори
сорос преди 3 години
грета тумберг е виновна
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, а самата природа виновна ли е, защото много от естествените процеси също влияят на температурите. Достатъчно е да споменем циклите на Миланкович, които дори не произтичат от атмосферните процес или кой живее на Земята.Климатът се променя откакто има климат, а климат има откакто има атмосфера. Разбира се, човешката дейност допринася за това, но екоекстремистите се опитват да ни убедят, че човешката дейност е единственият фактор.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни лъжат с това затопляне. От години чакам морското равнище да се вдигне със 70 метра и морето да дойде под терасата ми, и нищо...
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло съм съгласен, но Бойко е виновен!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата с климатичните промени е бизнес, при това много печеливш. А когато има бизнес има и съответната реклама, която помага бизнеса да върви. Рекламата, че човешката дейност предизвиква глобалното затопляне, налива гориво в мотора на дейностите по преодоляване на "щетите" нанасяни от човека върху климата. Колкото повече пари се наливат в борбата с климатичните промени, толкова повече ще ви заливат с информационно замърсяване, което няма нищо общо с науката.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този проблем като всеки последен проблем с който са се захванали и за който не спират да вият ***-държавите няма да бъде решен, но много "експерти" ще си чешат езиците с него дълги години.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звездите от типа на слънцето имат естествено нарастване на активността и отделяне на повече топлина. Слънцето ще става все по-топло в много бавен ритъм и след милиард години ще бъде с 10 % по-горещо, което ще е заличило живота на земята. На това не може да бъде попречено, човекът е само наблюдател.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм виновен за нищо. Не се съгласявайте с тези глупости. Бягайте от колективни-стадните-кошерни капани (тригъри) които ви поставят медиите в съзнанието!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновна е слънчевата активност, но е изгодно да се припише на човешката дейност. Зад това може да финансират много дейности, които са безмислени и няма да доведат до контрол върху климата, но пък ще генерират огромни печалби.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелената сделка и борбата с климата са само поредната комунистическа утопия. Поредния арогантен опит да се контролира човека и да му се ограничават свободите. Под борба с климата едни хора ще станат още по-богати за сметка на народите.Господ здраве да дава на президента Тръмп!