Какви са нагласите в Скопие за българския меморандум до ЕС?

Темата е сред водещите новини в македонските медии в момента
Обновена: 18 сеп 2020 10:22 | 18 сеп 2020 10:12, Ния Христова
54
Какви са нагласите в Скопие за българския меморандум до ЕС?
Снимка: БГНЕС
Меморандумът на България до Европейския съюз за отношенията с Република Северна Македония продължава да е една от водещите новини в македонските медии.
 
Министърът на външните работи Буяр Османи категорично отказа да коментира документа, тъй като това е вътрешна комуникация за Евросъюза и не е достигнала по официален път до властите в Скопие. Съпредседателят от македонска страна на смесената комисия по Договора за добросъседство Драги Георгиев, заяви, че "меморандумът, с който се отрича съвременния македонски език и идентичност, няма да помогне за постигане на консенсус по историческите спорове".
 
Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония разделя политическите и историческите въпроси и това разделение трябва да се запази, каза Буяр Османи. На въпрос за меморандума на България до страните-членки той отговори:
 
"Няма да влизам в дебата относно текста, тъй като не сме част от тази кореспонденция и не е стигнал официално до нас този документ. Мисля, че и в двете има постигнат позитивен напредък през последните три години от подписването на договора и комисиите имат резултат".
 
Съпредседателят Драги Георгиев допълни, че с този меморандум успехът на работата на смесената комисия е под въпрос. Той коментира и част от меморандума, която засяга тълкуването на концепцията като "обща история" и опитите тя да бъде заменена с алтернативи като споделена или преплетена история.
 
В интервю за телевизия Сител, Драги Георгиев заяви:
 
"Искам да бъда искрен и да кажа, че има архивни документи, в които Гоце Делчев се обявява за българин, и това не е тайна нито за тяхната историография, нито за нашата".
 
Премиера Зоран Заев вчера по време на посещение в Атина също бе толкова позитивен.
 
"Историята е много важна, но по-важно е бъдещето. Историята трябва да я използваме като основа и база за добра история".
 
Северна Македония цели до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция в Брюксел и така да се даде старт на преговорите за еврочленство. За да стане това е нужна единодушна подкрепата на всички държави-членки.
 
"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване", заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, предаде БТА.
 
"С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство", обясниха от правителството на Северна Македония.
 
Македонското правителство подчертава още, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.
 
Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации. Той е част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, казаха още от правителството в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е създадена 681 г мойто момчеРуснаците са я освободили от турцитеЯвно не четеш много книжки
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименевалла на самочувствието ти честно казано.турция захапа половин българия а пък ти си се хванал за македония като пиян за дърво.всъщност не си ли се замислял,че откакто руснаците и турците създадоха българия 1878 г. и до ден днешен тя е тяхна собственост.страната на турските сараи и руския нефт.
9
5
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
До Анонимен 6:И с какво точно сме обидили македоновците?До сега те ниобиждат, не ние тях.
8
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До U2да университетите в чикаго,вашингтон...в париж,милано,берлин,краков,санкт петербург има катедри по македонски език.
7
2
 
6
 
! Отговори
Хех преди 3 години
Южномакедонски има доста... заедно с латинския и българския са в основата на европейската цивилизация.
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не е имало такава държаваНо сега я имаТрябва да я приемем че я има и че сме съседиИсторията им е 10 годишна защото от толкова време съществуватНо са тук и е фактТака че приеме ги че ги имаА те да приемат че ги е нямало до преди десетина годиниТака или иначе водещи в макудония са сърбите и албанците. Обикновения македонец е просто данъкоплатец в чужда държаваНо са ни съседи. Нека не ги обиждаме.
5
3
 
17
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До Анонимен 3Сериозно??? И ще ни посочиш имената на тия американски и европейски университети ?
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Uбеден съм че във всички има. В някои по 2, даже.
3
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименв почти всички по-големи европейски,руски и американски университети имат катедри по македонски език.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера видях на една сергия със стари книги някаква детска книжка "Животните од праисториjaта " явно на "македонски".
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои ли па "университети" преподават македонски език??? Много ми е интересно...