ЕС щял да си промени отношението към България и Борисов

Страната ни влиза като проблемна в сложен период
110
ЕС щял да си промени отношението към България и Борисов
Снимка: Pixabay

„Отношението към българското правителство и към българския премиер, към начина на правене на политика в България ще бъде променено на следващия Съвет. Това ще бъде и видимо. Това идва в момент, в който ще се говори за детайли по бюджетната рамка, по възстановителния фонд, по зелената сделка, момент, в който Гърция и Турция са в напрегнат конфликт. В този момент България влиза като проблемна страна, отколкото като страна, която може да допринесе за намиране на решения“. Коментарът направи пред БНР Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

Още по темата

„С речта си Урсула фон дер Лайен оправда очакванията за поглед напред. Европейците искат много повече наднационални действия по отношение на външния свят, по отношение на трети страни, но тези действия да бъдат в смисъла на защита, а не толкова Европейският съюз да излиза напред и да се опитва да променя други региони. От това до каква степен ЕС може да защити гражданите си през здравеопазване, през нови икономически политики и през нови климатични политики ще зависи успехът на геополитическият дневен ред“, допълни Чернева.

Според нея проблемът на ЕС с недемократичните режими вътре в него ще трябва да бъде оправен.

„Дори това да не стане през фонда за справяне с коронакризата, това ще стане през многогодишната бюджетна рамка“, посочи тя.

„Европейският бюджет е механизъм за преодоляване на различията. Правителствата трябва да намерят общия модус и подпечатвайки това съгласие с един много голям бюджет, е възможно Европа да направи голяма крачка напред по отношение на икономиките си и социалните си политики. Бюджетът е по-скоро лечението. В момента диагнозата за разделението е по отношение на върховенството на закона и по отношение на лидерството на Европа – кой ще поеме лидерството след Ангела Меркел. И до каква степен то може да продължи да укрепва интеграцията в рамките на Съюза или ще задълбочи разделителната линия“, коментира Чернева.

По думите й премиерът Бойко Борисов е централизирал външнополитическите решения в себе си и разчита силно на персонализиране на отношенията си с другите страни.

„Това, че Ангела Меркел си отива, ще покаже защо външна политика така не може да се прави и защо никой не прави такава външна политика. В момента, в който Меркел си тръгне, отношенията с другите страни в ЕС ще продължат да вървят по една сравнително стабилна линия“, смята тя.


110
Още по темата: БорисовЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е Гешев да бръкне отново в "гнездото на осите" - Президентството !
100
1
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 1 месец
Мечтата на Елена Йо. да злепостави БГ. и конкретно ББ е силно преувеличено, че ще се осъществи. ББ и БГ са фактор в ЕС за разлика от Йо. и БСП, дори и ПЕС!
99
1
 
11
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
По кухо дрънкане от това на тази "статия" не бях чувал...
98
6
 
14
 
! Отговори
Койкой преди 1 месец
Кой направи долара 3000лева ,кой обра пенсионния фонд ,кой преватизира България ,това с Борисов е пред изборна мръсотия на Бсп
97
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
гледам некви политактивисти се опитват да изкривят истината, че:
- атлантикът соломон паси помогна на луканов да спаси бкп от разпад;
- плевнелиев в 3ти курс на вмеи беше партиен активист;
- атлантикът николай младенов беше галено дете на лидера на бкп - вуйчо му петър младенов;
- бойко борисов открито заявяваше, че си пази бкп членската книжка (което би му правило чест, ако не си извъртя задните части).
96
0
 
8
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
Коя пък е тая?
95
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“ Eс веднага ще промени мнението си ако тук начело застане лидер който не изпълнява кротко и послушно всичко което му се свежда от Брюксел и който се ръководи от интересите на България,но Брюксел може да бъде спокоен такъв явно още не се е родил !”

Много хора бъркат ЕС с Москва. Това са предимно неадекватни комунисти.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
весека чернева/нарочно с малки букв/психодясна ноболшевишка българомразка продажница,СПОРЕД ТАЩ РАЗБИРАЧКА ИМА ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЦИ и България е виновна за всичко!Да върви по дяволите.Омръзна ми вече от тия майкопродавци леви и ЛЕВИ!
93
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 76 Не става.Пистолета и бутафорен и стреля с вода.
92
10
 
4
 
! Отговори
! преди 1 месец
Големи умници има в сайтовете. ЕС е свръх държава от конфедаративен тип и това се знае от всеки здравомислещ демократ. Каква България ги гони някой. В един друг сайт един развива теории за трета българска държава и някакви празници. БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕС и трябва да празнува. 1- Деня на независимостта 10.11.1989 г. от СССР. 2- деня на съединението 02. 01. 2007 г. с ЕС. 3 - 09. 05 ДЕНЯТ НА ЕВРОПА. Останалите са празници на разни блеещи в облаците комунисти и фашисти.
91
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/81

Забрави дА добавиш, че най-големите евроатлантици са най-любешите бкп. От соломон паси през плевнелиев до тиквата, че и евроатлантика митов, всички са любили бкп и бкп ги е любила.
90
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/89

Нормалните и кадърни работещи хора разчитат на себе си. Мързеливите и некадърните разчитате на ес.
89
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 85
Ти живееш за себе си, ама без ЕС ще питаш къде cерат гладните !
88
8
 
7
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 месец
След дъжд,качулка - айде няма нужда ЕС да рони крокодилски сълзи ами да си скрият Тиквата и още най малко 6.000 предатели и продажници!!!
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щял....:)
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eс веднага ще промени мнението си ако тук начело застане лидер който не изпълнява кротко и послушно всичко което му се свежда от Брюксел и който се ръководи от интересите на България,но Брюксел може да бъде спокоен такъв явно още не се е родил !
85
11
 
26
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Ние заради ЕС ли живеем или заради себе си???Народ,който не може сам да кове бъдещето си е обречен!
84
6
 
12
 
! Отговори
явно говориш преди 1 месец
До 82Анонимен

от името на партия герб...защото наистина успяхте да забогатеете за сметка на държавата. но народа иска законност, ниска корупция, развитие на икономиката и повишение на заплатите ЗА ВСИЧКИ а не само за държавните служители и даскалите искаме и политици в затвора за корупция и т. н но нищо от това НЕ Е постигнато
83
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82

Не че аз съм много грамотен, все пак съм израснал в различни условия, но си личи че си фен на Баце, по правописа ти :)))
82
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До сега политик като Борисов които да знае какво иска и как да го постигне не сме имали!А това, да си политик е изкуство което не всеки може ,а тук у нас май почти никои не може!