Вече следим парите си, 80% плащат навреме и сметките си

Не теглим заеми за извънредни разходи, показва проучване
21 сеп 2020 15:20, Петя Славова
14
Вече следим парите си, 80% плащат навреме и сметките си
Снимка: БГНЕС

Четирима от пет българи плащат сметките си навреме. Това сочат данни от международно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

То показва каква е финансовата култура на хората по света през 2020 г. и как те се грижат за своя бюджет. С подобен резултат са жителите на Унгария, Тайланд, Хонконг, Австрия и Португалия. Лидери са естонците, като 95.1% от тях са посочили, че нямат забавяне при сметките. След тях са Малта и Молдова, отново с резултати над 90%. На дъното в класацията са Германия (50.4%), Италия (66.7%) и Малайзия (67.4%), предава "Монитор".

Добрите резултати у нас може да се обяснят с факта, че българинът следи зорко своите финанси. 75% от нас заявяват, че водят свой бюджет и записват всеки разход.

Още по темата

С това се нареждаме близо до страни като Русия (75.9%), Португалия (79.4%) и Хонконг (74.9%), а лидерът в класацията Тайланд е с 86.3%. Това означава, че освен да следим парите си, ние не позволяваме харчовете да надвишат доходите ни. Ако пък това се случи, то разчитаме на спестявания и не взимаме пари назаем. Над 80% от нас постъпват така, докато други около 33% взимат пари от близки и приятели. Резултатът е подобен при жителите на Тайланд, Южна Корея, Колумбия и Молдова.

Положителна тенденция е, че по-голямата част от българите, или 78.2%, посочват, че спестяват активно. За сравнение, в Колумбия, Русия и Италия този процент се движи между 36-42%. Оказва се, че най-много спестяват потребителите в Индонезия – 99.7% от респондентите казват, че си заделят бели пари за черни дни. След тях са Полша (98.2%), Южна Корея (96.4%), Тайланд (92.6%) и Малта (92%). 41% от българите имат спестявания, с които могат да живеят още между месец и половин година.

Една трета от нас ще издържат седмица дори по-малко със заделените средства. Едва 10.3% пък са с пари, които ще стигнат за над 6 месеца издръжка. За сравнение в Черна гора, Грузия и Молдова половината от анкетираните са посочили, че влоговете им ще стигнат за не повече от седмица. От друга страна, в Хонконг, Южна Корея и Австрия между 6-12% от гражданите са с недостатъчно икономии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: заемисметкиразходиOECD
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
За първи път в историята, Русия има по-висок жизнен стандарт от нас. Средната им заплата е по-висока със 100 Евро, а бензинът и газта са два пъти по-евтини, храните са с 10 % по-евтини. На ви ЕС и НАТО.
7
2
 
5
 
! Отговори
Какво преди 3 години
заглавие на статия, мега махленска реч, по ве не виждам смисъл да чета.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSСамо дето статията друго казва.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С това се нареждаме близо до страни като Русия (75.9%), Португалия (79.4%) и Хонконг (74.9%"Значи, ние с 80% се нареждаме "близо" до Русия, посочена на първо място като близост, нищо, че Португалия е на практика на нашето ниво, а бля*ките изостават с над 4% от нас?Друго, руските ***, четете ли колко процента в България спестяват пари в сравнимо с Блатная? Четете, четете.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А *** как бе пенсионерите са от най-спестовните, особено с 50-те лева с които им се "вдигна" жизнения стандарт направо се чудят в кой буркан да ги спестят.
3
4
 
13
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Плащайте навреме за да се развива икономиката ни. Важното е, сметките да се плащат навреме, за да може да се събират нужните данъци, акцизи и т.н. косвени данъци, защото косвените данъци са основата на приходите в бюджета ни. Да има повече пари за усвояване.
2
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите приходи са около 5 хиляди на месец. Нямам нито един лев спестен. Няма и да имам! Никога няма да си внеса парите в банка. Скоро ще видите за каква инфлация ще има. Банкнотите от 200лв вече са напечатани.
1
25
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Българинът винаги отлага за последно и никога не обича да си плаща ... за нищо !