27% с просрочени сметки, трудът у нас само €6 на час

В Дания се плащат средно по €44,7, в Люксембург - €41,6
240
27% с просрочени сметки, трудът у нас само €6 на час
Снимка: Pixabay

Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки - за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на Евростат.

Още по темата

По-зле от нас са само в Гърция, където всеки трети има просрочени битови сметки, допълва "Труд".

На трето място в класацията е Хърватия, където 14,8% от хората са забавили плащането на някоя от комуналните услуги. Топ пет се допълва от Румъния с 13,7% и Словения с 11,2%.

Най-съвестни при плащането на битовите сметки са в Чехия, Швеция и Австрия, където хората с просрочени фактури имат дял съответно от 1,8%, 2,3% и 2,4%.

Възможността на хората да плащат битовите си сметки е един от използваните от Евростат критерии за оценка на бедността в дадена страна. Защото е важен не само размерът на доходите в дадена страна, но и дали те са достатъчни за покриването на основни разходи. В България обаче не само доходите са ниски, а и плащането на сметките е проблем за голяма част от населението.

Разходите на фирмите за труд в България са средно 6 евро на час, като тук влизат не само заплатите, а и всички дължими данъци и осигуровки, показват данните на Евростат. Разходите на бизнеса за труд в България са най-ниските в ЕС. Най-близо до нас е Румъния, където един час струва средно 7,7 евро. Има само още три страни от ЕС, в които разходите за труд са под 10 евро на час. Това са Литва (9,4 евро), Латвия и Унгария (по 9,9 евро).

Най-скъп е трудът в Дания, където един час струва 44,7 евро. На второ място е Люксембург, където разходите за един час работа са 41,6 евро, а на трето е Белгия с 40,5 евро. На следващите четири места са страни с много близки разходи за труд - Франция (36,6 евро), Холандия (36,4 евро), Швеция (36,3 евро) и Германия (35,6 евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков - сред 30те най-развити икономики в света, и всеки се отоплява, може да изплати нов апартамент и нова кола, два пъти на почивка, истинска храна. Американско робство - икономика нула, магазини пълни само вносно, 250 л пенсия, равна на 25лв покупки от соцът. Палмова мас и подсладители. СТУДУВАНЕ. 12% ходят на почивка, 2% имат над 5000 лева в банка, 8% средно 150 лева в банка - и до 1000 лв. Масова пpоституция, и нито един патриотичен филм, порно в главите на децата, нула бъдеще.
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то еднакво бе.При ТОДОР ЖИВКОВ $3 долара работеха хоратаПри Бойко цар Методиев Слънце Борисов Тиквата Тулупов 6 евро хората скачат от "щастие"
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 157Пич, ти май не си следиш сам примера: ние говорим за това колко пари получава тоя човек на тая позиция. Вече сам каза, че не се навиват на толкова, дори и да предлагат толкова, тъй че ... за какво говориш. А дали самоковци са мързеливи: ако живееш на 50 километра от София и си съгласен да работиш за 480 лева и според мен си мързелив.
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнапротив това е факт-за начинаещ инженер в "самел"еоод предлагат заплата равна на минималната.да не говорим за редовите работници.и това е от години,а пък директорът разправя наляво и надясно,че самоковци били мързеливи...
132
4
 
6
 
! Отговори
От немско преди 3 години
Не ми дреме за Бегето. Много ми е добре в немско.
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткаЕй сега инженерите" от форума, дето по цял ден реват колко е зле в България, ще си оправят положението.А, не, няма, забравих, че това са някакви неквалифицирани или нискоквалифицирани лу*ъри.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152"в "самел"еоод предлагат такава заплата за инженер,а не че някой работи за нея."Пич, ако им трябва инженер трябва да предлагат така, че някой да дойде да работи. Нещо примера ти издиша.
129
10
 
1
 
! Отговори
Батка преди 3 години
До избирателстатията е пълна тъпотия. намери ми инжинер не за 6 ами за 16 евро/час и веднага го взимаме. чистачката ни работи за 100 лв/час - чисти 3 пъти месечно по 2 часа и взима 800 лв чисти
128
0
 
13
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА НЕЧОВЕШКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЧОВЕШКИ ТРУД И НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА САМОКОВЦИ В ХОТЕЛИТЕ НА БОРОВЕЦ.ТАМ АКО НЯКОЙ ВЗЕМЕ 700 ЛВ.ЗАПЛАТА ВИКА УРА.И ЗАТОВА САМОКОВ СЕ ОПРАЗНИ И ОСТАНАХА САМО РОМИТЕ КАТО РАБОТНА РЪКА.НО МАЛКОТО НАЕТИ РОМИ В БОРОВЕЦ ПОЧТИ НЕ РАБОТЯТ,А САМО СЕ СКАТАВАТ И ПОСТЯОННО СА В БОЛНИЧНИ И НАКРАЯ МАЛКОТО БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ВЪРШАТ И ТЯХНАТА РАБОТА.
127
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне 75% т работещите взимат под тези 6 евро! Стига глупсоти! ГЕРБ от 5 гоини се мъчи, да каже на черното бяло. Безработицата е ниска, зашото всеки отива в чужбина.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименв "самел"еоод предлагат такава заплата за инженер,а не че някой работи за нея.да не говорим,че работниците там в това предприятие в самоков биват експлоатирани за 473 лв.
125
3
 
4
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Това не са хора бе,това са животни!!!Как е възможно,кажете ми,как е възможно да взимаш цели 6 евро на час надница и да не си платиш тока,водата топлото,което получаваш от тръбите,които не щеш по стените си...?!Това не са хора...
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмист Дания600 крони на час? Програмисти на тази заплата няма. Трябва да си едно-две нива нагора.450 крони на зас е лимита. И хич не е малко.
123
0
 
17
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
ЕТО КАКВО КАЗВА ДИРЕКТОРЪТ(АПРОПО ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД САМОКОВ) НА "САМЕЛ" ЕООД НА САМОКОВЦИ С ИНЖЕНЕРНИ СПЕЦИАЛНОСТИ,КОИТО ОТКАЗВАТ ДА РАБОТЯТ ЗА 473 ЛВ.-АМИ ТЕ СА МЪРЗЕЛИВИ И ЗАТОВА НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ.СЛЕД КОЕТО ОТИШЪЛ ДА ТЪРСИ РАБОТНИЦИ В БЮРОТО ПО ТРУДА В САМОКОВ,А ОТТАМ МУ ПРЕДЛОЖИЛИ НЯКОЛКО ТУМБИ РОМИ ОТ МАХАЛАТА...НА КОЕТО РОМИТЕ МУ ОТГОВОРИЛИ-ЗА ТОЛКО МАЛКО ПАРИ НЕКА БЪЛГАРИТЕ ДА ВИ РАБОТЯТ!
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 147/самелЗащо един инженер не си намери работа в София, където би било абсурдно да получава 610 лева на месец? Самоков е съвсем близо до София.
121
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Да се върнем към темата: в България закъсняването за плащането на сметки се дължи на липсата на финансова дисциплина у населението (предпочитане на отложни разходи като кафета, бира, смартфони, бяла и черна техника, кола и пр и пр пред въпросните сметки), сравнително физическия начин на разплащане (много малко хора плащат сметки с упълномощено теглене), което, като се има предвид, че сме на Балканите, означава винаги изпуснати срокове, плюс сравнително малки санкции за пропуснати срокове.
120
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българските работодатели са много интересни като разсъждения...ще ви дам следния пример:в самоков има едно предприятие,което се казва "самел" еоод.та неговия главен директор(почетен гражданин на град самоков)дава заплата 610 лв. с удръжките чисто работниците получават 473 лв.като се има предвид,че за труд в това предприятие се изискват инженерни способности.кажете ми как се гледа семейство с 473 лв. заплата.а ,директорът на самел казва:самоковци са мързеливи и не искат да работят за 473 лв.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А моята работи в Чистота на терен за 12К
118
1
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Ми не знам но брат ми дето работи в Англия там социалната помощ е 900 лири на месец!
117
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена ми е ейчарка на 7К.