27% с просрочени сметки, трудът у нас само €6 на час

В Дания се плащат средно по €44,7, в Люксембург - €41,6
240
27% с просрочени сметки, трудът у нас само €6 на час
Снимка: Pixabay

Българите са сред жителите на ЕС, които имат най-големи проблеми при плащането на битови сметки - за ток, вода и парно. 27,6% от хората в страната имат просрочени задължения за комунални услуги, като по този показател сме на второ място в ЕС, показват данни на Евростат.

Още по темата

По-зле от нас са само в Гърция, където всеки трети има просрочени битови сметки, допълва "Труд".

На трето място в класацията е Хърватия, където 14,8% от хората са забавили плащането на някоя от комуналните услуги. Топ пет се допълва от Румъния с 13,7% и Словения с 11,2%.

Най-съвестни при плащането на битовите сметки са в Чехия, Швеция и Австрия, където хората с просрочени фактури имат дял съответно от 1,8%, 2,3% и 2,4%.

Възможността на хората да плащат битовите си сметки е един от използваните от Евростат критерии за оценка на бедността в дадена страна. Защото е важен не само размерът на доходите в дадена страна, но и дали те са достатъчни за покриването на основни разходи. В България обаче не само доходите са ниски, а и плащането на сметките е проблем за голяма част от населението.

Разходите на фирмите за труд в България са средно 6 евро на час, като тук влизат не само заплатите, а и всички дължими данъци и осигуровки, показват данните на Евростат. Разходите на бизнеса за труд в България са най-ниските в ЕС. Най-близо до нас е Румъния, където един час струва средно 7,7 евро. Има само още три страни от ЕС, в които разходите за труд са под 10 евро на час. Това са Литва (9,4 евро), Латвия и Унгария (по 9,9 евро).

Най-скъп е трудът в Дания, където един час струва 44,7 евро. На второ място е Люксембург, където разходите за един час работа са 41,6 евро, а на трето е Белгия с 40,5 евро. На следващите четири места са страни с много близки разходи за труд - Франция (36,6 евро), Холандия (36,4 евро), Швеция (36,3 евро) и Германия (35,6 евро).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
8
 
! Отговори
Швеция преди 3 години
Тук в Швеция соцаила почва от 2400 евро.
115
0
 
11
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи няма какво да се лъжем, БЪлгария е гетото на европеиския съюз! Тука имаме мутри като бойко борисов илигарси като ахмед доган и някви други дето се водят народ! Народа работи дори за по малко то 6 евро на час а някои държавни служители и ректори в университети вземат по над 20000 - 40000лв на месец и после излиза, че средната работна залпата била 1390лв!
114
1
 
2
 
! Отговори
Програмист Дания преди 3 години
95 хил датски крони бруто.
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още малко и предполагам, че бедните и отрудени хора ще изкарват по 30-40 евро на час минавайки на гости на мастити и оядени кореми с бръснати глави ограбвали народ и държава десет години
112
0
 
9
 
! Отговори
д преди 3 години
Коло хора в България работят за 6 евро на час?
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтанчевЪъъъ ... кво?
110
4
 
8
 
! Отговори
Гейтс преди 3 години
Добре че бяха американците да ви направят интернет че да имате някаква работа. Ако чакахте на руснаците щяхте само да сглобявате и разглобявате Москвичи до пенсия!
109
1
 
5
 
! Отговори
бивш преди 3 години
поздрави от Дoйчлanд , бъдете живи и здрави :)
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтанчевЗащо програмистите да са "предали България"? Какво значи това?
107
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 107Тук дори не става дума за най-високо платените професии. Един шофьор с категория Ц колко взема. Шофьор на автобус в градски транспорт? Офис служител? Монтажник? Вече хората с нормални професии живеят нормално.
106
6
 
3
 
! Отговори
Станчев преди 3 години
Не можем да се сърдим че програмистите предадоха България като последни дупедавци защото първите предатели бяха тези от службите, Политбюро и Министерския съвет.
105
2
 
5
 
! Отговори
до 121 преди 3 години
Я кажи, драги ми смехурко, чистачката в Норвегия какъв PLI има и аз ще ти кажа какъв имам аз. 8 пъти по-голям. Друго има ли да кажеш? Айде стига сте се залъгвали кой какво и що взимал в ЕС. В Берлин средната заплата е 36к евро годишно НЕТ. Демек програмист на средно ниво в София ги взима тия пари. Викаш сигурно чистачките в Германия взимат над средна заплата? Айде стига празни приказки.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хахаха"Мутрягите не спят - вече почват да се оглеждат да рейдърнат ИТ фирми - за сега се точат само на българските"Ако барнат чуждите компании, ще стане сташно ... за тях.Недин скандал и 15 процента от БВП-то на държавата ще с замине.
103
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм на 8К от Linkedin работа.
102
11
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 3 години
Не само програмистите са добре платени. Жена ми се занимава с дигитален маркетинг в немска компания и взима доста прилична (много над прага) заплата. Аз самият съм програмист и съм в пъти над прага, от както се помня. Около нас хората са лекари, зъболекари, архитекти (нови жилища в полите на Витоша)- квалифицирани изучени хора. По стандарта им на живот (последен модел автомобили, например) се вижда, че са добре платени. Всеки е в различно обкръжение. Няма как сервитьор да се впише, например.
101
3
 
6
 
! Отговори
бай Тодор Правешки преди 3 години
Яжте банани!
100
5
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 3 години
Програмистите в България изкарват колкото една чистачка в Норвегия и си мислят че са големи баровци. Вярно, добри пари изкарват ама се увреждат мозъчно и затова България загива.
99
9
 
6
 
! Отговори
До 114 преди 3 години
Ти си го гризнал бе лентай, ние програмистите в момента можем да работим за всяка една държава в света понеже сме хоум офис, а когато твоята лелка Кyрнелка махне плоския данък и офшорки ще станем да видим кой ще ти плаща помощта за безработица.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...А какво е, бе, ***? Приход ли? Ти виждал ли си отчет за приходите и разходите? Знаеш ли какво са оперативни разходи? Разбираш ли изобщо нещо от счетоводство, финанси, икономика или право?
97
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.