Адаптира ли се туризмът в Европа към "новото нормално"?

Има ли бъдеще индустрията, след промените в сектора
Обновена: 27 сеп 2020 12:21 | 27 сеп 2020 11:45, Петя Славова
15
Адаптира ли се туризмът в Европа към "новото нормално"?
Снимка: БГНЕС

След една наистина трудна за туризма година, когато половината планета беше блокирана от ограничения за пътуване, които продължиха и след "отварянето" ще може ли пандемията да промени положително сектора, въпреки трудностите? Джеръми Уилкс от "Евронюз" прави анализ на ситуацията и предприетите мерки от ЕС за спасяване на най-засегнатият от пандемията отрасъл, предава БГНЕС.

Адаптиране към "новото нормално"

Намираме се в Лион, Франция, където предприемачът Ан Прост вече 20 години предлага индивидуални обиколки на историческия център и специализирани гастрономически турове на трансалпийския град. Компанията й процъфтява преди пандемията.

Сега, в тази ситуация на криза и несигурност, за Ан е въпрос на оцеляване. Всъщност та трябваше да вземе някои трудни решения: "За съжаление трябваше да уволня стажантите", обяснява тя. "Тогава успокоих клиентите, които вече ми бяха платили, че ще им възстановя сумата или че ще запазя парите, за да предлагам услугата отново по-късно. И тогава трябваше да се обадя на други клиенти, за да им кажа, че все още съм тук и че веднага след като всичко ще приключи, ще предложа нова и още по-невероятна услуга ".

Ето защо Ан трябва да адаптира своя бизнес модел към "новото нормално". "Успокоих хората и им обясних, че са в безопасност на открито“, казва предприемачът. "Водя ги на места, които не са претъпкани и в малки групи. Дори това да означава по-малко клиенти. Но имам цял екип от водачи, които работят за мен и ние се адаптираме. Всичко е свързано с адаптация и успокоение."

Френският тупорепатор работи основно с чуждестранни клиенти. Ограниченията, наложени върху пътуванията, очевидно са оказали влияние върху бизнеса й: "В началото беше много сложно, но чуждестранните студенти, които идват от всички краища на света най-накрая успяха да се върнат в Лион, където учат", казва тя. "Дори за компаниите не беше лесно, защото на много отказаха визи. Но имам някои резерви в ход, така че оставам много позитивна".

Какво прави ЕС за сектора

Туристическият сектор, който представлява 10% от БВП на Европейския съюз, страда. От февруари до юни има спад от 75%.

За да спести милиони работни места, Европейската комисия облекчи правилата за държавна помощ. Чрез своите програми и фондове се използва финансова мощ, за да осигури на бизнеса необходимата ликвидност.

В дългосрочен план Брюксел планира да използва фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, за да направи туризма по-устойчив.

Още по темата

Експертите от туристическата индустрия също приветстваха инициативата на Комисията за въвеждане на общи критерии за определяне кога държавите-членки трябва да наложат ограничения. "Ако хората трябва да пътуват отново, от съществено значение е европейските държави да се координират, когато налагат ограничения", каза Еманюел Муние, генерален секретар на "Eu Travel Tech". "Например, те трябва да използват общи критерии, за да определят рисковите области. Това е, което предлага Комисията и ние сме доволни."

Бъдещето на индустрията

Ако секторът вече е трябвало да се адаптира към “новото нормално”, със сигурност промените все още не са приключили. "След тази криза мисля, че хората ще искат да знаят повече при избора на опции за пътуване", казва Муние. "Не само кое е най-доброто предложение, но и това, което е най-устойчивият вариант. Туроператорите ще трябва да бъдат по-прозрачни и дигитализацията ще играе по-подходяща роля, правейки пътуването по-лесно и по-евтино, но и по-безопасно и чисто ".

Ключови точки

Европейската комисия въведе поредица от мерки за подпомагане на сектора на пътуванията и туризма по време на кризата, причинена от пандемията на коронавируса.

През май се прие пакет от общи инициативи и критерии за туризъм и транспорт. Този пакет има за цел да помогне на държавите-членки да премахнат ограниченията за пътуване в рамките на ЕС и да позволи на туристическия бизнес да отвори отново след месеци на блокиране, като същевременно спазва необходимите здравни предпазни мерки.

 Специален уебсайт и приложение REOPEN EU с интерактивна карта стартираха през юни, за да предоставят на туристите и пътниците подходяща информация за безопасното пътуване в ЕС.

Комисията също така е предприела стъпки за осигуряване на ликвидност за туристическия бизнес, особено за МСП, благодарение на гъвкавостта, предоставена от правилата за държавната помощ и финансирането от ЕС:

Осигуряване на незабавна ликвидност на компании, засегнати от кризата, чрез Инициативата за реагиране на коронавирус в отговор на споделено управление с държавите-членки.

 Чрез осигуряване на до 8 милиарда евро финансиране за 100 000 малки предприятия, засегнати от кризата, чрез Европейския инвестиционен фонд.

За да подпомогне заетостта, програмата SURE помага на държавите-членки да покрият разходите за национални програми за непълно работно време и подобни мерки, които позволяват на компаниите да запазят работните си места. Комисията също така подкрепя партньорствата между службите по заетостта, социалните партньори и бизнеса, за да улесни преквалификацията, особено за сезонните работници.

 През юли Европейският съвет постигна споразумение относно плана за възстановяване и бюджета на ЕС за периода 2021-2027. Той упълномощава Комисията да заема до 750 милиарда евро на финансовите пазари, докато 672,5 милиарда евро са предвидени за „Механизъм за възстановяване и устойчивост“.


15
Още от ЕС
Германски вирусолог се обяви против повторна карантина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Туризмът не е точно жертва. И не случайно е най-пострадалият сектор.
Туризмът е разпространителят на Ковид. Затварянето на границите за Ковид е същото като затварянето на границите за туризма.
Икономиките са спаднали с около 10%, колкото и туризма. Ако вместо с туризъм, хората се занимаваха с друго не само нямаше да има ковид, но и нямаше да има спад, т.е. дори икономически е по-изгодно да няма туризъм, не само по здравословни причини.
11
1
 
10
 
! Отговори
Ccc преди 3 седмици
Новото “нормално” не е нормално и никога няма да бъде! И колкото и да ни го насаждате тоя цирк ще рухне в най-скоро време и то с гръм и трясък!
10
0
 
14
 
! Отговори
Pen преди 3 седмици
Айде стига сте пробутвали това "ново нормално" ! Утре и концлагери ако отворят пак ще ги пробутвате за "ново нормално".
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен

Трепай социалистите. Точно Франция е социалистическа страна с хиляди ограничения на бизнеса, а после се чудят защо са зле и дишат прахта на Германия или UK хаха.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А комунизма виновен ли е, или само левичарството? Питам само, да знам кои да тепам.
7
0
 
11
 
! Отговори
Булшит преди 3 седмици
Новото е ненормално.
6
1
 
2
 
! Отговори
Десничар преди 3 седмици
Долу левичарството!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спокойно, не се страхувай от миграните, те заобикалят България, а за Германия не се грижете, никой не ви е искал грижите. Оправете мизерията в България, така че мигрантите да напират за България, а не да бягат от нея, а Германия да прави каквото си иска с мигрантите.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страни като Италия, Франция или Португалия се превърнаха в обслужващ персонал на богатите северни народи. И за това е виновен мързела, корупцията и левичарството им. Стават все по-неконкурентноспособни и се деиндустриализират, а зелената сделка окончателно ще ги превърне в по-голяма Гърция. Само чакат с отворена шепичка туристи да им подхвърлят някой грош. Не е справедливо Германия да им плаща борчовете и затова Великобритания придвидливо напусна ЕС (другаре дайте да дадем).
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормалното винаги е било само едно, няма ново нормално. Всички нови нормалности са евpo-хомосексуални извращения, евроатлантически ценности
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1 то това и е целта да се срине люлката на цивилизацията и да я напълнят с мигранти, Меркел и Макрон работят по въпроса!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европа много разчита на туризма и сега ще се разпадне икономиката й. Тя е музей със затворени врати