Защо поставиха страната ни сред 5-те най-застрашени от коронавирус?

Броят на новозаразени не расте, но растат смъртните случаи
27 сеп 2020 15:28, Петя Славова
38
Защо поставиха страната ни сред 5-те най-застрашени от коронавирус?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на броя на потвърдените заразени случаи – почти навсякъде – повече от месец, на някои места това нарастване е в значителна степен, а на други по-малко.

На този фон България изглежда като че ли броят на новите случаи не нараства въобще, но причината, поради която Европейският център за контрол на болестите постави България сред 5-те страни, които са обект на загриженост, фактът, че въпреки броят на потвърдените случаи не расте, броят на смъртните случаи почти не е спирал да нараства. Това заяви пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

Още по темата

Той посочи, че за разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите расте стръмно, те имат много бавно нарастване на броя на смъртните случаи:

"Този контраст е по-няколко причини – едната от тях е, че в Западна Европа се справят много по-добре с лечението на тежкоболните хора. От друга страна профилът на новозаразените там е много по-млад – средната възраст е много по-ниска, докато при нас това не е така".

Според него е вероятно в България в по-малка степен реално се откриват заразените случаи и „може би изпускаме много заразени – най-добрият индикатор е броят на смъртните случаи“.

А тъй като в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, вероятно и заради това смъртността там е по-ниска.

"При нас на повърхността видимо изглежда, че няма нарастване на случаите, на фона на нарастващите смъртните случаи, дълбоко се съмнявам, че броят на инфекциите не нараства", коментира експертът.

И допълни, че в България вероятно нивото на осъзнаване сред възрастните хора, че трябва да се пазят и да внимават е по-ниско: "А това има голямо значение".

"Ако погледнете статистиката за броя на заразените, в Европа ще видите, че навсякъде те нарастват много – примерно Франция и Испания, очевидно е, че имаме една втора вълна – на някои места тя е по-висока от първата", посочи още д-р Марков.

Той изтъкна още, че това, което се вижда от динамиката на разпространение на вируса от пролетта, през лятото и досега, показа, че вирусът не се влияе чак толкова много от климатичните и температурните промени и ние нямахме голямо намаляване на разпространението заради лятото:

"Напротив – повечето от страните, които бяха наложили строги мерки за затваряне, които на повечето места отпаднаха в средата май – около месец по-късно вече видяхме нарастване – в средата на лятото. И това показва, че причината за това нарастване е спирането на строгите мерки за ограничаване на разпространението на вируса. И това не е учудващо, това бе очаквано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смъртността в БГ винаги е била по-висока в сравнение със запада. Познайте защо! Индиянска корумпирана държава. Колко много апели и зов за помощ за събиране на стотици хиляди левове за лечение в чужбина сме прочели! И колко стотици хиляди левове отидоха за палати с вътрешни асансьори..
10
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Защото сте големи тарикатчета и не щете да спазвате елементарни хигиенни изисквания. Защото за вас е срамно да носите маски. Хем ви е яд, че ви карат да спазвате правилата, хем ви е яд, че ви пишат в черни списъци заради неспазване. И все Борисов ви е виновен.
9
12
 
11
 
! Отговори
Карантина преди 3 години
Защото никой не вярва на никакви статистики и доклади предоставени от управляващите в тикволандия, нито икономически, нито политически, нито здравни. А телевизионният щаб беше някакъв абсурд и гротеска.
8
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали не е опасен ковид-19 според Мангъров?Защо се правят класации, ако ще е нещо безобидно ?
7
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе,нали Боко каза,че най-добре се справяме в кризата.Аааа,забравих,че той си живее в неговата си паралелна реалност.
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк. България е представена като страна с най - нисък риск от заразяване с коронавирус! Ние всякаш сме мазохисти и обичаме да се самобичуваме. Жалко.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 32та броя са може би и такива с инсулт, дето и без короната вървят към края.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалява броя на интензивно болните, нуждаещи се от грижи, само 32 броя.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само *** вярват, че става дума за страх.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно в Европа отчитат пълната неспособност на мутрите да се справят с епидемията, както и целта на мутрите - да осигурят достатъчно легла в болниците, а не да ограничат епидемията.
1
21
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
Не ме интересува кой какво казал. Въобще не им вярвам. Само искам да махат мерките и да оставят хората на мира. Който го е страх да се пази.