Папата отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ

Папа Франциск отказал заради периода на избори
Обновена: 1 окт 2020 10:01 | 1 окт 2020 10:00, Ния Христова
27
Папата отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ
Снимка: БГНЕС
Папа Франциск отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде Ройтерс.
 
Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпейо, а причината за това е, че избягва да се среща с политици преди избори, отбелязва БТА.
 
"Да, той поиска. Но папата вече ясно е заявявал, че политически фигури не се приемат в период на избори. Това е причината", посочи Паролин.
 
Помпейо вчера пристигна в Рим и за днес е предвидена среща с официални представители на Светия престол.
 
Съобщението за отказаната аудиенция дойде след като държавният секретар на САЩ обвини Католическата църква за споразумение с Китай за назначаването на епископи в Китай, посочват от Ройтерс.
 
Двугодишното споразумение позволява на папата да има думата при назначаването на епископи в Китай. То изтича следващия месец и се очакна да бъде подновено. Представители на Светия престол признават, че споразумението не е перфектно, но смятат за стъпка напред.
 
На конференция в сряда, която е организирана от посолството на САЩ при Светия престол, американският държавен секретар заяви, че Китай е най-лошата държава в света по отношение на преследването на религиозни малцинства. Той не спомена изрично споразумението на Светия престол с Пекин, но обвини Китайската комунистическа партия, че работи денонощно, за да потъпква свободата, особено религиозната.
 
Паролин и Галахър определиха публичните критики на Помпейо като "изненада", дошла точно преди планираното посещение. "Обикновено, когато се подготвят тези визити между представители на високо равнище, се водят преговори за темите, по които ще се разговаря конфиденциално. Това е едно от правилата на дипломацията", заяви Галахър.
 
На въпроса дали критиките на Помпейо към споразумението на Ватикана с Китай са с цел политическа употреба в САЩ, кардинал Пиетро Паролин заяви: "Някои го интерпретираха по този начин."
 
Твърдолинейният подход към Китай е основен момент в предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп преди изборите на 3 ноември. Тръмп също така се свързва с консервативни протестантски и католически движения, много от които са критични към папа Франциск, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наместника на Сатаната (папата) фалира и се е насрал от страх.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради обичта си към всичко американско, ББ като нищо може да ни остави без газ от Турция. Ама допреди 3-4 дни имаше протести, през март парламентарни избори и Бацето ще не ще трябва да се свива като малко коте в ъгъла и да обира гръмотевиците на "Тромпета". Дали пък не иска да откупи Турския поток със заявка на още 8 изтребители банкянският пожарникар? Не е лесно да даваш задните си части на две страни..И няма с кого да се оправдаеш - газът Турция го откупува от рашъните на турския чернобряг.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая уродлива корумпирана институция с някав изкуфял некролог начело, потънали във финансови машинации, педофилия и какви ли не други престъпнелия, трябва да се затвори и разпадне. Защо никой никога не разследва това котило и мека на престъпността? Много важно че бил отказал да се срещне с г-н Помпео
18
2
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Понеже в Латинска Америка са им сърбали попарата, Папата не се поддава на натиск. Досега не е пригласял на нито една санкция. Героичен човек. Него наистина могат да отровят.
17
1
 
1
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Папата да се обърне към колегата католикос Карекин II Нерсисян. Заради събитията в Карабах може да се наложи да почака по-дълго.
16
2
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Папата е голям мъж и патриот !! Истински аржентински борец за свобода,справедливост и равноправие!!!
15
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Йезуитите превзеха Католически Рим и папската институция още 1954г със отравянето на папа Пий 12-ти. ЙП2 беше също йезуит. Рацингер опита да нормализира католицизма и беше изгонен. Сегашния е свещеник от Синагогата на Сатаната.
14
5
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Hия, кой е този ПомПейо? Да не е някой наследник на Пейо Яворов?! Или може би си имала предвид Майк Помпео, но просто не си знаела как се пише името му? А що се отнася до него, явно много сериозна причина е имал да ходи в Италия, напускайки дори замалко работното си място в Израел.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПАПА ФРАНЦИСК СЕ СРЕЩА САМО С КОМУНИСТИЧЕСКИ АГЕНТИ
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помпео не е милиционер от КГБ като Кирил, нормално е папата да не иска среща.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв папа е това? Внедрен от глобалистите да плещи глупости и да вика: "бежанци, елате в Европата". Не в родната му Аржентина, а в Европата. На чужд гръб и сто тояги са малко. Толкова се вживя в ролята си, че им целуваше краката. Последния нормален папа беше Йоан Павел II, от тогава силите на злото превзеха папството.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако става въпрос за Китай, аржентинския комунист ще им целува краката.
9
4
 
10
 
! Отговори
ами преди 3 години
Този папа ми краката на мигранти и ги целува!Без коментар,защото ще ме изтрият!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа, ще се срещне с Борисов, когато той стане следващия папа.
7
16
 
13
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Този папа е най- свестният и обективен Човек досега. Скромен. Не е грандоман. Правилно е отношението му към Китай.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е първият папа от америките. И не ще даже да вижда црушника Помпео, знае ги какво представляват.
5
6
 
11
 
! Отговори
що бе,Помпейо преди 3 години
Ми занесете малко демокрация на Китай,дето "потъпкват свободата"!Ама нещо не ви стиска,а!?
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата простотия беше в Бг.Срам ме е че има такъв папа,честно.Следващият трябва да му отмени всички решения!
3
8
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Майк християнин ли е ? Такова подмазване на юдеите, че и папата не ги ще
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя папа дали ще подаде скоро оставка?За 8 г сътвори поне 8 големи глупости!