Брюксел с призив боевете в Нагорни Карабах да спрат

ЕС призова Баку и Ереван да започнат преговори
2 окт 2020 14:02, Петя Славова
11
Брюксел с призив боевете в Нагорни Карабах да спрат
Снимка: БГНЕС

Участниците в срещата на върха на ЕС определиха като неприемливи загубата на човешки живот и последиците за мирните жители от конфликта в Нагорни Карабах. Брюксел призова Баку и Ереван да започнат преговори, съобщи "Дойче веле".

Азербайджан и Армения трябва да започнат преговори без предварителни условия, смятат държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС. Загубата на човешки живот и последиците от конфликта за цивилното население са неприемливи, се казва в приетата позиция.

Още по темата

Брюксел отделя особено внимание на недопускането на външна намеса в ситуацията.

На 27 септември по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах започна мащабна военна операция, вследствие на което и в Армения, и в Азербайджан беше обявено военно положение. Двете държави се обвиняват взаимно, че в армиите им има чуждестранни наемници.

Външнополитическите експерти се опасяват от евентуално въвличане на Турция и Русия в конфликта.

Армения и Русия са част от Организацията на Договора за колективна сигурност, а Турция открито изразява своята подкрепа спрямо Азербайджан.

Междувременно от арменското външно министерство беше направено заявление, че Ереван е готов да работи с Минската група на ОССЕ за възстановяване на режима на прекратяване на огъня в региона.

В документа се посочва, че Армения продължава да бъде привърженик на мирното урегулиране на конфликта.

"Ние ще продължим да се противопоставяме решително на агресията срещу Нагорни Карабах, като едновременно с това имаме готовност да работим със съпредседателите на Минската група на ОССЕ за възстановяването на режима за прекратяване на огъня", се казва в заявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖНА ДА СТОЙ ТВЪРДО НА СТРАНАТА НА АЗЕРБАЙДЖАН АРМЕНИЯ Е НАХЛУЛА В ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯТАКА БИ ТРЯБВАЛО И ТУРЦИЯ ДА НАХЛУЕ У НАС--90% А И ПОВЕЧЕ ОКОЛО ЕЛХОВО И МАДАН СА ТУРЦИ ТОГАВА НИЕ ТРЯБВА ДА ЗАВЗЕМЕМ ЗЕМИТЕ ДО НИШ ПЪРВИ САЩ ДАДОХА ТОЗИ ГРОЗЕН ПРИМЕР С КОСОВО -РУСИЯ ГО ПОВТОРИ С КРИМ
5
0
 
1
 
! Отговори
шоп преди 3 години
Тия па. *** кво се месите на хората у работата?
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 2 септември 1991 г., след референдум, Нагорни Карабах обяви своята независимост. Какво не им е ясно на азерите?! Нагорни Карабах исторически винаги си е бил населен с арменци. Това, че и там приложиха правилото "разделяй и владей", не променя този факт. Тука пак имат пръст англичаните, които разделиха арменския Нагорни Карабах между тогавашните Армения и Азербайджан, което после остана и заради това са конфликтите.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция се взе много насериозно и на практика се бърка във вътрешните работи на всичките си съседи. Търция воюва с Сирия, воюва с Ирак, пъне мускули пред Гърция, окупира част от Кипър, сега воюва и с Армения . Остават Груция, Иран и България и картинката ще е пълна, макар че и в България нареждат на Борисов какво да прави.
2
2
 
0
 
! Отговори
Гогоолу преди 3 години
Вай алах сакън - изскимтял ам - гъл .!.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва муджахедините да се изтеглят пак към Турция, от където влязоха.