ЕП обсъжда какво е състоянието на правовата държава у нас

Това показва дневният ред на сесията
5 окт 2020 09:38, Петя Славова
102
ЕП обсъжда какво е състоянието на правовата държава у нас
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент ще обсъди тази вечер на заседанието си в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Това показва дневният ред на сесията, предава БТА.

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от COVID-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси.

В четвъртък евродепутатите ще гласуват предложение за резолюция за България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).

В черновата на резолюцията се посочва, че документът разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна. Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите "за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация" у нас. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

В сряда се очаква ЕП да потвърди промените в състава на Европейската комисия след оттеглянето на еврокомисаря Фил Хоган (Ирландия). Предвижда се зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис да поеме и въпросите на търговията, а досегашният зам.-председател на ЕК Марейд Макгинес (Ирландия) да бъде назначена за еврокомисар по финансовите услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: ЕСЕПправова държава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
3
 
! Отговори
Майора преди 3 години
До 62 Благодаря, подобно.Господ ни е дарил с толкова кратък живот, заслужава ли си да го изживеем в лоното на омразата и ненависта!
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64Лиосват доказателства, че сме способни на нещо по-добро.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Никкви коли не се продават в България от ЕС. Има един маркет за втора ръка, но той е НИЩО. Този път няма да дават препоръки, а ще режат бюджети.
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаЧе тя Иванчев не беше ли мнооого преди Гешев? Впрочем, дори и сега, тя може да съди държавата, заради цялото фиаско дето я разкарваха окована във вериги. Аз дори не знаех, че имаме такива неща в България. Живеем в страна, в която хората се оковават във вериги...
57
3
 
9
 
! Отговори
Контраадмирала преди 3 години
мейорче, ако смяташ, че тиквата е най-доброто, на което сме способни, всичките си образования можеш да ги навиеш на фуния и да си ги завреш отзад - само си си изгубил времето, за нищо не ставаш
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас...
55
2
 
3
 
! Отговори
До майора преди 3 години
Възможно е, макар да не ти личи по правописа. Доста запетайки си изпуснал. Да си жив и здрав иначе.
54
4
 
4
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Аз съм с две така че и по стар поне с 12 и смятам че доста съм чул видял и патил.Уважавам на всеки мнението!
53
1
 
6
 
! Отговори
53 до майора преди 3 години
На 52 години съм, с висше юридическо образование, Софийски университет. Но щом казваш, че не съм...
52
5
 
10
 
! Отговори
Адмирала преди 3 години
мейорче, след катурването на тиквата ще ти късам пагоните и ще те накарам да си ги изядеш
51
10
 
5
 
! Отговори
Майора преди 3 години
До 53 С хора които не разбират не се занимавам.Нито са ми на годините образованието и интелекта , и след като не знаят какво да правят и водят по акъла на празнодумци не коментирам!Иако такива като теб ще управляват , тежко и на майка България!
50
5
 
15
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
ако се докаже, разбира се след падането на властта, че Геша пряко е участвал в подхвърлянето на доказателства срещу Иванчева, какво правим тогава, тикви? Записите с намиганията и знаците седят, не забравяйте
49
5
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
някой гербав да се похвали колко от обвиненията на Кешев са завършили с оседъни престъпници? Единствено Иванчева, която обаче не трябваше да бъде осъдена... Всичко при този е наопаки
48
2
 
10
 
! Отговори
Супер е! преди 3 години
"Ало Ваньо...?"
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС сам допусна и активно подпомогна потъпкването на всякаква правова държава у нас!Кой създаде ОПГ Гроб?Дали не беше немска фондация?Благодарим ви много за загрижеността сега!
46
3
 
11
 
! Отговори
До майора преди 3 години
Викаш да чакаме да се роди новият Левски, а дотогава да траем, защото няма достатъчно чиста личност, та да повдигне въпроса?Я марш бе!
45
3
 
11
 
! Отговори
И амин преди 3 години
Мъката на гербавата твар приключва!Евродепутатите са нарамили лопатите, дупката е изкопана, гостите са поканени, чака се отчето.Ще има погребение.
44
14
 
5
 
! Отговори
Майора преди 3 години
Срамота въпроса да се повдигне от обвинената в корупция и пране на пари Милиончева , издигната от партия довела страната до фалит и създала мутри и олигарси, и Радан чиято партия извърши мутренска приватизация и вместо 30 влязоха 3 млд. лв от нея и да говорят за морал!
43
4
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Баце ни доведе до пълно опозоряване пред света. Не по-малко отговорни от него са пригласящите му поддръжници. Пpoстотията не ви извинява, колеги гербави.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България никога не е имало, няма и няма и да има правова държава. И това е основният проблем. Друг е въпросът, че в последното десетилетие, една селска, алчна и проста мутра ни направи за смях пред света, а у нас наложи невероятно подлизурство и некомпетентност.