Лидерка на беларуската опозиция призова Франция за помощ

Страната е разтърсвана два месеца от протести
7 окт 2020 21:30, Петя Славова
51
Лидерка на беларуската опозиция призова Франция за помощ
Снимка: БГНЕС


Лидерката на беларуската опозиция призова днес Франция да помогне на нейните сънародници, подложени на политически репресии, и на медиите в страната, разтърсвана от два месеца от протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Тихановска отправи своя апел пред комисията по външни работи към Националното събрание, долната камара на френския парламент, където говори чрез видеоконферентна връзка.

Още по темата

"Помогнете на беларуския народ, помогнете му да избегне насилието и гражданския конфликт! Помогнете ни да излезем от тази криза по достоен начин, помогнете ни да организираме свободни и справедливи избори!", призова кандидатката на беларуската опозиция на президентските избори на 9 август.

Тихановска повтори своя апел за "оказване на натиск" върху Лукашенко, който бе обявен за победител на изборите от Централната избирателна комисия.

Изборните резултати обаче не бяха признати от опозицията, която започна масови протести, на които властите отговориха с репресии.

"Санкциите са много важни, но не са достатъчни", подчерта лидерката на беларуската опозиция, която след изборите отиде в съседна Литва. Тя призова списъкът с представители на беларуските власти, санкционирани от Европейския съюз заради ролята си при репресиите, да бъде разширен.

Тихановска освен това поиска помощ за "гражданското общество" в Беларус, "за хората, които излизат да демонстрират по улиците с риск за живота си". Много хора пострадаха и имат нужда от медицинска помощ, отбеляза тя и призова за "хуманитарен коридор" от Беларус към ЕС.

Лидерката на беларуската опозиция поиска също помощ за "независимите журналисти" и "политическите затворници" в бившата съветска република.

Давайки за пример Литва и Полша, Тихановска призова Франция също да приеме беларуски студенти "преследвани в своята страна, за да могат да продължат образованието си в чужбина".

"Винаги сме се възхищавали на смелостта на френския народ и на политическата му култура. Днес беларуският народ също доказва своята смелост", каза тя и благодари на Франция и на нейния президент Еманюел Макрон за "безценната помощ".

Макрон, който се срещна с Тихановска на 29 септември в Литва, обеща да помогне за посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за намиране на изход от политическата криза в Беларус, припомня Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"През втората световна французите наистина се сражават изключително гхрабро и достойно."Не знам как са били през втората световна война, но в днешно време хич ги няма. Наши селяни бяха набили и вързали френски командоси, които бяха кацнали в нива.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8През втората световна французите наистина се сражават изключително гхрабро и достойно. Иманно френската СС дивизия Шарлeман до последно защитава райхстага от болшевиките.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макарон ше прати френската жандармерия да бие простестиращите в беларус за да свикват и да са по-добре подготвени като тги бие лукашенко.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макарона кога ше го гилотинират най-накрая?
40
1
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Голяма диктатура във Беларус,опозицията се разхожда свободно из Европа,сигурно с пари на данъкоплатеца!Кой плаща на булката масрафа и дрес кода!?
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларуската Гуайдовица обикаля Европа за помощ.Ще и помогнат като на него.Какво стана с Гуайдо? След месец ще я забравят и нея.Къде ще отиде тогава?
38
2
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
От Франция щели да и пратят орда афрофранцузи на помощ .
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39 АнонименМного повече и не само в железопътния транспорт и пристанищата опустяват.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус в близко време ще мине в Руската федерация и ЧАО сороска опозиция
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само лидерката на беларуската опозиция призова Франция да помогне на нейните сънародници. Литва и Латвия понасят огромни загуби от белоруските санкции и молят евровластите за помощ. Прибалтийците ще трябва да съкратят около 2 000 служители на железопътния транспорт.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от жълтите жилетки или от макарона ще иска помощ
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая не се ли умори да проси - ту от баба мер кел, ту от полша, ту от естония ,ту от ес а сега и от франсетата - е май-май всички обещават ама се е ба ват и нищо не дават :)
32
3
 
16
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Тази готвачка като си въобрази, че става за президент, наглостта ѝ стана безгранична. Заради мераците си държавата ще погребе.
31
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ПроСоТоЩото никой не ще да ги клати, а ес събира всякаква ***.
30
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Е, и наще безродни граждани за европейско развитие ще питат ес какво да пишат в конституцията.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кво му е омето на тва?ЛИДЕРКА Георгиева? Лидерка Таганска, аааа, пъ за кфте зеа да съ фатътЛидерка КофадоцинкьовскаяХора , бели хора гинат в Кавкас, това нарежда на ренския Президент да помагал. тва даже за Белоруското ВМРО нестава, за Атака -ич, за ГЕРБ- там слова няма. Айне Шмуциг Гарбидже на Помойке
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
неее, ски я тая домакиня дето е даскалица по англе какъв английски цеди през късите зъби.Видя че Дневални се окопа в Герметия и къде къде да не й се смеят за англето оппаа ойде у Франс.И била ,млятисе наредила на президента да й се помогне???Ква е тая нескопосана ПБП, белоруска, не Белгийска и т.н.Сашо, президенто ще я спука от насилие до такава степен че тва само ще се самоизнасили
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да си много болен човек че да подкрепяш санкции към собствената си страна======Важи за всички други държави, но не и за нашата, ...благодарение на ШАЙКАТА!
26
4
 
23
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Опозицията в Беларус - типични предатели на народа си и на родината си!!!
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французите си имат собствени проблеми. Париж е почти затворен, всеки ден десетки хиляди заразени. Няма го Наполеон да дойде и да помогне. Молбата е леко закъсняла с 208 години.