Най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец в Швейцария

Работниците там ще взимат 21 евро на час
8 окт 2020 21:22, Нели Христова
60
Най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец в Швейцария
Снимка: БГНЕС

След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат предвид средно 41 часа седмично сред работниците в Женева, новата заплата възлиза на около 4086 швейцарски франка или около 3700 евро на месец, много над 2180 евро (12,1 евро на час), които получават работниците в страната с втората най-висока минимална заплата в света – Австралия, съобщава “Дойче Веле”.

Новата минимална заплата беше одобрена миналата неделя на местен референдум, където инициативата „23 франка минимално“ получи подкрепата на 58,16 % от гласувалите, въпреки факта, че през 2011 г. те бяха отказали подобно предложение. Женева всъщност е третият швейцарски кантон (от 26), който одобрява този размер на минимална заплата. Той вече е в сила в Юра и Нюшател, във френскоговорящата зона в западната част на страната, а скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино. В скоро време този въпрос ще се гласува и в Базел. За разлика от други съседни страни, Швейцария няма национална минимална заплата, валидна в цялата федерация.

Новата минимална заплата в Женева е в контраст с тази на Европейския съюз, където дори държава с висок стандарт на живот като Люксембург я определя на „само“ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира между 1 706 евро и 1539 евро, показват данни на Евростат.

От останалите страни само Испания надхвърля хиляда евро, с 1108 (цифра, подобна на 1 122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни – членки на ЕС (Финландия, Швеция и Дания) нямат национална минимална заплата.

Новата минимална заплата може да увеличи нарастващата група гранични работници – над 180 000, които живеят в гранични райони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разходите за живот са много по-ниски. Ежедневно границата бива пресичана от гражданите там, за да отидат до работните си места в Швейцария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
19
 
! Отговори
Mda преди 3 години
А стига с тоя Буда, стига тъпотии. Французи и германци ходят да работят в Швейцария заради високия стандарт вие Буда та Буда. Който и да управлява България никога не може да станем съизмерими с Швейцария. Погледнете се добре, вижте си писанията и дано се сетите каква е причината.
33
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НИЕ ПЪК СИ ПРЕИЗБРАХМЕ БУДА ВЪПРЕКИ, ЧЕ ИЗТОЧИ ДЪРЖАВАТА ИЗЦЯЛО ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ, ЧЕ И НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ВЗЕХМЕ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО!!!НАПЪЛНО СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ БЕДИТЕ!!!
32
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 3 години
Хаха викаш важното е Вуте да е зле!
31
3
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
А колко е наема там? Колко струват услугите? Какво може да се купи?То и в Зимбабве взимаха по 100-200 милиарда.Малко издиша статията
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи и тея дето събират *** взимат толкова - смятай!
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте го това , да се информират , така наречените ни " ит специалисти" , дето си мислят че с 4 до 5000 лева са световните номер 1 . А всъщност , се подиграват с тях !
28
2
 
5
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До БениНикой не ти прави сметка, ти да не мислиш че в България за да си купиш дом и да ходиш на скъпи почивки е за всеки? Но като е едно и също тук и там се питам, теб какво те държи далеч от БГ?
27
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-високата минимална заплата на любимия на народа ГЕРБ, който хората си го избират и преизбират: 300 евро! Да живее нeкадърния български народ!
26
4
 
4
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
Аве Бени къв дом ще купиш ве *** утрепан, сигурно бършеш *** и живееш под моста или в някой апартамент с 6 вишки с такива *** като теб ***, живял бил, швейцарците са един убит от капитализма народ като всички други западни народи живеещи в робството на капитала , затова имат нужда от евтина работна ръка такива като теб ***, от собствената държава пп х7баво няма
25
2
 
25
 
! Отговори
Mda до 8 преди 3 години
Каква промишленост имали в Швейцария ли?!! Сериозно??? Световен лидер във фармацевтичния бизнес, най-голямата фирма за храни в света и т. н. и т. н. Няма област в която да се занимават швейцарците и да не са еталон. Това да прибереш парите на евреите и арабите под един покрив никой друг не може да постигне.
24
2
 
7
 
! Отговори
Бени преди 3 години
До StoyanovПрост човек сте шие, който не е напускал селото си. Ясно съм написал, че живеем нормално с тези пари, това ми беше началната заплата и жена ми не работи, но за да спестиш, за да си купиш дом например, да се отпускаш за скъпи почивки и тн. трябват поне 150 хил. А аз съм там, защото там съм си намерил работа, завършил съм в Германия и съм си търсил работа в региона. Обяснявам за индивиди като вас, че е глупаво да броят парите на хората, защото не им знаят разходите.
23
4
 
12
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
Поредната статия за западния рай ,раздават хиледарки ей така щото ги кефиш, запада е създавал капитализма от векове ,стотици години най умните глави са мислили как да цакат раята, особено глупавите гурбетчии, всичко е измислено до последния детайл даже и пропагандата в новините в източния блок, 30 г минаха не видях нито един забогатял бг от запад, освен ако не е чедо на бившата номенклатура с куфарите , защото на запад ако имаш кинти може да станеш какъвто искаш , корупцията са я измислили те!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние кога ще ги стигнем...........албанците...... Купих си преди няколко години една селска къща около Флора и всяко лято си прекарвам почивката там. Природа (албанската ривиера), качествена и евтина храна, що годе добри хора и улеснена бюрокрация.
21
4
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До АнонименЕй го тоя *** и той, да работи в Швейцария с бус българска регистрация и да плаща данък в БГ. *** все тънко да мине, и какъв се явяваш ти с БГ бус в Швейцария ?
20
0
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До LuganoТук си прав, но какво общо има темата с Германия?
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кажете търсят ли българи с категория с+е и колко взема един разносвач на стока примерно. Може ли да си кара буса с бг номерата и да плаща данака у нас или трябва да купува нов бус и там да го регистрира и да го кара? Те колко вземат?
18
0
 
15
 
! Отговори
Lugano преди 3 години
Не ти правя сметка. Просто искам да кажа, че Швейцария затова не прилича на Германия. Там може да стоиш на социал, да плащаш наем - 400 евро и другите да ти останат да преживяваш. Тук хората са сетнали естествена бариера за лентяи. Просто, като нямаш пари разбираш бързо, че не ти е тук мястото.
17
2
 
13
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
А ние кога ще ги стигнем...........албанците.
16
8
 
5
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Lugano до СтояновИли и ти като коментара на тоя по-долу . Изкарвал 90 000 но за нормален живот му трябвали 150 000. И ко дири там? Аз и в България съм си добре, нито ви мисля нито искам вие да ми смятате живота.
15
5
 
2
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Lugano до СтояновПриятлю не ми казвай какви са цените, много добре знам акви са. Не ми е чужда Швейцария. А ти като ти е скъпо какво правиш в Лугано? Или си носош сандвичи от в къщи?