Най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец в Швейцария

Работниците там ще взимат 21 евро на час
8 окт 2020 21:22, Нели Христова
60
Най-високата минимална заплата в света - 3700 евро на месец в Швейцария
Снимка: БГНЕС

След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат предвид средно 41 часа седмично сред работниците в Женева, новата заплата възлиза на около 4086 швейцарски франка или около 3700 евро на месец, много над 2180 евро (12,1 евро на час), които получават работниците в страната с втората най-висока минимална заплата в света – Австралия, съобщава “Дойче Веле”.

Новата минимална заплата беше одобрена миналата неделя на местен референдум, където инициативата „23 франка минимално“ получи подкрепата на 58,16 % от гласувалите, въпреки факта, че през 2011 г. те бяха отказали подобно предложение. Женева всъщност е третият швейцарски кантон (от 26), който одобрява този размер на минимална заплата. Той вече е в сила в Юра и Нюшател, във френскоговорящата зона в западната част на страната, а скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино. В скоро време този въпрос ще се гласува и в Базел. За разлика от други съседни страни, Швейцария няма национална минимална заплата, валидна в цялата федерация.

Новата минимална заплата в Женева е в контраст с тази на Европейския съюз, където дори държава с висок стандарт на живот като Люксембург я определя на „само“ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира между 1 706 евро и 1539 евро, показват данни на Евростат.

От останалите страни само Испания надхвърля хиляда евро, с 1108 (цифра, подобна на 1 122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни – членки на ЕС (Финландия, Швеция и Дания) нямат национална минимална заплата.

Новата минимална заплата може да увеличи нарастващата група гранични работници – над 180 000, които живеят в гранични райони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разходите за живот са много по-ниски. Ежедневно границата бива пресичана от гражданите там, за да отидат до работните си места в Швейцария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Lugano до Стоянов преди 3 години
Ами защо не оставаш в Париж, като е толкова евтино, или ела тук в Лугано. Пълно е с италианци от Сицилия и Неапол дошли да спестят някой лев. Наемите са толкова високи, че и 3500 да взимаш, навън няма да може да ядеш, максимум веднъж седмично. Ще си носиш храна от вас, или сандвичи от Манор. Един сладолед е 10 франка-18 лева, една обикновена пица в ресторант е 20-36 лв.
13
5
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До КочоЕ не е кафе автомат, и защо да сравнявам летище с летище ? Летище София можели да го срваниш с летището в Париж?
12
5
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Аве пич, покрай Париж си минавал само насън, сравнявай летище с летище. Второ, точно там където казваш, за 2 евро кафе от автомат може да си купиш. Стига глупости, в България всичко освен храната в магазина е много по-евтино от западна Европа.
11
4
 
10
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Още един пример.На летище София:Поръчвам си едно кафе - 5 леваКацам в Париж - на центъра на Париж на бул. Ш.Елизе сядам и си поръчвам кафе. И то е!!! 2.2 евро.
10
2
 
11
 
! Отговори
Бени преди 3 години
Много е скъпо в Швейцария, тази заплата е необходима, 2ма работещи за толкова пари тамън ще живеят що годе нормално. Наемите, детските градини, храната всичко е скъпо, висок стандарт е. Аз съм с 90 хил. франка начална заплата, с магистратура в сферата на машиностроенето и сме тамън, жена ми не работи. За да можеш да заделиш нещо си трябват поне 150 хил. на година в района на Базел.
9
1
 
21
 
! Отговори
Киро Киров преди 3 години
Не е важно колко те е голяма (висока) заплатата, а какво може да си купиш с нея!
8
10
 
5
 
! Отговори
Български работник преди 3 години
Извинете, аз , като работник , бачкам яко и ми казват, че получавам малко, защото не правя добре каквото и да е. А в Швейцария , като правят само шоколади, пасат крави и доят мляко, като не правят нищо друго , как вземат толкова хиляди евро заплати ? Каква промишленост имат в Швейцария ? Какво друго произвеждат, че имат толкова много пари ???
7
3
 
9
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Една бръкма на около 7-8 години в швейцария е около 3000-4000 франка. Швейцарецът си я купува с една заплата. Тая бръкма от 3000-4000 франка средно 3500 ти излиза в бг лева грубо 6500, мито 1000 лева, транспорт 1000 лева и печалба на търговежа 1000 лева. и на теб ти е 9500 (груби сметки) айде ти като изкараш 9500 на месец се сравни с швейцария.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България-Швейцария на Балканите......Бахххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххууууууууу
5
2
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Защото там хората работят с по- голямо внимание към детайла, качествено и даже над световно ниво. Лидерски са фирми за фина механика, зъболекарски неща, инструменти, качествена електроника, медицински машини, стомана, .....,всеизвестните часовници. У нас-внасяме тенекия от Турция, сглобяваме с рапиди и продаваме "българска" печка с турски части и тенекии и китайски ключове. Реално почти нямаме стока на световно ниво, която да определя нивото на другите. И затова там вземат пари, а тук се надлъгв
4
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
Ох, сега *** как се облизва обръща минималната в кифтета и рикия. Скубе си косата, че не се е родил в Швейцария :))))
3
3
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До БауЕ не е , бил съм там знам колко е. А колите дето ги вкарват от Швейцария , тук ги плащаш с транспорт, мито и надценка. А сега се сети колко плаща швейцареца за таратайка и колко ти. Ти няколко пъти в повече.
2
11
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
да ама 1 хляб сигурно е 10 евро.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова, Бойко, да не се чудят до 9 коляно защо на тях се случва