ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането

„Уморени сме от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора“
Обновена: 15 окт 2020 23:11 | 15 окт 2020 21:45, Елка Василева
171
 ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането
Стела Кириакидис. Снимка: архив, БГНЕС

Спасението от пандемията от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис при представянето на предложението на Европейската комисия за действия на европейските държави при предоставянето на ваксина срещу новото заболяване.

Тя отбеляза, че основна цел на ЕС ще бъде да следи дали ваксината, когато бъде одобрена и доставена, е действително безопасна. По нейните думи, докато няма ваксина, прилагането на известните мерки остава от ключово значение, предаде БТА.

Всички сме уморени от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора. Всеки от нас е част от решението, посочи Кириакидис.

Още по темата

Тя призова за ясна информация към гражданите и за борба с дезинформацията.

Еврокомисарят настоя държавите от ЕС предварително да проверят възможностите гражданите бързо да бъдат обхванати от кампаниите по ваксиниране. Бързо решение няма, но ваксинирането ще облекчи здравните системи и ще помогне за възстановяване на икономиката, ще върне чувството на предвидимост, добави еврокомисарят.

По нейните думи е необходимо събитията да бъдат изпреварени, за да се избегне повторение на последиците от налагането на обща карантина. Времето тече бързо, всеки трябва да направи необходимото, призова Кириакидис.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас отбеляза, че досега комисията е предприела над 800 мерки, свързани с пандемията и е одобрила 373 решения за държавна помощ. С усилията на ЕС животът на стотици хиляди хора бе спасен, 600 000 европейци бяха върнати у дома, посочи той. По неговите думи комисията е осигурила предварителни договори за доставка на почти един милиард дози ваксина. Бихме искали ваксините да бъдат сигурни, общодостъпни и безплатни, добави Схинас.

Европейската комисия предупреди правителствата на ЕС, че не са подготвени за нова вълна инфекции от COVID-19 и препоръча общи мерки за използването на ваксините, ако в даден момент те станат достъпни.

"Докато еволюцията на пандемията се връща към нивата от март, нашето състояние на готовност не е“, заяви Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс.

Той призова държавите от ЕС да приемат обща стратегия за новата фаза на пандемията и да избегнат "какофонията" на различните национални мерки, характеризиращи първите месеци на пандемията на стария континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
15
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Който го е страх от коронката да се зазида във тях и да не излиза. Стига сте плашили хората с някакви измислени умирачки. Да се пазят тези които са с хронични заболявания !!!
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прости хора са на власт не само у нас. Послушни са и не задават въпроси.
128
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая няма да я бъде, измислете друго.
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бихме искали ваксините да бъдат сигурни, общодостъпни и безплатни, добави Схинас."Е такъв филм няма!Мангъров каза, че една такава ваксина се разработва поне 10 години.А много малко от ваксините изобщо са доказани като ефикасни - това са задължителните ваксини в имунизационния календар.В някои държави обаче, не всички са задължителни, какъвто е случаят със БЦЖ.И точно тази ваксина сега я проучват дали пък не защитава и срещу коронавируса.
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като и се види физиономията и трябва да ни стане ясно всичко за тази ,,комисарка'' . Защо трябва обезателно да има ваксина ,а не се разработят ефективни лекарства ?
125
1
 
26
 
! Отговори
Коро преди 3 години
Не във ваксините,а във ваксинирането бил ключа от палатката. Невероятна мисъл. Направо за Нобелова награда. Ей такива мислители като тази измислиха цялата простотия със затваряне,блокиране и т.н. И като затвориха и блокираха какво стана,изчезна ли бацила? Тоест файда от мерките няма. Едно време си мислих,че само в нашия парламент им има нещо, но се оказа че кретенията управлява целия свят.
124
1
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
ХаХАХАХАХАХ заглавието е ТОП не по врат, а по Шия, мега малоyмни сте!
123
0
 
6
 
! Отговори
,,1984'' преди 3 години
За сега посоката е ,,на-долу'',...но до кога? ...само Един е Този който го знае.Ковид-19 е преди 20-21-22-23-24-......99..и тн.
122
2
 
15
 
! Отговори
Тина търнър преди 3 години
Не от ваксина се нуждае човечеството а от лекарство.Политиката е ясна, ще приложат ваксината върху възрастните хора с по- малка имунна защита с цел унищожаването им. Как те ще изградят защитни тела? Мисля си че такива ваксини са за прочистване на населението на земята. Ако се прилагат периодично през 5-10 г.върху възрастните хора- целта на някои *** е изпълнена.Не ваксина с лекарство е нужно!
121
2
 
25
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Не било във ваксините а във ваксинирането.Мисъл на века!
120
2
 
13
 
! Отговори
На тази преди 3 години
дъртофела трябва да изпробват ваксините! Вчера съобщиха, че при прилагане на една от доброволките( млада жена), е получила нервно разстройство от ваксината. И без ваксини ни подлудиха вече!
119
2
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Имам си БЦЖ,,Айде бе.Манту правил ли си си?Или ти е сложно да отговориш?
118
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропаганда е антиваксърство, плоскоземие, русофилство и так дальше....понял?
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парализиран е мозъка на такива като теб, които вярват в пропаганда и нямат критично мислене!
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече цяла Европа вярва и е парализирана!
115
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече цяла Европа не вярва в тази измама!
114
5
 
6
 
! Отговори
амеба преди 3 години
Ние сме гръбнака на антиваксърите.
113
3
 
13
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Ако Стела Кириакидис е казала такива глупости - как изобщо я търпят на тази позиция?!По вероятно е ДНЕС да са ползвали калпаво "гугле транслате"! И статията е пусната набързо без четене и корекции, както правят качествените журналисти!
112
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЛЕТЕ БОГ,ХОРА ЗА ПРОШКА НА ГРЕХОВЕТЕ И ПОЛАГАЙТЕ СТАРАНИЕ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА МУ!!!АКО ИМА ПО-ДОБРА"ВАКСИНА"ОТ ТАЗИ,МОЛЯ ОБЯВЕТЕ Я!!!ГРЕХЪТ И БЕЗБОЖИЕТО ВОДИ ДО ГИБЕЛ,НО С МОЛИТВИ ЗА ПРОШКА И СТРЕМЕЖ КЪМ ДУХОВНО ИЗВИСЯВАНЕ/никак не е трудно/,СВЕТЪТ БЪРЗО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ФУНКЦИОНИРА СПОРЕД ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ СИ ДАДЕНОСТИ И ЗАЛОЖБИ,ОТ ВСЕВИШНИЯ ПРЕДНАЧЕРТАНИ!НЕ ЗАПОЧНЕМ ЛИ СЕГА ТОВА,ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ,ЧЕ КОРОНА-ВИРУС Е САМО НАЧАЛОТО НА НАШИТЕ ГОЛЕМИ БЕДИ/меко казано/! ЗЕМНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НЕ ЩЕ ИМА!!!
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От теб се очаква да ми сипваш бензина, да ми пържиш картофите и да умреш млад от пороци, дебилност и спонтанни престъпни импулси.-----Добро пояснение за средно статистичския обитател на прокажената територия.Това ми хареса!!!