ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането

„Уморени сме от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора“
Обновена: 15 окт 2020 23:11 | 15 окт 2020 21:45, Елка Василева
171
 ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането
Стела Кириакидис. Снимка: архив, БГНЕС

Спасението от пандемията от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис при представянето на предложението на Европейската комисия за действия на европейските държави при предоставянето на ваксина срещу новото заболяване.

Тя отбеляза, че основна цел на ЕС ще бъде да следи дали ваксината, когато бъде одобрена и доставена, е действително безопасна. По нейните думи, докато няма ваксина, прилагането на известните мерки остава от ключово значение, предаде БТА.

Всички сме уморени от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора. Всеки от нас е част от решението, посочи Кириакидис.

Още по темата

Тя призова за ясна информация към гражданите и за борба с дезинформацията.

Еврокомисарят настоя държавите от ЕС предварително да проверят възможностите гражданите бързо да бъдат обхванати от кампаниите по ваксиниране. Бързо решение няма, но ваксинирането ще облекчи здравните системи и ще помогне за възстановяване на икономиката, ще върне чувството на предвидимост, добави еврокомисарят.

По нейните думи е необходимо събитията да бъдат изпреварени, за да се избегне повторение на последиците от налагането на обща карантина. Времето тече бързо, всеки трябва да направи необходимото, призова Кириакидис.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас отбеляза, че досега комисията е предприела над 800 мерки, свързани с пандемията и е одобрила 373 решения за държавна помощ. С усилията на ЕС животът на стотици хиляди хора бе спасен, 600 000 европейци бяха върнати у дома, посочи той. По неговите думи комисията е осигурила предварителни договори за доставка на почти един милиард дози ваксина. Бихме искали ваксините да бъдат сигурни, общодостъпни и безплатни, добави Схинас.

Европейската комисия предупреди правителствата на ЕС, че не са подготвени за нова вълна инфекции от COVID-19 и препоръча общи мерки за използването на ваксините, ако в даден момент те станат достъпни.

"Докато еволюцията на пандемията се връща към нивата от март, нашето състояние на готовност не е“, заяви Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс.

Той призова държавите от ЕС да приемат обща стратегия за новата фаза на пандемията и да избегнат "какофонията" на различните национални мерки, характеризиращи първите месеци на пандемията на стария континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Covid-19 е слаба ракия за българи, трепе само черни, индианци и мутанти. Но ще има и Covid-20, 21, 22... На всяко долнo племе ще дойде ред.
109
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТвърде вероятно ще се ваксинирам, ментално инсуфицентен неграмотнико. Щом си на 83, не се налага да се притеснявам, че ще съществуваш още дълго. Приятен път във вечността и дано децата и внуците ти не са наследили много от генетичните маркери, правещи те недостоен за екзитенц минимума що се отнася до квалификацията човек.Лягай да спиш и се радвай безропотно на 50-те лева, които пазещия джиповете на СИК ще ти даде.
108
2
 
4
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Сам ще дойдеш при мен......а чип.....НЕ заслужаваш.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
to gore si pische ne vyv vaksinite e problema a vyv vaksiniraneto ako mojesch da mislisch misli kyde e problema aaxaaxaax
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прости кибици, дай им да плюят и чоплят.Само картечен откос за вас.
105
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се, че вас ще ви изтребят като бълхи с некъв вирус. Тази ваксина с чип е доста скъпа за вашия мижав живот. Коментарът по-долу ме убеди, че това е глупост. Все едно да трепаш врабци с гаубица.
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименAIDE VAKSINIRAI SE SCHTE POCHAKAM NA 83 G SYM MOJE I DA TE NADJIVEQ
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FAKTБрат, изостави капс лока и шльокавицата за малко. Предотврати поне начално да информираш другите, че айкю-то ти е под 80.
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали нема вирОЗ, кво се пените толкова?Не коментирайте.
101
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
biomedical engineering featuring the wearable sensors, big data analytics, and implanted devices that enable new ventures in personalized medicine.Прочети последните две думи и може ла разбереш.
100
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Егати уникалната мисирка - достойно усрашение в кжроната на ек.
99
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PITAMПолзвай интернет за нещо повече от днес.бг и ютюб, където гледаш любимите си чалга клипове. По-конкретно, прочети за SARS, MERS и други вируси със зоонотична генеалогия. п.с. Бас държа, че вероятно не си чувал поне една трета от думите в последното изречение. Няма страшно, никой не го е очаквал от човек като твоя милост. От теб се очаква да ми сипваш бензина, да ми пържиш картофите и да умреш млад от пороци, дебилност и спонтанни престъпни импулси.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименTI PA DE Q VIDQ Q PUSNI LINK
97
3
 
4
 
! Отговори
PAK PITAM ELEMENTARN преди 3 години
ISKAM NAUCHNO OBQSNENIE NA VIRUSYT.ISKAM I SYDYRJANIETO NA VAKSINATA S POKAZANIQ I PROTIVOPOKAZANIQ KATO VSQKO LEKARSTVO?MNOGO LI ISKAME DA ZNAEM A????
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е дженетик майнинг (genetic data mining) прочети и ще разбереш за какво става въпрос.
95
1
 
6
 
! Отговори
PITAM преди 3 години
ISKAM OBQSNENIE KAKYV E TOCHNO VIRUSYT???????? KAKVO SYDYRJA VAKSINATA?????? A KAJETE DE???????
94
4
 
5
 
! Отговори
Нещастници преди 3 години
И сега всеки може да ви каже какво да правите и мислите чрез зомби медиите и чрез някоя нова конспирацийка, по която ще лапнете като шарани, никакъв смисъл няма от чипове
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат просто да те изключат. Има 7 милиарда излишни на планетата.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Очевидно не знаеш на какъв принцип работи ваксината. Прочети барем една книжка (не на шльокавица) и може да изградиш някакво подобие на псевдоинтелект, което поне ще ти даде потенциалната възможност да залъгваш околните, че си повече от серящ, съществуващ и разхищаващ ресурси животински екземпляр.Сега се върни към домашната препечена парцуца, биенето на жената и всички останали злободневни дейности, типични за "хората" от твоя социален ранг.
91
8
 
4
 
! Отговори
До конспираторите преди 3 години
Въпросче: за какво му е на някой да контролира нещастният ви и тотално предвидим животец? Абсолютни безсмислици