ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането

„Уморени сме от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора“
Обновена: 15 окт 2020 23:11 | 15 окт 2020 21:45, Елка Василева
171
 ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането
Стела Кириакидис. Снимка: архив, БГНЕС

Спасението от пандемията от COVID-19 не е във ваксините, а във ваксинирането. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис при представянето на предложението на Европейската комисия за действия на европейските държави при предоставянето на ваксина срещу новото заболяване.

Тя отбеляза, че основна цел на ЕС ще бъде да следи дали ваксината, когато бъде одобрена и доставена, е действително безопасна. По нейните думи, докато няма ваксина, прилагането на известните мерки остава от ключово значение, предаде БТА.

Всички сме уморени от мерките, но ако не ги прилагаме, ще загубим близки хора. Всеки от нас е част от решението, посочи Кириакидис.

Още по темата

Тя призова за ясна информация към гражданите и за борба с дезинформацията.

Еврокомисарят настоя държавите от ЕС предварително да проверят възможностите гражданите бързо да бъдат обхванати от кампаниите по ваксиниране. Бързо решение няма, но ваксинирането ще облекчи здравните системи и ще помогне за възстановяване на икономиката, ще върне чувството на предвидимост, добави еврокомисарят.

По нейните думи е необходимо събитията да бъдат изпреварени, за да се избегне повторение на последиците от налагането на обща карантина. Времето тече бързо, всеки трябва да направи необходимото, призова Кириакидис.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас отбеляза, че досега комисията е предприела над 800 мерки, свързани с пандемията и е одобрила 373 решения за държавна помощ. С усилията на ЕС животът на стотици хиляди хора бе спасен, 600 000 европейци бяха върнати у дома, посочи той. По неговите думи комисията е осигурила предварителни договори за доставка на почти един милиард дози ваксина. Бихме искали ваксините да бъдат сигурни, общодостъпни и безплатни, добави Схинас.

Европейската комисия предупреди правителствата на ЕС, че не са подготвени за нова вълна инфекции от COVID-19 и препоръча общи мерки за използването на ваксините, ако в даден момент те станат достъпни.

"Докато еволюцията на пандемията се връща към нивата от март, нашето състояние на готовност не е“, заяви Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс.

Той призова държавите от ЕС да приемат обща стратегия за новата фаза на пандемията и да избегнат "какофонията" на различните национални мерки, характеризиращи първите месеци на пандемията на стария континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не в алкохола е напиването, а от пиенето му. Може да вали. но може и да не вали
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Кириакидис да си слага маската да не плаши децата. Поредната вербувана бабичка.
8
0
 
5
 
! Отговори
гузен негонен бяга преди 3 години
"Тя отбеляза, че основна цел на ЕС ще бъде да следи дали ваксината, когато бъде одобрена и доставена, е действително безопасна."Ми що бе? Някой съмнява ли се, че това е целта? Каква друга цел може да има?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо вие от ЕК и роднините Ви се ваксинирайте след 10 години, ако нямате много странични ефекти може и аз да се ваксинирам.
6
1
 
9
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Реално спасението ни е във вашето преселване във по-добрия свят, тогава по чудотворен начин ''пандемията'' ще изчезне!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин им обърка плановете с руската ваксина. Това беше огромен удар за запада и още не могат да се съвземат... сега се чудят какво да измислят и решиха да протакат. ЕС е сключил договори за около 1 милиард васкини с фармацевтични компании и трябва да ги купи, една ваксина се продава за 200-300 евро, това са милиарди обороти за фармацевтите и десетки милиони комисионни за чиновениците. Сега ще нагнетяват напрежението и скоро ще пуснат нещо безвредно и безполезно.
4
1
 
16
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Ваксинирайте с цианид щом няма значение. Ей,***, много ни подценявате.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе я ДГД!!!!
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс е казал че който откаже да се ваксинира ще трябва да си плати уиндоуса.
1
3
 
22
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Ваксините са смъртоносни ! Пазете се !!!