Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната

Няма риск от сериозно покачване на цените, смятат експерти
17 окт 2020 07:45, Петя Славова
133
Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от българите (26%) вярват, че еврото е най-стабилната валута в сравнение с българския лев, щатския долар и швейцарския франк. Това показва проучване на агенция "Тренд", проведено през септември тази година.

17% посочват, че левът и франкът са най-стабилни, а едва 12% избират долара, предава "Монитор". Близо всеки трети (28%) пък не може да прецени. 67% от респондендите смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до ръст в цените, а други близо 60 на сто очакват доходите им да намалеят. 49% смятат, че след еврозоната, България ще се промени към по-лошо. Тези нагласи се обясняват и с друга част от проучването. Резултатите показват, че 65% от анкетираните смятат, че държавните институции не предоставят достатъчно информация за последиците от приемането на единната валута.

Още по темата

"Все още има сериозен страх на българите от приемането ни в Еврозоната. Спрямо данните, които виждаме от други държави членки, приели еврото, според нас този страх е неоснователен", каза евродепутатът Цветелина Пенкова. По думите й един от плюсовете е, че с еврото ще отпаднат транзакционните разходи. Пенкова, обясни, че в момента се дискутира период от до 4 години, след който ще приемем единната европейска валута. Опитът на други страни показва, че инфлацията при тях се движи между 0.2-0.3%, а най-високи повишения са наблюдавани в Италия с 0.6%, затова и  според експерти няма риск от рязко покачване на цените.

Евродепутатът д-р Пол Танг изтъкна, че подобно на нас, в Нидерландия също е имало дебати относно евентуално поскъпване, но впоследствие гражданите на страната започнали да имат по-голямо доверие на валутата. "Еврото е много популярно в Нидерландия - хората обичат това, че могат да пътуват, да учат и работят, където искат, и да използват една и съща валута", коментира Танг, като допълни, че валутата допринася за развитието на търговията

"Страховете от инфлация в Словения не се материализираха - имаше леко поскъпване в кафета и ресторанти, но няколко месеца след приемане на еврото, годишната инфлация падна на 0.2%", каза и бившият премиер на Словения за периода 2014-2018 г. д-р Мирослав Церар, като допълни, че валутата улеснила плащанията, правенето на бизнес и самото функциониране на икономиката.

"Основният позитивен ефект за мен е репутационният – всички други ефекти могат да произтекат, но не са сигурни. Те са свързани с повишаване на кредитния рейтинг, но това не е автоматично, няма веднага да се случи. При това евентуално повишаване, това може да доведе до понижаване на лихви за кредити и депозити, но това е резултат от всички икономически политики, които се прилагат", каза икономистът в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Атанас Пеканов. Мнението му бе споделено от бившия икономически министър Николай Василев. Според него присъединяването носи имиджови ползи, но и повече спокойствие за българите, тъй като
банките ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврозоната ще доведе и до повече туристи. "Виждам само позитиви - всички хора обичат да ходя там, където няма визи и няма проблеми с валутата", каза Василев пред „Монитор“. По отношение на лихвите, той коментира, че еврозоната ще се отрази добре. "В България лихвите в момента са ниски – днес те не са толкова важни, но ако се върнат там, където бяха преди 20 години, тогава държавите в Еврозоната ще имат ниски лихви, пък Румъния и Турция ще имат високи", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Както в нашата история е записано, важи и за Еврото - "Референдум или смърт"
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам как го мисли тиквата ама всички реваха от еврото и немци и гърци абе почти всички , нашия плондир дава гаранция ама надали, всичко му се пише на плешивата тиква
115
2
 
7
 
! Отговори
22 преди 3 години
А защо никой от тези, които ни убеждават колко е добре да минем на евро не казва колко ще стурува на България тази смяна на валутата. Колко свежи пари ще даде България и то в момент, когато настъпва световна криза. Как и кога ще се възстанови тази сума?А доколкото се афишира, че ще преминем на по-стабилна валута - ами след като лева е привързан с твърд курс към еврото, значи че и той е точно толкова стабилен колкото и еврото.
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм си на евро(дойч марки) от 45 години.Други кинти не признавам.
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не българите се страхуват от еврозоната а ОЛИГАРСИТЕ и особено някои набедени Бг банкерчетата по линия на ДС щото ще им изгорят измислените бизнесчета.Пеевски-Доган същи се страхуват щото ще секнат безотчетните кинти от ББР.Това е истината за зоната...
112
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приемането на Еврото ако се случи ще е едно от малкото положителни неща за България от както сме в ЕС. Ще спечелят хората които пътуват и работят в чужбина, ще спечели целият бизнес които изнася, ще загубят само банките и обменните бюра.
111
2
 
12
 
! Отговори
бе не знам преди 3 години
Ама щом чуя за "експерти",и вече знам че на някой е платено за няква далавера!Гърците като го въведоха 10 години пищяха срещу еврото,Италия-също!За България не знам!Но ще е голям купон с писъци и врясъци,в това не се съмнявам!
110
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До При нас Навярно ако приемем рублата, с над 10000 рубли доходи,ще се чувстваме богаташи.В цял свят гледат какво можеш да си купиш с парите,които имаш,българинът гледа да са повече и кеш.Комплекси.
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският контрол на банките се свежда до това, най-големите банки в еврозоната да фалират или бъдат изкупени или спасени от държавата.В по-свободните държави фалираха, в по-централизираните държавите ги изкупиха, а в диктатурите като германия, данъкоплатците платиха 470 милиарда да спасят търтеите спонсори на меркел.Нали ктб имаше обективен одит от световноизвестните кпмг?!
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе няма да бъде много вътре само около *** но не сме застраховани
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107 За кои бедни в Германия говориш? Тези от изтока 45г вързани с тогавашния СССР ли? Ако ФРГ не беше наляло милиарди след обединението, те щяха да са още по злеА че има бедни, спор няма
106
4
 
4
 
! Отговори
При нас преди 3 години
Стабилен лев, вързан към еврото, и висока инфлация. Едва ли ще има някаква разлика. Само ще.ни лъснат още повече бедните ***. Със 125 евро минимална пенсия за работещи и 75 евро пенсия по старост. Младите избягаха на Запад, сега е ред и на старите.
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма риск от "сериозно" увеличаване на цените.Това е въпрос на гледна точка и много разтегливо, а можеше да пише - ще има поевтиняване на стоките.Защо трябва да се съгласяваме със някакво покачване?Пияни ли сте? Надрусни ли сте? Не виждате ли, че започват да ви подготвят?
104
5
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 103Ми като гледам, само тебеподобните, арабите и африканците се натискате да влизате в европата.
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убиете ли лева, извършате ритуално самоубийство. Бойко не сдава власта, за да може да промени конституцията и да убие лева. ЕС скоро ще се саморазпадне, а на нас ни втълпяват, че ние се натискаме да влизаме в еврозоната. Сега сме ОК, още не са ни приели официално във Вавилон.
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Искаме евро 82Каква ще ти е ползата като средностатистически гражданин освен покачването на цените при въвеждането му?
101
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Те в Германия всички са богати, така ли? Още ли живеем с вижданията отпреди 30 години?
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103Като държави, приемащи еврото ли се стремят да влязат? Защото това е тамата.
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС - новият СССР , даже тези *** които уж стоят начело носят името ,,комисари'' ,поне да се беше нарекла по друг начин тази сбирщина от високоплатени родоотстъпници!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"17% посочват, че левът и франкът са най-стабилни"Чудно кои са тези ненормалници! Да отвържат лева да видим колко е стабилен!Да приемем еврото и да се приключва с тази комедия. И без това сме го приели с влизането на борда.