Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната

Няма риск от сериозно покачване на цените, смятат експерти
17 окт 2020 07:45, Петя Славова
133
Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от българите (26%) вярват, че еврото е най-стабилната валута в сравнение с българския лев, щатския долар и швейцарския франк. Това показва проучване на агенция "Тренд", проведено през септември тази година.

17% посочват, че левът и франкът са най-стабилни, а едва 12% избират долара, предава "Монитор". Близо всеки трети (28%) пък не може да прецени. 67% от респондендите смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до ръст в цените, а други близо 60 на сто очакват доходите им да намалеят. 49% смятат, че след еврозоната, България ще се промени към по-лошо. Тези нагласи се обясняват и с друга част от проучването. Резултатите показват, че 65% от анкетираните смятат, че държавните институции не предоставят достатъчно информация за последиците от приемането на единната валута.

Още по темата

"Все още има сериозен страх на българите от приемането ни в Еврозоната. Спрямо данните, които виждаме от други държави членки, приели еврото, според нас този страх е неоснователен", каза евродепутатът Цветелина Пенкова. По думите й един от плюсовете е, че с еврото ще отпаднат транзакционните разходи. Пенкова, обясни, че в момента се дискутира период от до 4 години, след който ще приемем единната европейска валута. Опитът на други страни показва, че инфлацията при тях се движи между 0.2-0.3%, а най-високи повишения са наблюдавани в Италия с 0.6%, затова и  според експерти няма риск от рязко покачване на цените.

Евродепутатът д-р Пол Танг изтъкна, че подобно на нас, в Нидерландия също е имало дебати относно евентуално поскъпване, но впоследствие гражданите на страната започнали да имат по-голямо доверие на валутата. "Еврото е много популярно в Нидерландия - хората обичат това, че могат да пътуват, да учат и работят, където искат, и да използват една и съща валута", коментира Танг, като допълни, че валутата допринася за развитието на търговията

"Страховете от инфлация в Словения не се материализираха - имаше леко поскъпване в кафета и ресторанти, но няколко месеца след приемане на еврото, годишната инфлация падна на 0.2%", каза и бившият премиер на Словения за периода 2014-2018 г. д-р Мирослав Церар, като допълни, че валутата улеснила плащанията, правенето на бизнес и самото функциониране на икономиката.

"Основният позитивен ефект за мен е репутационният – всички други ефекти могат да произтекат, но не са сигурни. Те са свързани с повишаване на кредитния рейтинг, но това не е автоматично, няма веднага да се случи. При това евентуално повишаване, това може да доведе до понижаване на лихви за кредити и депозити, но това е резултат от всички икономически политики, които се прилагат", каза икономистът в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Атанас Пеканов. Мнението му бе споделено от бившия икономически министър Николай Василев. Според него присъединяването носи имиджови ползи, но и повече спокойствие за българите, тъй като
банките ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврозоната ще доведе и до повече туристи. "Виждам само позитиви - всички хора обичат да ходя там, където няма визи и няма проблеми с валутата", каза Василев пред „Монитор“. По отношение на лихвите, той коментира, че еврозоната ще се отрази добре. "В България лихвите в момента са ниски – днес те не са толкова важни, но ако се върнат там, където бяха преди 20 години, тогава държавите в Еврозоната ще имат ниски лихви, пък Румъния и Турция ще имат високи", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България върви на там където и е мястотоне случайно араби и африканци се стремят да влязат в Европа
96
4
 
4
 
! Отговори
otkaza ot nacionalna преди 3 години
valuta e otkaz ot suverenitet !!! Postavianeto na zakonite na ES nad Konstituciata na Balgaria i e sashto takav akt !!! Da se otkajesh dobrovolno ot tezi neshta e fakticheski nacionalno preedatelstvo !!! Shteli da patuvat iz Evropa kadeo si poiskali ?!?? Ooo nerazumnii iurudi ,che koi vi spira da patuvate imaiki darkava i suverenitet ?!??
95
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма какво да дири в ес
94
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Третият свят да тъне в болести мизерия и глад. Нещата е се оправят когато европейският парламент позволи граждани на чужди държави да могат да се кандидатират за ръководни постове в к00чината и обратно. Тогава *** ще напълнят европейските затвори а у 6егето ще се научат на ред и дисциплина.
93
6
 
14
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Ако искате да се научите да псувате я на полски,я на испански,я на италиянски или гръцки попитайте местните за мнението им за ЕС!?...
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото които ще се облажат са политиците щото ще дърпат още кредити да крадът още пари.
91
3
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
има защо да се страхуват...
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96. Къде сравни Андора, Ватикана. Пиши за Дания. И в Дания са в крони. И всички клошове с колелета са доволни. Хем си пият, хем си шмъркат хем си карат.
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 91. Е то и така стана . Тука са пенсионер8 , п ,ара, зи ти. И тук там на село някой копа , както и биткойни
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъфнали сме и вързали, че и евро ни трябва точно сега. В Сан Марино, Андора, Ватикана имат споразумение - кеф ти евро, кеф ти местната валута. Това са ама най-изпадналите държави в света и там Свети Боко им прави магистрали, че горките хора една улица нямат. От нищо не разбират тия. Малко по-сериозно - прави се референдум и се решава.
87
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 88. Който ивестера в себси , който пройзвжда качество за него е добре еврото.Тези , които са в крадли колектии за тях не е добре.
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смяната на ? ще е добре и за руските шпиони. Ще получават в евро не в долари.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои ще загазят. Ти с прането на пари и пройзхода им. ТРЯБВА ДА ДОКАЗВАТ В БАНКАТА.Ако я заобикаля трябва да ходят с куфарчета в брой и да сменят. За обикновенния човек, който дава ГРАДИВЕН продук или услуга. Часовата ставка ще му се вдигне. За него ще е добре.
84
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако доходите в България са като в Германия,нямам нищо против Бойко Борисов.Да де, *** не са.Той сам се нарече ***-БОЙКО,А И НАС НАРЕЧЕ ПРОСТИ.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 82такива инвеститори, които "инвестират" за да ни вземат парите имаме предостатъчно. Качествени инвеститори трябват, които да разкриват добре платени работни места и да инвестират в високотехнологични производства.БНБ има задача да упражнява надзор.Като заговори за банки, точно вожда ти спомогна да фалира една на скоро, сега се точи и на резерва.
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия които мразят са недобре информирани. Първо приемането на ? - то ще помогне на ЧАСТНИТЕ /земеделци , фермери, занаятчии, лекари, фармацевти и всичко което разчите на евро фондове/ от Местна власт по програмите. Ще си получава в евро , тъй като няма да се прейзчислява. Бонусите са в лични сметки не в групи. Тегленето на ИНВЕСТИЦИОНЕН кредит за развитие на ЧАСТНА ДЕЙНОСТ ще е добре.
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не виждам що се радвате на таа простотия, надявате се, че боко ще ви даде некой лев, кат опапа резерва ли? Готовоите паре се арчат лесно, после ще плащаме всички. европата дава 5, взема 10 дори децата в трети клас знаат, че никой не дава даром.
80
12
 
12
 
! Отговори
Искаме евро преди 3 години
Българите или глупаците се страхуват от еврото?Определено не са българите.
79
2
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 3 години
Много си спрял ! Нали точно инвиститорите гледат икономическата сигурност ,която е от своя страна е стабилността на банките !
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да и сега сме вързани за еврото но без негативите произтичащи от това. Влизането еврозоната е стратегическа грешка, за шепа стотинки ще се продадете ей, ще спестиш 2 лв. от такси, но губиш възможност в бъдеще някой читав управник да води независима финансова политика ако се наложи (а то ще се наложи, щото кризите са цикличен процес), вместо да бъдем "остров" на стабилност и да привлечем качествени известиции ще продължаваме да тънем в мизерия и недай Боже да плащаме дълговете на Испанци, Италиан