Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната

Няма риск от сериозно покачване на цените, смятат експерти
17 окт 2020 07:45, Петя Славова
133
Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от българите (26%) вярват, че еврото е най-стабилната валута в сравнение с българския лев, щатския долар и швейцарския франк. Това показва проучване на агенция "Тренд", проведено през септември тази година.

17% посочват, че левът и франкът са най-стабилни, а едва 12% избират долара, предава "Монитор". Близо всеки трети (28%) пък не може да прецени. 67% от респондендите смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до ръст в цените, а други близо 60 на сто очакват доходите им да намалеят. 49% смятат, че след еврозоната, България ще се промени към по-лошо. Тези нагласи се обясняват и с друга част от проучването. Резултатите показват, че 65% от анкетираните смятат, че държавните институции не предоставят достатъчно информация за последиците от приемането на единната валута.

Още по темата

"Все още има сериозен страх на българите от приемането ни в Еврозоната. Спрямо данните, които виждаме от други държави членки, приели еврото, според нас този страх е неоснователен", каза евродепутатът Цветелина Пенкова. По думите й един от плюсовете е, че с еврото ще отпаднат транзакционните разходи. Пенкова, обясни, че в момента се дискутира период от до 4 години, след който ще приемем единната европейска валута. Опитът на други страни показва, че инфлацията при тях се движи между 0.2-0.3%, а най-високи повишения са наблюдавани в Италия с 0.6%, затова и  според експерти няма риск от рязко покачване на цените.

Евродепутатът д-р Пол Танг изтъкна, че подобно на нас, в Нидерландия също е имало дебати относно евентуално поскъпване, но впоследствие гражданите на страната започнали да имат по-голямо доверие на валутата. "Еврото е много популярно в Нидерландия - хората обичат това, че могат да пътуват, да учат и работят, където искат, и да използват една и съща валута", коментира Танг, като допълни, че валутата допринася за развитието на търговията

"Страховете от инфлация в Словения не се материализираха - имаше леко поскъпване в кафета и ресторанти, но няколко месеца след приемане на еврото, годишната инфлация падна на 0.2%", каза и бившият премиер на Словения за периода 2014-2018 г. д-р Мирослав Церар, като допълни, че валутата улеснила плащанията, правенето на бизнес и самото функциониране на икономиката.

"Основният позитивен ефект за мен е репутационният – всички други ефекти могат да произтекат, но не са сигурни. Те са свързани с повишаване на кредитния рейтинг, но това не е автоматично, няма веднага да се случи. При това евентуално повишаване, това може да доведе до понижаване на лихви за кредити и депозити, но това е резултат от всички икономически политики, които се прилагат", каза икономистът в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Атанас Пеканов. Мнението му бе споделено от бившия икономически министър Николай Василев. Според него присъединяването носи имиджови ползи, но и повече спокойствие за българите, тъй като
банките ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврозоната ще доведе и до повече туристи. "Виждам само позитиви - всички хора обичат да ходя там, където няма визи и няма проблеми с валутата", каза Василев пред „Монитор“. По отношение на лихвите, той коментира, че еврозоната ще се отрази добре. "В България лихвите в момента са ниски – днес те не са толкова важни, но ако се върнат там, където бяха преди 20 години, тогава държавите в Еврозоната ще имат ниски лихви, пък Румъния и Турция ще имат високи", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Успокоително....Няма риск за СЕРИОЗНО увеличение на цените????
56
6
 
6
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
ЕС си е вид ново тотално заробване...ама какво!!!
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тука 90 процента изобщо не знаят ,какво означава Еврозона. Хахахахаха За тях ЕЗ е един хляб колко евро ,ще е ХАХАХАХАБХ
54
5
 
7
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Да не се ли страхуваме от 120 ойро пенсия, 400 ойро заплата, закръглени и завишени цени?!
53
4
 
4
 
! Отговори
Добре преди 3 години
Но ромите какво мислят, те скоро ще са мнозинство? А турците в България? Защо тези два етноса са дискриминирани дори в обществените проучвания?
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде сте тръгнали с тоя лев бе???Хахахахаа...щял да обеднее.Майко мила.Ами сега как е бе? Нали сме в БОРД,тея,които бълват простащини знаят ли какво означава ВАЛУТЕН БОРД и към коя валута сме прикрепени?Много е важно,че влизаме с ФИКСИРАН КУРС-първа държава сме с това условие,така че примери с Гърция,Литва,Португалия не са удачни.И щом испанци,италианци,гърци,литовци и т.н.са обеднели,защо белкем един протест нямаше някъде за излизане от ЕС по тези причини ?
51
5
 
8
 
! Отговори
kiril преди 3 години
До КирилеТова са фактите , не съм го чел , а ПРЕЖИВЯЛ. Аз искам да влезем в еврозоната само за да видя какво ще обяснявате на хората , като обеднеят масово.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от години питам тукашните празни фисолофи, които реват за заплати - направихте ли фирма и да давате 3к заплата на служителите си? Вече години чакам отговор от някой от вас и НЯМА .Кога ще създадете нещо и да покажете ,как се прави голям бизнес с големи заплати :)
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко,продажно и долно племе приело да бъде сведено до ранга на колония ,без национално самочувствие и достойнство !
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е тъжно ,Киро, пусна ли сълза?
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44 Да ти много си чел понеже к за това нямаш грам идея. Това което написа е мантрата на всеки ,катл тебе. Неразбиранч. Второ заплатите на една държава нямат общо с еврозоната или ЕС. Заплатите се определят от вътрешната икономическа рамка. Т.3 ти ако си некадърен Българин и наможеш да създадеш продукт ,няма как да даваш и заплата. Това се отнася и за твоя шеф. Заплятите си ги градим ние,както и децата.
46
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЗ е най-доброто за България!Разни профани,които вменяват,че ще обеднеем двойно за мен са невменяеми.Ми то и сега сме обвързани с ?,само че в ЕЗ борда пада и тогава вече може да говорим за повишаване на стандарта.В момента борда не го позволява,заради фиксалната сигурност.Естествено,че и банките ще са през европейската банка и шушу-мушу СВЪРШИ!Единствената разлика ще бъде заради третия знак на запетаята от курса лев/евро.Вероятно търговци ще спекулират с нея,но тя е нищо пред хоризонта напред !
45
2
 
5
 
! Отговори
Кириле преди 3 години
И ти май си чел бая глупости в интернет!
44
10
 
6
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Еврото дава повече възможности на управляващите да вземат кредити. Плюс покачване на цените, ама само за тези които имат монопол. Това е, преценявайте. За разлика от Гърция, която има доста по-силна икономика и по-умни политици, фалитът на България ще бъде убийствен.
43
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
***, По-***, Най-***, Българин ...
42
7
 
11
 
! Отговори
Алексий преди 3 години
Българи сте много умни, зато и сте последни по всичко и даже ви сочат с пръст...
41
11
 
5
 
! Отговори
kiril преди 3 години
Много ми е тъжно , че има хора прочели нещо в интернет и си развяват мнението , като най-меродавното.Сега ще ви кажа няколко неща от истинския живот.1-Това че не може да има второ КТБ е заблуда , защото 2008-2009 ЕЦБ контролираше банките , и видяхме какво стана.2-лихвите по кредитите щяли да паднат , а то и сега ако изтеглиш кредит в евро лихвата е по-ниска.3-Цените ще скочат почти двойно , а заплатите ще си остнат същите.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате не искате никой няма да ви пита!Обръщайте си от сега парите в евро и си кротувайте! Айде чао и много поздрави на Путин!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Какъв референдум за Евро сзона бе ? Ти нямаш акъл да елементарни сметки ще даваш мнение за тошкова сериозни неща. Това е работа на икономисти и екипи да смятат и да вземат решение. Ще ми гласува кака Сийка от панела са зони и евра. Аре стига глупост. На времето ако бяха ви питали за ЕС соц пенсионерите, щяха да отхвърлят и сега да сме още соц провинция и куфари.
38
3
 
3
 
! Отговори
ФалитИнвестБанк преди 3 години
Да не се страхуват, защото въобще няма да е скоро.