Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната

Няма риск от сериозно покачване на цените, смятат експерти
17 окт 2020 07:45, Петя Славова
133
Българите все още се страхуват от приемането в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Над една четвърт от българите (26%) вярват, че еврото е най-стабилната валута в сравнение с българския лев, щатския долар и швейцарския франк. Това показва проучване на агенция "Тренд", проведено през септември тази година.

17% посочват, че левът и франкът са най-стабилни, а едва 12% избират долара, предава "Монитор". Близо всеки трети (28%) пък не може да прецени. 67% от респондендите смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до ръст в цените, а други близо 60 на сто очакват доходите им да намалеят. 49% смятат, че след еврозоната, България ще се промени към по-лошо. Тези нагласи се обясняват и с друга част от проучването. Резултатите показват, че 65% от анкетираните смятат, че държавните институции не предоставят достатъчно информация за последиците от приемането на единната валута.

Още по темата

"Все още има сериозен страх на българите от приемането ни в Еврозоната. Спрямо данните, които виждаме от други държави членки, приели еврото, според нас този страх е неоснователен", каза евродепутатът Цветелина Пенкова. По думите й един от плюсовете е, че с еврото ще отпаднат транзакционните разходи. Пенкова, обясни, че в момента се дискутира период от до 4 години, след който ще приемем единната европейска валута. Опитът на други страни показва, че инфлацията при тях се движи между 0.2-0.3%, а най-високи повишения са наблюдавани в Италия с 0.6%, затова и  според експерти няма риск от рязко покачване на цените.

Евродепутатът д-р Пол Танг изтъкна, че подобно на нас, в Нидерландия също е имало дебати относно евентуално поскъпване, но впоследствие гражданите на страната започнали да имат по-голямо доверие на валутата. "Еврото е много популярно в Нидерландия - хората обичат това, че могат да пътуват, да учат и работят, където искат, и да използват една и съща валута", коментира Танг, като допълни, че валутата допринася за развитието на търговията

"Страховете от инфлация в Словения не се материализираха - имаше леко поскъпване в кафета и ресторанти, но няколко месеца след приемане на еврото, годишната инфлация падна на 0.2%", каза и бившият премиер на Словения за периода 2014-2018 г. д-р Мирослав Церар, като допълни, че валутата улеснила плащанията, правенето на бизнес и самото функциониране на икономиката.

"Основният позитивен ефект за мен е репутационният – всички други ефекти могат да произтекат, но не са сигурни. Те са свързани с повишаване на кредитния рейтинг, но това не е автоматично, няма веднага да се случи. При това евентуално повишаване, това може да доведе до понижаване на лихви за кредити и депозити, но това е резултат от всички икономически политики, които се прилагат", каза икономистът в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Атанас Пеканов. Мнението му бе споделено от бившия икономически министър Николай Василев. Според него присъединяването носи имиджови ползи, но и повече спокойствие за българите, тъй като
банките ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврозоната ще доведе и до повече туристи. "Виждам само позитиви - всички хора обичат да ходя там, където няма визи и няма проблеми с валутата", каза Василев пред „Монитор“. По отношение на лихвите, той коментира, че еврозоната ще се отрази добре. "В България лихвите в момента са ниски – днес те не са толкова важни, но ако се върнат там, където бяха преди 20 години, тогава държавите в Еврозоната ще имат ниски лихви, пък Румъния и Турция ще имат високи", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерите в Интернет самия социалист Калфин говори по темата и изтъкна огромната полза от еврозоната . Само такива крадци и мошенници ни бутат разни страхове, за да им върви кефа. Човека долу е прав за КТБ. Когато си в Еврозпната банките минават под надзора и контрола на Централната. Което означава, ще влизат германските правила и мутрите им овисва ***. За това и ви манипулират, колко зле щяло да стане. А същите тея мъчат за КГБ и 4 милиарда кражба.
36
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2. преди 3 години
А вие господа,не сте ли чували или разбрали,че дали ще приемаме или не евро валута е избор на народа,и единствено чрез референдум,чрез допитване на българският народ,това би трябвало да се случи. А не правителството да решава съдбата на хората. Много жалко за българския народ.
35
2
 
3
 
! Отговори
kiril преди 3 години
До Kurda ikonomistТака се случи навсякъде ама ние българите сме много умни и нас няма да ни сполети.
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1000 лева заплатата става 500 Евро.Oт 1 лев хляба става 1 евроЕ как така ги калкулираш? Заплатата по един курс, цените на стоките по друг! Казах, обюенният курс лев - евро ще бъде фиксиран!! Запомнете ФИКСИРАН!!
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврозоната е яката работа. Точно за това и НЕ искат да ни вземат вече десетилетие. Ако искаха щяха да ни вкарат веднага. Ползите там са много ,но вие сте неуии и говорите. Примерно сега в пяндемияга на страните в Евро зоната се даде бюджет 800 милиарда за подкрепа. Това е само един момент от всичко. Като сте науки не се правете на умни да бъркате и други хора.. В България всеки оперира с евро . Имоти, коли и банки .ние вече работим само с него отдавна.
32
5
 
7
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
Никой не казва факта, че вече решения не се взимат от БНБ.1,95 е заложено, но ЕЦБ има правото да променя това.Четете!... ако няма инфлация на лева, ако спазваме всички изисквания, ако...Блажени са вярващите, че някой ще ти обмени Е за 1.95 лв.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
преминаване към еврото, цените ще си ги вдигнем ние самите - от страх.Страха няма много общо с фиска. Цените няма как да се вдигнат (от страх) защото ги определя не самият страх а обменят курс в случая и пазара. Ако на една бакалия цените скочат двойно, то в Кауфланд ще се запазят стабилни и това ще принуди собственика да ги нормализира.Тук страха НЕ играе роля.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Ето пример за квартален бек. Неможе да смята. 1000 лв равно на 500Е . А 1лв равно на 1 Е. Хахахахха ти как си изкарал таблицата с 3ка бе ...
29
5
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Знам какво се случи във Франция, същото се случи и в Гърция..... Какво се случи бе *** русофилски? И Франция и Гърция приеха еврото през 2002 година, преди 18 години и не се оплакват.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще обяснят ли спецовете какво е сериозно покачване на цените? За някои левчето е нищо, за други е невъзможно скъпо познайте кои са мнозинство.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е *** ,като овчар ...но пък се прави на разбирко по финанси ,икономика и пандемия :) Всеки квартален бек завършил нашето слабо образование говори все едно е икономист номер 1 в света. Какво разбирате от валута, държавен резерв и икономика? Седнали да ми обсъждат Евро зоната тука .
26
12
 
6
 
! Отговори
Kurda ikonomist преди 3 години
От 1000 лева заплатата става 500 Евро.Oт 1 лев хляба става 1 евро
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това касае живота и битуването на всеки българин. Трябва референдум! И да разясняват и да не разясняват тук трябва референдум. УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ РЕФЕРЕНДУМ! НАЛИ НИ ОБЯСНЯВАТ. ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТ ОТ РЕФЕРЕНДУМ???Защото продават нашата независимост.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, аз не вярвам много в лева. Спестяванията си ги обърнах в евро, макар че нямат лихва.И моите спестявания са в Евро. Лихвата е толкова малка, че до 50 000 не надвишава таксата по сметката! Ха ха ха ха
23
5
 
10
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Хора, аз не вярвам много в лева. Спестяванията си ги обърнах в евро, макар че нямат лихва. И без това лихвите в левовите сметки са нищожни. Мисля, че при преминаване към еврото, цените ще си ги вдигнем ние самите - от страх. Производителите ще използват тази причина да изравнят цените си спрямо европейските, които са по-високи от нашите особено в сферата на обслужването.
22
7
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Ако се махне борда за да приемем евро за има няма 6 месеца ще се окаже, че лева е останал без покритие, не отговаряме на изискванията за евро и ще имаме едни милиарди кредити натеглени. Нова Жан Виденова зима и нов борд. Единствената причина нашите депутати да се натискат за евро е за да им се развържат ръцете и да изпапкат едни пари които сега няма как да ги бутнат и да може да натеглят едни кредити преди да предадат властта и да ни оставят хем опоскани, хем с кредити и да се оправяме!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори чужди експерти казаха, че левът е стабилен и е грешка (един вид не ни е бал оферта) да приемаме евротоНие си имаме много добри експерти! Като са чужди са и независими и безкористни!Чужди си го "вкарал" за да си по-убедителен!Много други чужди експерти са на мнение, че еврото е по-надеждна валута от лева!
20
9
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Хората не ги е страх от еврото като валута, страх ги е от простотиите които нашите депутати ще забъркат като им развържат ръцете с падането на валутния борд, освобождаването на един голям резерв от валута които сега е в него и по лесния достъп до кредити! От това ги е страх! Знаят, че нашите депутати ще ни продадат за 1 стотинка ако ще вземат комисионна! Парите от валутния борд ще изчезнат, ще се натеглят набързо едни кредити и накрая няма да отговаряме на изискванията за евро!
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всички страни въвели еврото стандартът на живот на обикновения човек е спаднал осезаемо. Знам какво се случи във Франция, същото се случи и в Гърция.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По публикацията работи Петя Славова.Всички ли българи попита,че да се идказваш от тяхно име!?