Меркел призова германците: Моля ви, останете си вкъщи!

За пореден ден страната е с рекорден брой заразени с коронавирус
Обновена: 17 окт 2020 15:46 | 17 окт 2020 15:25, Анисия Иванова
76
Меркел призова германците: Моля ви, останете си вкъщи!
Снимка: БГНЕС

Нарасналият брой на новозаразените с коронавирус в Германия накара канцлера Ангела Меркел да предупреди за „много сериозна фаза”. Тя отправи апел към гражданите да ограничат контактите и пътуванията, ако не са спешно необходими, съобщава АРД.

"Моля ви, останете си вкъщи винаги, когато е възможно, във вашето населено място”, каза тя.

Германия се намира в „много сериозна фаза на коронавирусната пандемия”. Разпространението на вируса е по-бързо, отколкото в началото преди повече от половин година. При тази ситуация само спазването на дистанция не е достатъчно.

„Трябва да отидем по-далеч. Науката ни го каза ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас има”, подчерта Меркел.

Досега Германия премина относително добре през пандемията, защото хората се държат заедно и спазваха правилата, благодарение на съобразителността и разумното отношение.

Това е най-ефективното средство в момента срещу пандемията и сега е нужно както никога по-рано, подчерта канцлерът. Относително спокойното лято отмина и предстоят трудни месеци. Какво ще се случва през зимата, ще бъде решено през следващите дни и месеци.

За да се ограничи разпространението на вируса, контактните лица на всяко заразено лица трябва да бъдат информирани, за да прекъснат веригата на заразяване. Здравните власти се справиха „чудесно“, но когато броят на заразените стана твърде голям, вече няма да успяват.

Ръководителят на канцеларията Хелге Браун също е загрижена за капацитета за проследяване на инфекциозните вериги. Тя обяви, че ще мобилизира повече помощници в подкрепа на общините при проследяване на контакти. В допълнение към контингента на Бундесвера с до 15 000 войници ще се види дали има допълнителен кадрови резерв във федералното правителство и в местната власт.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер дори предупреди за провал на проследяването на контактите. “На път сме да загубим контрол в някои региони в Германия, а това е изключително опасно” каза той, цитиран от БГНЕС.

Ако инфекциите вече не могат да бъдат проследени, както в Холандия, Франция, Испания и Чехия, контактите трябва да бъдат ограничени генерално, обясни Зьодер. Това е възможно само при заключване или подобни строги мерки.

По данни на института „Роберт Кох” съобщава за трети пореден ден за рекордния брой от 7830 нови инфекции. Това е с около 500 повече от вчера и е най-голямата бройка от началото на пандемията.

“Германия може да прекрачи границата от 10 000 случая на ден още следващата седмица”, гласи прогнозата, изразена от председателя на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри. Сегашните показатели могат само до известна степен да бъдат сравнявани с тези от пролетта, тъй като междувременно се правят много повече тестове, респективно се установяват много повече инфекции. Въпреки това данните са тревожни и са причина мнозина да говорят както за втора вълна, така и за втори локдаун в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Фактолог преди 3 години
Стейхоумовци как сте ?Мърдате ли?
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Останете си вкъщи за да си джиткаме ние спокойно.
33
8
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ КАЗА МЕРКЕЛ-ДА АМА ВСЕКИ ЕДИН ПОЛУЧАВА ПО 1200ЕВРАКА АКО СИ СЕДИ В КЪЩИ.
32
5
 
13
 
! Отговори
Mutti преди 3 години
Един от основните принципи на комунизма. Винаги твърдиш, че има враг и войната е на границата. Няма как иначе да разпоредиш на толкова хора да заличат истината..
31
6
 
17
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Мамо Меркел, Ела си прибери осиновения *** и си го взимай да живее в Германия.Тук не го искаме вече.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Меркел се сети или я подсетиха, че единствено дистанцията е спасението от вируса.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 32 Говедоо, и като са с маски защо пак пламнаха заразени като сухи съчки.Сам доказваш,че маските не вършат никаква работа.С тях без тях вируса атакува!!!
28
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно ли е, че тестът хваща само и единствено новият коронавирус, а не една камара сезонни вируси, в това число и разни леко протичащи?
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офффф пак ли почна тая гнъсна мантра "Останете си във вкъщи"?!?! Супер лицемерно!
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как цяло лято нямаше вълна и сега се активира?Има нещо нередно с този вирус Ковид19 или не е диагностициран правилно.Ако не се намери лекарство то с тези мерки само ще забавяме, но пак ще ни удари всички
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел както покани бежанците ,така сега да помоли и тях да си стоят по домовете.
24
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров бил заснет от папарак да пътува без маска-намордник в градския транспорт на София.Сигурно е безсмъртен и непокист Мангърката
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Никъде не се споменават намордници или маски. Единствено дистанция и ограничаване на контактите. Явно много те е шубе от маските. Вероятно си участвал в някоя оргия със caдо-мазо.
22
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да си останем! Нито ще сложим намордници.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, идва 3 ноември и никой не може да предвиди действията на непредвидимия....дали няма нов вирус да пусне,ако не и по-лошо.
20
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
abe sas politika i motika ne se zanimavai nali vsicki znaem che novinite tuk sa fall i se opitvat da razkoncentrirat naroda da plashat zastoto moje bi te samite sa zastrasheni po nykakav nacin ne se znae tova e politika tya e malko kato jenite utre pri tebe drugiyat den pri mene i taka podobre da si varvim po patya i da ne strayaskame naraoda izlisno
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фона на това бандита в софия намалява карантината, и тъпче децата в училищата. Европа е в потрес от нашия вожд, путин и лукашенко са далеч назад от нашия бандит
18
2
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Илати сички!!
17
2
 
10
 
! Отговори
Хотелиера преди 3 години
Моля ви елате на Банско!
16
2
 
11
 
! Отговори
Мая преди 3 години
Впечатли ме снимката...излиза, че цената на една маска е 1.50 евро. Да оправдаят цените им в нашите аптеки вероятно... В действителност цената за 10 броя маски е 5.84 евро...в Германия.