Солидарността изисква носенето на маска

Разликата със Западна Европа била в образованието на хората
19 окт 2020 14:51, Ния Христова
47
 
Европа отново затяга мерките и ограниченията след поредица от дни с рекорден брой заразени. За разлика от пролетта обаче, този път държавните ръководители и правителства опитват да не прибягват до крайни ограничения, свързани със затварянето изцяло на граници и икономика. Има ли водещ принцип на действие и колко пагубно за по-малките икономики ще бъде повторното налагане на извънредно положение? 
 
Най-странното е това, че витаят теории, които се сблъскват челно с науката, каза за ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Петър Пунчев.
 
Той смята, че падането на нивото на образованието води до подобна криза.
 
"Едно е да си скептичен, друго е да отричаш очевидните неща. Ние не знаем много повече за вируса от март, но разделителната линия е там, където минава образованието. Колкото по-необразован си, толкова по-арогантен си", подчерта събеседникът. 
 
Пунчев коментира, че журналистите трябва да работят върху темата за солидарността, а тя изисквала да се носи маска.
 
"Германия е страната, която най-умерено и организирано реагира на тази ситуация и ако бях в управлението на България, бих копирал техните решения за справяне с нея. Когато държавата предприеме дадена линия на поведение, не може всеки да мисли единично. Нека да се облегнем на експертното мнение", посочи журналистът. 
 
По думите на бившия заместник-министър на финансите - Любомир Дацов, не се наблюдава напрежение по летищата, няма и опашки.
 
"Безсмислено е това с границите, защото за механизма за пренасянето на вируса има доста неясноти. Ако човек има разумно поведение, нещата са контролируеми. Голямата разлика със Западна Европа е в образованието на хората и това се случва много отдавна", обясни той.
 
В света вече имало много промени и хората ще трябва да свикнат да живеят тях. Ежедневието спрямо 20 г. назад било много по-динамично, стана ясно от думите му.
 
"Европа реагира доста по-добре от други ситуации. Презасили някои мерки. Намесата на ЕК поставя много въпроси, защото помагайки в една област, те вредят в друга", каза още Дацов. 
 
Според него при нас, както винаги, имало разхвърляност на мерките. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
22
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Кажи първо какво образование имаш, какво работиш и защо мислиш че не трябва да носим маски. Ако не си лекар или вирусолог няма нужда да обясняваш за маските.
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека другите са солидарни с нас и да не носят маски
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези глупости!