Солидарността изисква носенето на маска

Разликата със Западна Европа била в образованието на хората
19 окт 2020 14:51, Ния Христова
47
 
Европа отново затяга мерките и ограниченията след поредица от дни с рекорден брой заразени. За разлика от пролетта обаче, този път държавните ръководители и правителства опитват да не прибягват до крайни ограничения, свързани със затварянето изцяло на граници и икономика. Има ли водещ принцип на действие и колко пагубно за по-малките икономики ще бъде повторното налагане на извънредно положение? 
 
Най-странното е това, че витаят теории, които се сблъскват челно с науката, каза за ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Петър Пунчев.
 
Той смята, че падането на нивото на образованието води до подобна криза.
 
"Едно е да си скептичен, друго е да отричаш очевидните неща. Ние не знаем много повече за вируса от март, но разделителната линия е там, където минава образованието. Колкото по-необразован си, толкова по-арогантен си", подчерта събеседникът. 
 
Пунчев коментира, че журналистите трябва да работят върху темата за солидарността, а тя изисквала да се носи маска.
 
"Германия е страната, която най-умерено и организирано реагира на тази ситуация и ако бях в управлението на България, бих копирал техните решения за справяне с нея. Когато държавата предприеме дадена линия на поведение, не може всеки да мисли единично. Нека да се облегнем на експертното мнение", посочи журналистът. 
 
По думите на бившия заместник-министър на финансите - Любомир Дацов, не се наблюдава напрежение по летищата, няма и опашки.
 
"Безсмислено е това с границите, защото за механизма за пренасянето на вируса има доста неясноти. Ако човек има разумно поведение, нещата са контролируеми. Голямата разлика със Западна Европа е в образованието на хората и това се случва много отдавна", обясни той.
 
В света вече имало много промени и хората ще трябва да свикнат да живеят тях. Ежедневието спрямо 20 г. назад било много по-динамично, стана ясно от думите му.
 
"Европа реагира доста по-добре от други ситуации. Презасили някои мерки. Намесата на ЕК поставя много въпроси, защото помагайки в една област, те вредят в друга", каза още Дацов. 
 
Според него при нас, както винаги, имало разхвърляност на мерките. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
до34 преди 3 години
Маската пази да не плюеш вируса върху другите ако го караш на крак. Теб те пази косвено но не от вируса а от липсата на лекарска помощ ако ти се наложи. Че здравната система като се претовари хората ще почнат да *** и от апандецит...
42
0
 
2
 
! Отговори
BG2 преди 3 години
Бизнес с маски. Да им запушат устата. Да ги плашат. За всичко са виновни политиците. Итн. абе КИ-------
41
1
 
0
 
! Отговори
BG преди 3 години
Имаме си тука едни дето теста за интелигентност им е отрицателен. Популярни са като ***. Според тях вируса е измислен за да се прави бизнес с маски. :-)
40
0
 
1
 
! Отговори
пкъ преди 3 години
Тъй вярно г-н ГЕНЕРАЛ от запаса!
39
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миене на ръцете, маски на закрито и дистанция - това се иска, за да намалим поне 10 пъти броя на заразените за един ден, но това трябваа да го правят всички, а не както е сега - намират се някакви умници, които не си мият ръцете, не спазват дистанция, не носят маски или ги носят под носа и заразяват другите. Правят го защото много ги е страх и така се опитват да победят страха си, но става по-лошо - страхуват се още повече и заразават околните.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "Преди няколко дни в рейса една баба-бунтарка без маска" : Не бунтарка, а просто няма здрав разум жената. Тя е от офцете.. и то *** ..
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще носите маски и ще пеете. Другата седмица като случаите станат по няколко хиляди на ден, какво си мислите, че ще стане?
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "Преди няколко дни в рейса една баба-бунтарка без маска" : Не бунтарка, а има здрав разум жената. А вие сте офце.. и то *** ..
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не изисква и няма да носим. ./.
34
4
 
8
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Вируса живее 48 часа върху банкноти и монети. Аха ти е попаднал върху маската, си живурка там и размножава безконтролно. Вие си мислите, че ако изплакнете домата с вова и сте изчистили вирусите ли? Не съществува маска която да спре ВИРУС. Там защитите са от съвсем друг тип и се ходи със скафандри.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Объркал си се и не си го видял във София!
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста време ще мине докато хората се научат да спазват дистанция и да си слагат маска когато трябва. Без солени глоби, този процес ще продължи неоправдано дълго време. Със солени глоби, много по-бързо ще се научат. Вчера чакам на опашка на касата в голям супермаркет и една се опитва да се покатери на гърба ми, защото иска да си взем още нещо отстрани на касата и не може да изчака 1 минута, докато минем всички по-напред. Би трябвало да й се тресне една глобичка, и повече така няма да прави.
31
6
 
4
 
! Отговори
такива ми ти работи преди 3 години
Преди няколко дни в рейса една баба-бунтарка без маска, с едно дантелено шалче на врата. Контролата й казва да си сложи маска, а бабата "Да, разбира се, ето!" и си подръпва шалчето върху устата. А то едно дантеленко, лъскавко, мрежесто... Контрольорката я погледа, погледа, пък реши, че битката е обречена и я подмина.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес в София забелязах нещо ново. По улиците доста хора са вече с маски, а в магазините и в градския транспорт хората правят забележки на тези дето си носят маските под носа или са без маски. Контрол все така няма никакъв.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 241 на 50 човека? Пич, много е това... Това съотношение само в молове и големи магазини можеш да видиш, където хората се чувстват принудени да носят маски. На някои места в най-добрия случай може да ги докарат до 50 на 50... Ама в повечето случаи като отидеш някъде с маска и си единствен и неповторим.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса не можем да го спремно можем да се пазим
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Достатъчно е един на 100 човека да няма акъл в главата и да ходи без маска и усилията на останалите отиват на вятъра. "Достатъчно е да си седиш под ключ в къщи и никога няма да се разболееш. Не излизай сред хората, моля те. И не пиши, току виж някой троянец си пипнал!!!Бъди здрав!
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като имам мнение според което не вярвам в Ковид-истерията, значи според гиганта Пунчев съм необразован и леко наивен и глуповат. Но според стария лаф, подмазвачът журналист не ми нито на акъла, нито на образованието.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес ходих в няколко магазина и всички бяха с маски имаше дезинфектанти
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно е един на 100 човека да няма акъл в главата и да ходи без маска и усилията на останалите отиват на вятъра. В София е горе-долу така - 1 на 50 човека е без маска, а 1 на 10 човека си носи маската под носа, т.е. полза от тази маска няма. После едни питат защо като сме били носели маски толкова време, сега имало толкова много заразени. Ами затова, заради тези без маски и с маски под носа.